Skvelé HUBOVÉ recepty: Je fajn mať tieto v zásobe
6. 9. 2021, 8:17 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:25)

Zdroj: Dobré jedlo
Milí hubári, držíme palce, aby sa vaše košíky plnili až po okraj. Aj dobré recepty je fajn zbierať .

Zdroj: youtube
KAČACIE PRSIA NA RASCOVEJ HUBOVEJ OMÁČKE SO ZEMIAKOVÝM TRHANCOM A LESNÝM OVOCÍM
4 PORCIE, PRÍPRAVA 30 MINÚT, VARENIE 60 MINÚT
Potrebujete:
- 2 väčšie kačacie prsia s kožou
- 250 g múčnych zemiakov
- 2 stonky tymianu
- 1 stonka rozmarínu
- 1 strúčik cesnaku
- 60 g zmäknutého masla
- 3 vajcia, žĺtky a bielky zvlášť (pri izbovej teplote)
- pol lyžičky kryštálového cukru + extra na dochutenie (med)
- 60 g polohrubej múky
- 200 ml mlieka
- práškový cukor
- 500 – 750 g očistených húb (väčšie nakrájané)
- pol lyžičky podrvenej rasce
- mäsový alebo hubový vývar
- smotana na varenie
- 1 pohár zaváraného lesného ovocia so šťavou (čučoriedky, brusnice, černice)
- soľ, mleté čierne korenie
POSTUP:
- Zemiaky uvarte v šupke v osolenej vode, sceďte, nechajte odpariť a vychladnúť. Ošúpte ich a najemno postrúhajte.
- Kačacie prsia očistite, kožu narežte ostrým nožom do mriežky (kvôli rýchlejšiemu vytopeniu tuku a chrumkavej koži). Pozor, mäso nenarežte. Prsia osoľte, okoreňte a položte kožou nadol do rozpálenej panvice (bez pridaného tuku). Stíšte plameň, do panvice pridajte tymian, rozmarín a cesnak a na miernom plameni prsia opekajte iba kožou nadol 8 až 12 minút, podľa hrúbky mäsa. Chrumkavá koža by už mala mať v tomto štádiu tmavú karamelovú farbu. Prsia otočte a opekajte 4-5 minút. Mäso by malo zostať vnútri ružové, s teplotou v najhrubšej časti 60 °C. Opečené prsia odložte bokom na tanier, kožou nahor.
- Zatiaľ vymiešajte zmäknuté maslo so žĺtkami pri izbovej teplote, štipkou soli a s pol lyžičkou cukru do bledej peny. Pridajte nastrúhané uvarené zemiaky a múku, postupne prilejte mlieko a nakoniec zľahka primiešajte bielky vyšľahané dotuha. Cesto by v tomto štádiu malo byť trochu hustejšie ako palacinkové.
- Vylejte ho na rozpálenú širšiu nepriľnavú panvicu (28 cm) potretú vytopeným kačacím tukom, stíšte plameň a cesto opekajte na miernom plameni do svetlohneda. Cesto obráťte (pomôže, ak ho najprv v panvici rozpolíte) a opečte aj z druhej strany. Vyklopte ho na pracovnú dosku a potrhajte vidličkami, vráťte do panvice a kúsky ešte jemne skaramelizujte s trochou práškového cukru.
- Zlejte prebytočný tuk z panvice, vytrite ju kuchynskou papierovou utierkou a sprudka v nej opečte očistené a nakrájané huby s podrvenou rascou. Podlejte vývarom, zahustite ho varením alebo pridajte smotanu na varenie. Lesné ovocie zahustite varením. Ak treba, jemne ho doslaďte medom alebo iným sladidlom.
- Kačacie prsia nakrájané na tenké plátky podávajte s hubovou omáčkou a so zemiakovým trhancom preliatym prevareným lesným ovocím.
Recept je ľahko použiteľný aj na iné druhy mäsa – kuracie prsia alebo bravčovú sviečkovicu. Trhanec môžete nahradiť dusenou koreňovou zeleninou, špaldovými haluškami alebo cestovinami.
CVIKLOVO-MÄSOVÉ FAŠÍRKY V CHRUMKAVEJ STRÚHANKE S HUBOVOU KRÉMOVOU OMÁČKOU
5 PORCIÍ, PRÍPRAVA 35 MINÚT, VARENIE 30 MINÚT
Na fašírky:
- 500 g mletého mäsa (hovädzieho a bravčového)
- 150 g upečenej cvikly
- 3 lyžice strúhanky (ideálne panko) + na obaľovanie
- 1 biela cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- pol lyžičky mletej rímskej alebo lúčnej rasce
- zmes nasekaných čerstvých byliniek (pažítka, kôpor, mäta, petržlenová vňať, koriander)
- čerstvé alebo sušené čili
- 1 vajce
- olej
Na omáčku:
- pol hrste sušených húb
- 2 hrste očistených a nakrájaných čerstvých húb
- 2 strúčiky cesnaku
- hubový vývar alebo voda
- 150 ml smotany na varenie
- čerstvý kôpor
- soľ, mleté čierne korenie
- olej
POSTUP:
- Pripravte fašírky: Mleté mäso premiešajte s nastrúhanou cviklou, so strúhankou, s vychladnutou, na tuku osmaženou cibuľou, s prelisovaným cesnakom, rascou, bylinkami, čili, vajcom, so soľou a s mletým korením. Prvú drobnú fašírku opečte a ochutnajte. Podľa jej chuti dochuťte zvyšok zmesi.
- Vytvarujte menšie fašírky, obaľte ich v strúhanke a opečte z oboch strán na tuku. Preložte na menší plech a dopečte v rúre vyhriatej na 180 °C. Použite mäsový teplomer. Správne upečené mleté mäso bude mať vnútornú teplotu 70 °C. Fašírky vyberte, ale neprikrývajte ich.
- Sušené huby na omáčku namočte do horúcej vody. Po zmäknutí ich sceďte, tekutinu ponechajte, huby nakrájajte na menšie kúsky. 4. Panvicu, v ktorej ste opekali fašírky, utrite od prebytočného tuku a zvyškov strúhanky. Pridajte do nej čerstvé a sušené huby, opečte ich, osoľte, okoreňte, dochuťte prelisovaným cesnakom a zalejte tekutinou z namáčania húb a vývarom. Asi polovicu tekutiny nechajte odpariť, prilejte temperovanú (zohrejte ju trochou horúcej omáčky) smotanu a omáčku zahustite pomalým varom. 4. Fašírky podávajte s omáčkou bohato posypané čerstvým kôprom.
Cviklu upečte umytú, potretú olivovým olejom, osolenú a zabalenú do hliníkovej fólie. Jedlo podávajte s ďalšou pečenou cviklou alebo chrumkavým kváskovým chlebom.
HUBOVÁ OMÁČKA S GAŠTANMI A ROZMARÍNOM ZAPEČENÁ POD ZELENINOVÝM PYRÉ
5 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT, VARENIE 60 MINÚT
Potrebujete:
- 2 cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- 1 kg zmesi lesných húb, šampiňónov a hlivy ustricovitej
- 1 lyžica paradajkového koncentrátu
- 1 stonka rozmarínu
- 3 guľôčky borievky
- 2 guľôčky nového korenia
- 1 bobkový list
- parmezán alebo iný tvrdý syr
- maslo
Na pyré:
- 1 kg rôznej zeleniny (zemiaky, bataty, mrkva, karfiol, brokolica, petržlen, paštrnák)
- zeleninový vývar alebo voda
- štipka mletého muškátového orieška
- maslo
- rôzne bylinky (tymian, petržlenová vňať)
- soľ, mleté čierne korenie
- olej
- šalát ako príloha
POSTUP:
- Nadrobno nakrájané cibule osmažte na masle, pridajte prelisovaný cesnak, nakrájanú mrkvu, očistené a nakrájané huby, soľ a korenie. Počkajte, kým huby nepustia šťavu a kým sa všetka neodparí. Nechajte huby mierne zhnednúť, ak treba, pridajte maslo alebo olej.
- K zelenine primiešajte paradajkový koncentrát, chvíľu ho opražte, pridajte rozmarín, borievku, nové korenie, bobkový list a všetko zalejte vývarom alebo vodou. Hrniec prikryte a huby so zeleninou dovarte na miernom plameni.
- Pripravte zeleninu na pyré: Zemiaky a koreňovú zeleninu očistite a nakrájajte na menšie kúsky. Vložte do horúcej osolenej vody a keď je takmer uvarená, pridajte jemnú zeleninu (brokolicu, cuketu, karfiol) – tá sa bude tepelne upravovať krátko, dajte si záležať, aby ste ju zbytočne nerozvarili. Hotovú zeleninu sceďte, popučte s hrudkou masla alebo s dobrým olivovým olejom, dochuťte muškátovým orieškom, soľou a korením a primiešajte bylinky.
- Uvarenú omáčku odstavte, bylinky a korenie vyberte, šťavu zahustite časťou zeleninového pyré (pomixujte šťavu a pyré tyčovým mixérom do krémova), dochuťte parmezánom.
- Hubovú omáčku vylejte do zapekacej misy, rovnomerne na ňu navrstvite zeleninové pyré, posypte nastrúhaným parmezánom a dajte dohneda zapiecť do rúry na funkciu gril a teplotu 220-230 °C. Podávajte so zeleninovým alebo s listovým šalátom.
Zeleninu na pyré môžete pripraviť aj na pare alebo upiecť v rúre. Začnite vždy najtvrdšou zeleninou (zemiaky, kvaka, koreňová zelenina) a zakončite krehkou a zelenou zeleninou (cuketa, brokolica, karfiol, kaleráb, hrášok.