Reklama

Škola varenia: Urobte si CESTOVINY trochu inak

RIGATONI KOLÁČ

Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková

Reklama

Tento cestovinový koláč boduje na sociálnych sieťach, ale ak si ho chcete vychutnať doma, musíte si ho zaslúžiť. Pripomína včelí úľ a vyžaduje, aby ste na ňom popracovali ako usilovná včielka. Výsledok stojí za to!

Rigatoni koláč

8 PORCIÍ, PRÍPRAVA 25 MINÚT, VARENIE A PEČENIE 30 MINÚT

Potrebujete:

  • 500 g cestovín rigatoni (mierne zakrivené, väčšie rúrkovité cestoviny)
  • 700 ml paradajkového pretlaku
  • pol lyžičky sušeného oregana
  • pol lyžičky sušenej bazalky
  • 1 bobkový list
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžica cukru
  • 150 g polotvrdého syra (napríklad eidam)
  • čerstvá bazalka
  • olivový olej";i:10;s:16:"800 g mozzarelly

POSTUP:

  1. Uvarte omáčku: pretlak, oregano, bazalku, bobkový list, soľ a cukor priveďte do varu a povarte asi 15 minút. Ak treba, dochuťte ešte cukrom a soľou.
  2. Tretinu omáčky rozotrite na dno tortovej formy. Pre jednoduchšiu manipuláciu použite formu, ktorá sa dá otvárať.
  3. Uvarte cestoviny podľa návodu na obale, ale varte ich o 2 minúty kratšie. Sceďte ich, prepláchnite studenou vodou a premiešajte s lyžicou olivového oleja, aby sa nezlepili. Na omáčku nahusto poukladajte uvarené cestoviny otvorom nahor. Zo začiatku vám možno budú padať, ale ako bude cestovín vo forme pribúdať, budú spolu držať.
  4.  Takmer do všetkých otvorov vložte kúsok syra mozzarella.
  5. Všetko znovu zalejte paradajkovou omáčkou. Nechajte časť z nej stiecť dovnútra cestovín.
  6. Omáčku posypte nastrúhaným polotvrdým syrom a dajte piecť do rúry vyhriatej na      180 °C na 20-25 minút. Pred otvorením formy a krájaním nechajte koláč postáť asi 15 minút pri izbovej teplote.