Reklama

S ryžou či šalátom: Ako chutí PSTRUH vám?

PSTRUH Kráľ medzi sladkovodnými rybami má krehké a aromatické mäso s nízkym obsahom tuku, často sa pripravuje s citrónovou šťavou alebo vínom ochutený bylinkami. Klasikou je pstruh na modro alebo na mlynársky spôsob obalený v múke, opečený na masle a posypaný mandľovými lupienkami.

Zdroj: Vermillon

Reklama
Dobroslava Brunovská

Dobroslava Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Sú zdravé, no aj tak ich štandardný Slovák zje za rok iba šesť kíl. A napríklad taký Islanďan až desaťkrát viac. Čo keby sme mu šliapli na päty už toto leto?

Pstruh je kráľ medzi sladkovodnými rybami má krehké a aromatické mäso s nízkym obsahom tuku, často sa pripravuje s citrónovou šťavou alebo vínom ochutený bylinkami. Klasikou je pstruh na modro alebo na mlynársky spôsob obalený v múke, opečený na masle a posypaný mandľovými lupienkami.

ŠALÁT NIÇOISE S KÚSKAMI PSTRUHA

4 PORCIE, PRÍPRAVA 25 MINÚT, VARENIE 30 MINÚT

  • 4 filety zo pstruha (vykostené)
  • soľ
  • olivový olej

NA ŠALÁT:

  • 400 g nových zemiakov
  • 200 g zelených a žltých fazuľových strukov
  • 4 vajcia
  • 2 až 3 šaláty little gem
  • 2 hrste cherry paradajok
  • pár lyžíc olív

NA ZÁLIEVKU:

  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 šalotka
  • 1 lyžička horčice
  • 2 až 3 lyžice citrónovej šťavy
  • 6 lyžíc olivového oleja
  • 1 lyžica vody
  • soľ, mleté čierne korenie

POSTUP:

  1. Filety zo pstruha umyte a osušte.
  2. Urobte šalát: Zemiaky vydrhnite a uvarte v osolenej vode. Prekrojte ich a ak chcete, opečte krátko na masle alebo oleji. Zo strukov odrežte stonku, uvarte ich v osolenej vriacej vode 3 až 5 minút (podľa veľkosti), rýchlo schlaďte a pozdĺžne rozpoľte. Vajcia uvarte namäkko, nechajte mierne vychladnúť. Šalát rozdeľte na jednotlivé listy, umyte a osušte napríklad pomocou odstredivky na šalát. Suroviny na šalát spolu s cherry paradajkami a olivami rozdeľte na taniere.
  3. Urobte zálievku: Premiešajte prelisovaný cesnak, nadrobno nakrájanú šalotku, horčicu, citrónovú šťavu, soľ a korenie a pomaly a za stáleho miešania prilievajte olivový olej a nakoniec lyžicu vody.
  4. Osušenú rybu potrite olejom, osoľte, sprudka opečte kožou nadol a na posledných pár sekúnd kožou nahor. Pridajte k šalátu a prelejte zálievkou. Môžete podávať.

PEČENÝ RASCOVÝ PSTRUH S JOGURTOVO-ZEMIAKOVÝM ŠALÁTOM

4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 15 MINÚT, PEČENIE 15 MINÚT

  • 2 väčšie alebo 4 malé pstruhy
  • 1 lyžička celej rasce
  • soľ
  • olivový olej

Na šalát:

  • 1 kg malých nových zemiakov v šupke
  • soľ

NA ZÁLIEVKU:

  • 200 až 400 g gréckeho jogurtu
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžica jemnej horčice
  • citrónová šťava alebo vínny ocot na dochutenie
  • 2 mladé cibuľky (natenko nasekané)
  • čerstvé bylinky (kôpor, pažítka, petržlenová vňať)
  • soľ, mleté čierne korenie

POSTUP:

  1. Urobte šalát: Zemiaky uvarte v osolenej vode, sceďte a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. Rozpoľte ich a premiešajte so všetkými surovinami na zálievku.
  2. Pstruhy očistite, umyte a osušte kuchynskou papierovou utierkou. Rascu nasucho opražte na panvici, nechajte chvíľu vychladnúť a podrvte v mažiari alebo tĺčikom na mäso. Pstruhy potrite olejom, soľou a podrvenou rascou. Dajte piecť do rúry vyhriatej na 200 °C na 10 až 15 minút. Mäso dobre upečenej ryby pôjde ľahko od kosti a bude nepriehľadné, no nie vysušené. Podávajte so šalátom.

FILETY ZO PSTRUHA S CUKETOU A CITRUSOVOU SLOVENSKOU RYŽOU

4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 15 MINÚT, PEČENIE 10 MINÚT

  • 4 filety zo pstruha s kožou a bez kostí
  • soľ
  • olej
  • mladý špenát na ozdobenie

NA OMÁČKU:

  • 2 lyžice masla
  • 1 väčšia šalotka
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 až 3 žlté cukety
  • 1 malý zemiak
  • zeleninový vývar (voda)
  • soľ, mleté čierne korenie

NA RYŽU:

  • 200 g slovenskej ryže (cestovín)
  • 1 cibuľa
  • 360 ml vývaru alebo vody
  • pol lyžice kôry z bio citróna
  • citrónová šťava
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olej

POSTUP:

  1. Pripravte omáčku: Na masle osmažte nadrobno nakrájanú šalotku, pridajte prelisovaný cesnak, natenko nakrájaný zemiak a nakrájané cukety. Všetko spolu osmažte, pridajte soľ, trochu mletého korenia, zalejte vývarom alebo vodou a uvarte domäkka. Nechajte mierne vychladnúť a rozmixujte do krémova. Dochuťte soľou, ak treba.
  2. Pripravte slovenskú ryžu: Na tuku osmažte nadrobno nakrájanú cibuľu, pridajte ryžu (cestovinu) a smažte do bledohneda. Osoľte, pridajte vývar alebo vodu, hrniec prikryte. Priveďte k varu, plameň stíšte a po 5 minútach hrniec odstavte. Cestoviny nechajte prikryté dôjsť. Zľahka ich premiešajte a znova prikryte. Pred podávaním primiešajte citrónovú kôru, citrónovú šťavu, soľ a korenie podľa chuti.
  3. Filety potreté olejom a osolené osmažte zo strany kože na mierne rozpálenej nepriľnavej panvici. Na posledných pár sekúnd otočte. V strede ešte môže zostať mäso trochu ružové.
  4. Rybu podávajte s omáčkou a uvarenou citrusovou slovenskou ryžou. Všetko môžete preliať výpekom zo pstruha, prípadne ozdobiť čerstvým mladým špenátom.

Autor článku

Dobroslava Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo
Ťažko by spočítala, koľko jedál pre Dobré jedlo už navarila a napiekla. Rátajú sa na stovky, veď v Dobrom jedle pracuje už viac ako 16 rokov. Najradšej má slané jedlá, omáčky a slovenskú kuchyňu, hoci tá nehviezdi, a nikdy asi ani nebude, na gastronomickej scéne. Bryndza i kyslá kapusta sú podľa nej hotové poklady.