S ryžou či šalátom: Ako chutí PSTRUH vám?
30. 8. 2020, 16:00 (aktualizované: 15. 7. 2024, 17:03)

Zdroj: Vermillon
Sú zdravé, no aj tak ich štandardný Slovák zje za rok iba šesť kíl. A napríklad taký Islanďan až desaťkrát viac. Čo keby sme mu šliapli na päty už toto leto?
Pstruh je kráľ medzi sladkovodnými rybami má krehké a aromatické mäso s nízkym obsahom tuku, často sa pripravuje s citrónovou šťavou alebo vínom ochutený bylinkami. Klasikou je pstruh na modro alebo na mlynársky spôsob obalený v múke, opečený na masle a posypaný mandľovými lupienkami.
ŠALÁT NIÇOISE S KÚSKAMI PSTRUHA
4 PORCIE, PRÍPRAVA 25 MINÚT, VARENIE 30 MINÚT
- 4 filety zo pstruha (vykostené)
- soľ
- olivový olej
NA ŠALÁT:
- 400 g nových zemiakov
- 200 g zelených a žltých fazuľových strukov
- 4 vajcia
- 2 až 3 šaláty little gem
- 2 hrste cherry paradajok
- pár lyžíc olív
NA ZÁLIEVKU:
- 1 strúčik cesnaku
- 1 šalotka
- 1 lyžička horčice
- 2 až 3 lyžice citrónovej šťavy
- 6 lyžíc olivového oleja
- 1 lyžica vody
- soľ, mleté čierne korenie
POSTUP:
- Filety zo pstruha umyte a osušte.
- Urobte šalát: Zemiaky vydrhnite a uvarte v osolenej vode. Prekrojte ich a ak chcete, opečte krátko na masle alebo oleji. Zo strukov odrežte stonku, uvarte ich v osolenej vriacej vode 3 až 5 minút (podľa veľkosti), rýchlo schlaďte a pozdĺžne rozpoľte. Vajcia uvarte namäkko, nechajte mierne vychladnúť. Šalát rozdeľte na jednotlivé listy, umyte a osušte napríklad pomocou odstredivky na šalát. Suroviny na šalát spolu s cherry paradajkami a olivami rozdeľte na taniere.
- Urobte zálievku: Premiešajte prelisovaný cesnak, nadrobno nakrájanú šalotku, horčicu, citrónovú šťavu, soľ a korenie a pomaly a za stáleho miešania prilievajte olivový olej a nakoniec lyžicu vody.
- Osušenú rybu potrite olejom, osoľte, sprudka opečte kožou nadol a na posledných pár sekúnd kožou nahor. Pridajte k šalátu a prelejte zálievkou. Môžete podávať.
PEČENÝ RASCOVÝ PSTRUH S JOGURTOVO-ZEMIAKOVÝM ŠALÁTOM
4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 15 MINÚT, PEČENIE 15 MINÚT
- 2 väčšie alebo 4 malé pstruhy
- 1 lyžička celej rasce
- soľ
- olivový olej
Na šalát:
- 1 kg malých nových zemiakov v šupke
- soľ
NA ZÁLIEVKU:
- 200 až 400 g gréckeho jogurtu
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžica jemnej horčice
- citrónová šťava alebo vínny ocot na dochutenie
- 2 mladé cibuľky (natenko nasekané)
- čerstvé bylinky (kôpor, pažítka, petržlenová vňať)
- soľ, mleté čierne korenie
POSTUP:
- Urobte šalát: Zemiaky uvarte v osolenej vode, sceďte a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. Rozpoľte ich a premiešajte so všetkými surovinami na zálievku.
- Pstruhy očistite, umyte a osušte kuchynskou papierovou utierkou. Rascu nasucho opražte na panvici, nechajte chvíľu vychladnúť a podrvte v mažiari alebo tĺčikom na mäso. Pstruhy potrite olejom, soľou a podrvenou rascou. Dajte piecť do rúry vyhriatej na 200 °C na 10 až 15 minút. Mäso dobre upečenej ryby pôjde ľahko od kosti a bude nepriehľadné, no nie vysušené. Podávajte so šalátom.
FILETY ZO PSTRUHA S CUKETOU A CITRUSOVOU SLOVENSKOU RYŽOU
4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 15 MINÚT, PEČENIE 10 MINÚT
- 4 filety zo pstruha s kožou a bez kostí
- soľ
- olej
- mladý špenát na ozdobenie
NA OMÁČKU:
- 2 lyžice masla
- 1 väčšia šalotka
- 1 strúčik cesnaku
- 2 až 3 žlté cukety
- 1 malý zemiak
- zeleninový vývar (voda)
- soľ, mleté čierne korenie
NA RYŽU:
- 200 g slovenskej ryže (cestovín)
- 1 cibuľa
- 360 ml vývaru alebo vody
- pol lyžice kôry z bio citróna
- citrónová šťava
- soľ, mleté čierne korenie
- olej
POSTUP:
- Pripravte omáčku: Na masle osmažte nadrobno nakrájanú šalotku, pridajte prelisovaný cesnak, natenko nakrájaný zemiak a nakrájané cukety. Všetko spolu osmažte, pridajte soľ, trochu mletého korenia, zalejte vývarom alebo vodou a uvarte domäkka. Nechajte mierne vychladnúť a rozmixujte do krémova. Dochuťte soľou, ak treba.
- Pripravte slovenskú ryžu: Na tuku osmažte nadrobno nakrájanú cibuľu, pridajte ryžu (cestovinu) a smažte do bledohneda. Osoľte, pridajte vývar alebo vodu, hrniec prikryte. Priveďte k varu, plameň stíšte a po 5 minútach hrniec odstavte. Cestoviny nechajte prikryté dôjsť. Zľahka ich premiešajte a znova prikryte. Pred podávaním primiešajte citrónovú kôru, citrónovú šťavu, soľ a korenie podľa chuti.
- Filety potreté olejom a osolené osmažte zo strany kože na mierne rozpálenej nepriľnavej panvici. Na posledných pár sekúnd otočte. V strede ešte môže zostať mäso trochu ružové.
- Rybu podávajte s omáčkou a uvarenou citrusovou slovenskou ryžou. Všetko môžete preliať výpekom zo pstruha, prípadne ozdobiť čerstvým mladým špenátom.