Rýchle OBRÁTENÉ REZNE z bravčového karé: Dobrý nápad na sviatky!
17. 12. 2024, 16:01

Zdroj: Dobré jedlo/Mária Abrahámová
Síce obrátené rezne nechrumkajú tak ako klasické, ale sú extra šťavnaté a rýchle. Budú vám chutiť aj cez sviatky k šalátu alebo zemiakovej kaši.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku

Bravčové karé
Obľúbené jemné a šťavnaté bravčové mäso ružovej farby, s nízkym obsahom tuku aj kolagénu. Pripraviť sa dá na množstvo chutných spôsobov, vrátane údenia. A hodí sa aj do kapustnice!
Zdroj: Shutterstock
Z bravčového karé môžete urobiť aj takéto opečené kotlety v marináde.
Ako ho využiť?
- Pečené: Vcelku vykostené karé, prípadne aj s rebrami, potrite ochutenou olejovou marinádou a pečte pomaly za častého podlievania spolu s cibuľou a koreňovou zeleninou, od ktorej chytí korenistú arómu.
- Plnené: Karé vcelku rozrežte pozdĺžne a roztvorte ho ako knihu. Naplňte podľa chuti, napríklad špenátom a syrom, ochutenou praženicou, hubami, sušenými paradajkami a bazalkou, alebo slivkami a orechmi. Plnku môžete dať aj do väčšieho otvoru vytvoreného nožom. Dobre zaviažte kuchynským špagátom. Pečte podliate v rúre na 180 °C asi 2 hodiny.
- Minútky: Vyklepané ochutené plátky opečte v panvici. Chutia posypané syrom s volským okom a grilovanou zeleninou, alebo s prívarkom.
- Kotlety: Hrubšie nevyklepané plátky aj s kosťou, ochutené koreninami alebo marinádou, prípadne potreté horčicou, opečte v panvici a prípadne dopečte v rúre.
- Zapekané: Vrstvené vyklepané plátky prekladané syrom, zeleninou alebo zemiakmi zapečte v rúre.
- Rezne: Vyklepané, obalené a vysmažené v trojobale so strúhankou sa karé používa často na klasické rezne. Obľúbený je aj cordon bleu – vysmažené plátky karé naplnené šunkou a syrom. V cestíčku z múky a vajec sa vyprážajú parížske rezne, v zemiakovom ceste zasa čiernohorské rezne.

Zdroj: Mária Abrahámová/Dobré jedlo
Rýchle obrátené rezne.
Anketa
Máte radi rezne?
- Je to moje najobľúbenejšie jedlo!41%
- Raz za čas si ich dám.58%
Hlasovanie bolo ukončené
Naša rada: Rozšľahané vajíčka môžete ochutiť ľubovoľne, napríklad aj mletou paprikou alebo pretlačeným cesnakom. Rátajte s tým, že strúhanka vajíčka vpije, preto ich budete potrebovať o niečo viac ako pri klasických vysmážaných rezňoch. Prípadne ich rozmiešajte s trochou piva.
Rýchle obrátené rezne
4 porcie, príprava 10 minút, opekanie 5 až 10 minút
POTREBUJETE:
- 4 plátky z vykosteného karé
- jemná strúhanka podľa potreby
- 2 vajcia
- 1 lyžica sójovej omáčky
- 1 lyžička plnotučnej horčice
- soľ, mleté čierne korenie
- olej na opekanie
POSTUP:
-
Plátky karé vyklepte, trocha osoľte a okoreňte. Potom ich obaľte v strúhanke, ktorú do nich následne aj vklepte tĺčikom.
-
V miske vymiešajte vajcia so sójovou omáčkou a horčicou. Do panvice dajte zohriať 3 až 4 lyžice oleja. Keď je horúci, rezne ponorte do vajíčkovej zmesi, nechajte mierne odtiecť a opekajte z oboch strán pár minút do zlatista. Môžete po jednom, dvoch, alebo aj viaceré rezne naraz, záleží od veľkosti panvice.
-
Rezne dajte na papierový servítok a podávajte s chlebom alebo zemiakovou kašou.