Reklama

Rýchle OBRÁTENÉ REZNE z bravčového karé: Dobrý nápad na sviatky!

Jednoduché a rýchle obrátené rezne.

Zdroj: Dobré jedlo/Mária Abrahámová

Reklama
Mária Abrahámová

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Síce obrátené rezne nechrumkajú tak ako klasické, ale sú extra šťavnaté a rýchle. Budú vám chutiť aj cez sviatky k šalátu alebo zemiakovej kaši.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Katka Jakeš Štumpfová: Rezne milovala už ako dieťa a nepohrdne touto klasikou ani v dospelosti

    Bravčové karé

    Obľúbené jemné a šťavnaté bravčové mäso ružovej farby, s nízkym obsahom tuku aj kolagénu. Pripraviť sa dá na množstvo chutných spôsobov, vrátane údenia. A hodí sa aj do kapustnice!

    Zdroj: Shutterstock

    Z bravčového karé môžete urobiť aj takéto opečené kotlety v marináde.

    Ako ho využiť?

    1. Pečené: Vcelku vykostené karé, prípadne aj s rebrami, potrite ochutenou olejovou marinádou a pečte pomaly za častého podlievania spolu s cibuľou a koreňovou zeleninou, od ktorej chytí korenistú arómu.
    2. Plnené: Karé vcelku rozrežte pozdĺžne a roztvorte ho ako knihu. Naplňte podľa chuti, napríklad špenátom a syrom, ochutenou praženicou, hubami, sušenými paradajkami a bazalkou, alebo slivkami a orechmi. Plnku môžete dať aj do väčšieho otvoru vytvoreného nožom. Dobre zaviažte kuchynským špagátom. Pečte podliate v rúre na 180 °C asi 2 hodiny.
    3. Minútky: Vyklepané ochutené plátky opečte v panvici. Chutia posypané syrom s volským okom a grilovanou zeleninou, alebo s prívarkom.
    4. Kotlety: Hrubšie nevyklepané plátky aj s kosťou, ochutené koreninami alebo marinádou, prípadne potreté horčicou, opečte v panvici a prípadne dopečte v rúre.
    5. Zapekané: Vrstvené vyklepané plátky prekladané syrom, zeleninou alebo zemiakmi zapečte v rúre.
    6. Rezne: Vyklepané, obalené a vysmažené v trojobale so strúhankou sa karé používa často na klasické rezne. Obľúbený je aj cordon bleu – vysmažené plátky karé naplnené šunkou a syrom. V cestíčku z múky a vajec sa vyprážajú parížske rezne, v zemiakovom ceste zasa čiernohorské rezne.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Chutné pomaly pečené mäsá, ich príprava je bez práce
      Anketa

      Máte radi rezne?

      • Je to moje najobľúbenejšie jedlo!41%
      • Raz za čas si ich dám.58%

      Hlasovanie bolo ukončené

      Naša rada: Rozšľahané vajíčka môžete ochutiť ľubovoľne, napríklad aj mletou paprikou alebo pretlačeným cesnakom. Rátajte s tým, že strúhanka vajíčka vpije, preto ich budete potrebovať o niečo viac ako pri klasických vysmážaných rezňoch. Prípadne ich rozmiešajte s trochou piva.

      Rýchle obrátené rezne

      4 porcie, príprava 10 minút, opekanie 5 až 10 minút

      POTREBUJETE:

      •  4 plátky z vykosteného karé
      • jemná strúhanka podľa potreby
      • 2 vajcia
      • 1 lyžica sójovej omáčky 
      • 1 lyžička plnotučnej horčice 
      • soľ, mleté čierne korenie 
      • olej na opekanie

       

      POSTUP:

      1.  Plátky karé vyklepte, trocha osoľte a okoreňte. Potom ich obaľte v strúhanke, ktorú do nich následne aj vklepte tĺčikom.

      2.  V miske vymiešajte vajcia so sójovou omáčkou a horčicou. Do panvice dajte zohriať 3 až 4 lyžice oleja. Keď je horúci, rezne ponorte do vajíčkovej zmesi, nechajte mierne odtiecť a opekajte z oboch strán pár minút do zlatista. Môžete po jednom, dvoch, alebo aj viaceré rezne naraz, záleží od veľkosti panvice.

      3.  Rezne dajte na papierový servítok a podávajte s chlebom alebo zemiakovou kašou.

       

      Autor článku

      Mária Abrahámová

      redaktorka magazínu Dobré jedlo
      Dobré jedlo jej pred rokmi riadne zavoňalo, až v ňom zapustila korene. Vďaka nemu obohacuje svoj domáci receptár o nové kulinárske vychytávky, ktoré občas vymámi aj od dobrých reštaurácií a známych osobností. Za pochvalu svojho kuchárskeho umenia rozdáva blízkym a priateľom predplatné časopisu ako skvelý darček k Vianociam i narodeninám. Inšpirujte sa aj vy!