Reklama

Rozprávkové ORIEŠKY patria k Vianociam: Recepty na ORECHOVÉ GRILÁŽKY, PUSINKY, KOŠÍČKY AJ REZY

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Vianočné PEČENIE S ORECHAMI ako hlavnou hviezdou: Tieto RECEPTY sú výborné!
    Reklama
    Veronika Kollárová

    Veronika Kollárová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo

    Naša orechová škrupinka namiesto Popoluškiných šiat ukrýva orechové koláčiky, ktoré chutia ako z najkrajšej rozprávky. Vďaka cukrárke Veronike sú (ne)skutočne fantastické! Máme pre vás recepty na grilážky, pusinky, košíčky aj rezy.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Tradičné KOLÁČIKY Z FORMIČIEK nesmú u vás na Vianoce chýbať: Najlepšie RECEPTY

      KOŠÍČKY PLNENÉ ORECHMI

      12 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 20 MINÚT

      Zdroj: Laura Witteková

      Košíčky plnené orechmi

      Potrebujete:

      Na košíčky:

      • 130 g ovsenej múky
      • štipka soli
      • 70 g kokosového oleja + na vymastenie formičiek
      • 1 lyžica javorového sirupu

      Na mandľovú náplň:

      • 1 lyžička mletých ľanových semiačok
      • 1 lyžica teplej vody
      • 30 g mletých mandlí
      • štipka kypriaceho prášku
      • štipka soli
      • 1 lyžica javorového sirupu
      • 1 lyžica rastlinného mlieka
      • 1 lyžička vanilkového extraktu

      Na pistáciovú vrstvu:

      • 50 nasekaných pistácií
      • 1 lyžica javorového sirupu
      • pol lyžičky mletej škorice
      • štipka mletého kardamómu
      • kôra z polovice citróna

      POSTUP:

      1. Všetky suroviny na košíčky zmiešajte v mise a vtlačte do formičiek na malé košíčky alebo na mafiny, ktoré ste pred tým zľahka potreli kokosovým olejom.
      2. Na náplň v miske zmiešajte mleté ľanové semiačka s teplou vodou a nechajte 10 minút odpočívať. V druhej mise zmiešajte všetky ostatné suroviny na mandľovú náplň, nakoniec pridajte ľanové semiačka a dobre zapracujte. Zmesou naplňte košíčky do dvoch tretín, aby ešte ostal priestor na pistáciovú vrstvu.
      3. Na pistáciovú vrstvu opäť zmiešajte všetky ingrediencie a zmes naneste na mandľovú vrstvu v košíčkoch. Formičky uložte na plech a v rúre vyhriatej na 180 °C pečte 15 až 20 minút. Nechajte vychladnúť a potom vyberte z formy.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Cukrárka PETRA TÓTHOVÁ: Recepty na VIANOČNÉ KOLÁČE!

        ORECHOVÉ PUSINKY

        25 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 50 AŽ 60 MINÚT

        Zdroj: Laura Witteková

        Orechové pusinky.

        Potrebujete:

        Na pusinky:

        • 2 bielky
        • štipka soli
        • 140 g práškového cukru
        • 140 g mletých lieskových orieškov
        • 1 lyžica strúhanky

        Na čokoládový krém:

        • 2 žĺtky
        • 35 g práškového cukru
        • 50 g tmavej čokolády 70 %
        • 50 g masla

        POSTUP:

        1. Z bielkov, zo soli a z polovice cukru vyšľahajte pevný sneh. Orechy zmiešajte so zvyšným cukrom, strúhankou a jemne zapracujte do snehu. Zmes preložte do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou a na plech vyložený papierom na pečenie nastriekajte malé pusinky.
        2. Plech vložte do rúry vyhriatej na 120 °C a pečte približne 50 až 60 minút. Pusinky nechajte vychladnúť.
        3. Žĺtky vlejte do ohňovzdornej misy, pridajte cukor a vyšľahajte nad parou na pevné špičky. Odstavte a vsypte nasekanú čokoládu. Dobre premiešajte, aby sa čokoláda roztopila a spojila so žĺtkami. Prikryte fóliou, aby sa dotýkala krému, a nechajte úplne vychladnúť. Do vychladnutého krému zašľahajte maslo izbovej teploty. Krém preložte do cukrárskeho vrecka, na jednu časť pusiniek naneste krém a druhou časťou krém jemne prilepte.
        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          MÁRIA ČÍROVÁ pečie na Vianoce: LINECKÉ PEČIVO musí byť!

          ORECHOVÉ REZY S GAŠTANOVÝM KRÉMOM

          15 KUSOV, PRÍPRAVA 40 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 15 AŽ 20 MINÚT

          Tento zákusok si môžu užiť aj celiatici, neobsahuje žiadny lepok.

          Zdroj: Laura Witteková

          Orechové rezy s gaštanovým krémom.

          Potrebujete:

          Na korpus:

          • 5 bielkov
          • štipka soli
          • 200 g práškového cukru
          • 250 g mletých vlašských orechov
          • 20 g kukuričného škrobu
          • 1 lyžička práškovej instantnej kávy

          Na krém:

          • 150 g krupicového cukru
          • 30 ml vody
          • 5 žĺtkov
          • 1 vajce
          • 30 g kakaa holandského typu
          • 250 g gaštanového pyré
          • 30 ml rumu
          • 250 g masla

          Na polevu:

          • 100 g tmavej čokolády 70 %
          • 150 ml šľahačkovej smotany
          • orechy na ozdobu

          POSTUP:

          1. Bielky vyšľahajte so soľou na jemnú penu, postupne pridávajte cukor a naďalej šľahajte. Vznikne lesklý a pevný sneh. Teraz už len ručne zamiešajte najemno nasekané orechy, preosiaty škrob a kávu. Hmotu rozotrite na plech s rozmerom 30 x 40 cm, ktorý ste vyložili papierom na pečenie. Vložte do rúry vyhriatej na 170 °C a pečte približne 15 až 20 minút. Po upečení nechajte vychladnúť.
          2. Do hrnca vlejte vodu, pridajte cukor a priveďte do varu. Uvarte stredne hustý sirup. Na krém vyšľahajte žĺtky s celým vajíčkom na svetlú hustú penu. Ešte horúci sirup za stáleho šľahania postupne prilievajte k žĺtkovej pene. Šľahajte do vychladnutia. Následne pridajte preosiate kakao, gaštanové pyré, rum a dobre zašľahajte. Nakoniec zapracujte maslo izbovej teploty a vyšľahajte pevný krém.
          3. Vychladnutý korpus prekrojte na polovicu. Na prvú polovicu rovnomerne rozotrite polovicu gaštanového krému, prikryte druhým korpusom, jemne pritlačte na krém a natrite druhou polovicou krému. Krém rovnomerne uhlaďte a koláč vložte do chladničky aspoň na 3 hodiny stuhnúť.
          4. Nasekanú čokoládu zalejte zohriatou smotanou a rozmiešajte. Nechajte 5 minút vychladnúť. Polejte vychladnutý koláč a vložte späť do chladničky. Horúcim nožom potom nakrájajte na úhľadné rezy, ktoré ešte ozdobte nasekanými orechmi.
          Video Player is loading.
          Stream Type LIVE
          Advertisement
          Current Time 0:00
          Duration 0:00
          Remaining Time 0:00
          Loaded: 0%
            • Chapters
            • descriptions off, selected
            • subtitles off, selected
            Piekli sme v nádhernom KAŠTIELI Adriany Polákovej!
            Zdroj: NMH

            GRILÁŽKY

            20 KUSOV, PRÍPRAVA 20 MINÚT + CHLADENIE

            Potrebujete:

            • 200 g krupicového cukru
            • 1 konzerva kondenzovaného mlieka
            • 100 g vlašských orechov
            • 200 g masla
            • 3 plátky oblátok

            POSTUP:

            1. Do hrnca s hrubším dnom vsypte cukor a bez miešania nechajte skaramelizovať.
            2. Do karamelu pridajte kondenzované mlieko, nasekané orechy, maslo a miešajte. Všetky suroviny by sa mali spojiť a skaramelizovať. Odstavte a ešte pár minút miešajte.
            3. Na prvú oblátku natrite polovicu náplne, položte druhú oblátku, opäť rozotrite orechovú náplň a zakryte poslednou oblátkou. Na oblátky položte papier na pečenie a rovnomerne zaťažte. Nechajte vychladnúť a stuhnúť. Potom už stačí nakrájať na dlhšie paličky a pustiť sa do maškrtenia.

            Vyskúšajte aj ďalšie recepty z Dobrého jedla:

            Autor článku

            Veronika Kollárová

            redaktorka magazínu Dobré jedlo
            Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.