Rozprávkové ORIEŠKY patria k Vianociam: Recepty na ORECHOVÉ GRILÁŽKY, PUSINKY, KOŠÍČKY AJ REZY
16. 12. 2023, 9:43 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:32)

Naša orechová škrupinka namiesto Popoluškiných šiat ukrýva orechové koláčiky, ktoré chutia ako z najkrajšej rozprávky. Vďaka cukrárke Veronike sú (ne)skutočne fantastické! Máme pre vás recepty na grilážky, pusinky, košíčky aj rezy.
Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková
Galéria k článku

KOŠÍČKY PLNENÉ ORECHMI
12 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 20 MINÚT
Zdroj: Laura Witteková
Košíčky plnené orechmi
Potrebujete:
Na košíčky:
- 130 g ovsenej múky
- štipka soli
- 70 g kokosového oleja + na vymastenie formičiek
- 1 lyžica javorového sirupu
Na mandľovú náplň:
- 1 lyžička mletých ľanových semiačok
- 1 lyžica teplej vody
- 30 g mletých mandlí
- štipka kypriaceho prášku
- štipka soli
- 1 lyžica javorového sirupu
- 1 lyžica rastlinného mlieka
- 1 lyžička vanilkového extraktu
Na pistáciovú vrstvu:
- 50 nasekaných pistácií
- 1 lyžica javorového sirupu
- pol lyžičky mletej škorice
- štipka mletého kardamómu
- kôra z polovice citróna
POSTUP:
- Všetky suroviny na košíčky zmiešajte v mise a vtlačte do formičiek na malé košíčky alebo na mafiny, ktoré ste pred tým zľahka potreli kokosovým olejom.
- Na náplň v miske zmiešajte mleté ľanové semiačka s teplou vodou a nechajte 10 minút odpočívať. V druhej mise zmiešajte všetky ostatné suroviny na mandľovú náplň, nakoniec pridajte ľanové semiačka a dobre zapracujte. Zmesou naplňte košíčky do dvoch tretín, aby ešte ostal priestor na pistáciovú vrstvu.
- Na pistáciovú vrstvu opäť zmiešajte všetky ingrediencie a zmes naneste na mandľovú vrstvu v košíčkoch. Formičky uložte na plech a v rúre vyhriatej na 180 °C pečte 15 až 20 minút. Nechajte vychladnúť a potom vyberte z formy.

ORECHOVÉ PUSINKY
25 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 50 AŽ 60 MINÚT
Zdroj: Laura Witteková
Orechové pusinky.
Potrebujete:
Na pusinky:
- 2 bielky
- štipka soli
- 140 g práškového cukru
- 140 g mletých lieskových orieškov
- 1 lyžica strúhanky
Na čokoládový krém:
- 2 žĺtky
- 35 g práškového cukru
- 50 g tmavej čokolády 70 %
- 50 g masla
POSTUP:
- Z bielkov, zo soli a z polovice cukru vyšľahajte pevný sneh. Orechy zmiešajte so zvyšným cukrom, strúhankou a jemne zapracujte do snehu. Zmes preložte do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou a na plech vyložený papierom na pečenie nastriekajte malé pusinky.
- Plech vložte do rúry vyhriatej na 120 °C a pečte približne 50 až 60 minút. Pusinky nechajte vychladnúť.
- Žĺtky vlejte do ohňovzdornej misy, pridajte cukor a vyšľahajte nad parou na pevné špičky. Odstavte a vsypte nasekanú čokoládu. Dobre premiešajte, aby sa čokoláda roztopila a spojila so žĺtkami. Prikryte fóliou, aby sa dotýkala krému, a nechajte úplne vychladnúť. Do vychladnutého krému zašľahajte maslo izbovej teploty. Krém preložte do cukrárskeho vrecka, na jednu časť pusiniek naneste krém a druhou časťou krém jemne prilepte.

ORECHOVÉ REZY S GAŠTANOVÝM KRÉMOM
15 KUSOV, PRÍPRAVA 40 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 15 AŽ 20 MINÚT
Tento zákusok si môžu užiť aj celiatici, neobsahuje žiadny lepok.
Zdroj: Laura Witteková
Orechové rezy s gaštanovým krémom.
Potrebujete:
Na korpus:
- 5 bielkov
- štipka soli
- 200 g práškového cukru
- 250 g mletých vlašských orechov
- 20 g kukuričného škrobu
- 1 lyžička práškovej instantnej kávy
Na krém:
- 150 g krupicového cukru
- 30 ml vody
- 5 žĺtkov
- 1 vajce
- 30 g kakaa holandského typu
- 250 g gaštanového pyré
- 30 ml rumu
- 250 g masla
Na polevu:
- 100 g tmavej čokolády 70 %
- 150 ml šľahačkovej smotany
- orechy na ozdobu
POSTUP:
- Bielky vyšľahajte so soľou na jemnú penu, postupne pridávajte cukor a naďalej šľahajte. Vznikne lesklý a pevný sneh. Teraz už len ručne zamiešajte najemno nasekané orechy, preosiaty škrob a kávu. Hmotu rozotrite na plech s rozmerom 30 x 40 cm, ktorý ste vyložili papierom na pečenie. Vložte do rúry vyhriatej na 170 °C a pečte približne 15 až 20 minút. Po upečení nechajte vychladnúť.
- Do hrnca vlejte vodu, pridajte cukor a priveďte do varu. Uvarte stredne hustý sirup. Na krém vyšľahajte žĺtky s celým vajíčkom na svetlú hustú penu. Ešte horúci sirup za stáleho šľahania postupne prilievajte k žĺtkovej pene. Šľahajte do vychladnutia. Následne pridajte preosiate kakao, gaštanové pyré, rum a dobre zašľahajte. Nakoniec zapracujte maslo izbovej teploty a vyšľahajte pevný krém.
- Vychladnutý korpus prekrojte na polovicu. Na prvú polovicu rovnomerne rozotrite polovicu gaštanového krému, prikryte druhým korpusom, jemne pritlačte na krém a natrite druhou polovicou krému. Krém rovnomerne uhlaďte a koláč vložte do chladničky aspoň na 3 hodiny stuhnúť.
- Nasekanú čokoládu zalejte zohriatou smotanou a rozmiešajte. Nechajte 5 minút vychladnúť. Polejte vychladnutý koláč a vložte späť do chladničky. Horúcim nožom potom nakrájajte na úhľadné rezy, ktoré ešte ozdobte nasekanými orechmi.

Zdroj: NMH
GRILÁŽKY
20 KUSOV, PRÍPRAVA 20 MINÚT + CHLADENIE
Zdroj: Laura Witteková
Grilážky.
Potrebujete:
- 200 g krupicového cukru
- 1 konzerva kondenzovaného mlieka
- 100 g vlašských orechov
- 200 g masla
- 3 plátky oblátok
POSTUP:
- Do hrnca s hrubším dnom vsypte cukor a bez miešania nechajte skaramelizovať.
- Do karamelu pridajte kondenzované mlieko, nasekané orechy, maslo a miešajte. Všetky suroviny by sa mali spojiť a skaramelizovať. Odstavte a ešte pár minút miešajte.
- Na prvú oblátku natrite polovicu náplne, položte druhú oblátku, opäť rozotrite orechovú náplň a zakryte poslednou oblátkou. Na oblátky položte papier na pečenie a rovnomerne zaťažte. Nechajte vychladnúť a stuhnúť. Potom už stačí nakrájať na dlhšie paličky a pustiť sa do maškrtenia.
Vyskúšajte aj ďalšie recepty z Dobrého jedla: