Reklama

Ríbezľový STRÚHANÝ KOLÁČ s tvarohom: Dezert nielen na nedeľu

Laura Witteková

Zdroj: Laura Witteková

Reklama

Strúhaný koláč s tvarohom a ríbezľami si obľúbia všetci maškrtníci. A budete ho obľubovať aj vy, lebo jeho príprava nie je vôbec tak náročná, ako by sa mohlo zdať!

  • Dĺžka prípravy (min): 65
  • Počet porcií: 24
  • Náročnosť: stredná

Suroviny

Na cesto:

  • 400 g hladkej múky
  • 120 g práškového cukru
  • 250 g masla
  • 2 ks žĺtky
  • 1 balíček kypriaceho prášku
  • 3 lyžice holandského kakaa

Na tvarohovú náplň:

  • 600 g tučného jemného tvarohu
  • 200 g práškového cukru
  • 3 ks žĺtky
  • 1 lyžica vanilkového extraktu
  • 1 ks citrónová kôra z 1 citróna
  • 4 ks bielky
  • 250 g ríbezlí

Postup

Krok 1

Urobte cesto: Miešajte všetky suroviny, kým nevznikne hladké cesto, ktoré pekne drží. Rozdeľte ho na tretiny. Dve tretiny roztiahnite do formy (24 cm) vystlanej papierom na pečenie. Zo zvyšnej tretiny vytvarujte guľu, zabaľte ju do potravinárskej fólie a dajte na 30 minút do mrazničky.

Krok 2

Pripravte tvarohovú náplň: Vymiešajte tvaroh, cukor, žĺtky, vanilkový extrakt a citrónovú kôru. Z bielkov vyšľahajte sneh a opatrne ho zapracujte do tvarohovej plnky. Zmes vylejte na cesto a posypte ríbezľami. Na ne nahrubo nastrúhajte zmrznutú guľu cesta. Dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 °C asi na 30 minút.

Krok 3

Upečený koláč nechajte dobre vychladnúť, aby tvarohová náplň stuhla. A môžete servírovať.