Recepty na ŠOŠOVICOVÚ POLIEVKU pre bohatý rok: Slovenská nakyslo aj česká s párkom
1. 1. 2025, 6:03

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Reklama
Privítajte nový rok s tradičnou šošovicovou polievkou, ktorá je nielen chutná, ale aj symbolom hojnosti. Túto výživnú polievku urobíte aj s malými obmenami.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Laura Witteková
Galéria k článku
22 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
Linda varí: Fazuľová polievka nakyslo presne ako OD BABKYZdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Slovenská šošovicová polievka nakyslo
SLOVENSKÁ ŠOŠOVICOVÁ POLIEVKA NAKYSLO
6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 30 MINÚT
Potrebujete:
- 400 g sušenej šošovice
- 1 lyžica bravčovej masti
- 1 väčšia cibuľa
- 1 nožička klobásy
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička kryštálového cukru
- 1,5 l zeleninového vývaru alebo vody
- 2 zemiaky
- čierne korenie podľa chuti
- 2 bobkové listy
- 200 ml smotany na varenie
- 1 lyžica hladkej múky
- soľ
- ocot
- vajcia uvarené natvrdo
- kôpor
POSTUP:
- Do studenej vody namočte sušenú šošovicu a nechajte 2 hodiny odležať.
- Na zohriatu masť v hrnci nasypte nadrobno nakrájanú cibuľu, na kolieska nakrájanú klobásu a orestujte. Pridajte pretlačený cesnak, vsypte cukor a nechajte skaramelizovať. Zalejte vývarom alebo vodou.
- Vsypte vopred namočenú a prepláchnutú šošovicu, zemiaky nakrájané na kocky, okoreňte, pridajte bobkový list a varte približne 20 minút alebo do zmäknutia šošovice.
- Keď je šošovica mäkká, pridajte smotanu zmiešanú s múkou, nechajte 2 minúty prevrieť a dochuťte soľou a octom. Podávajte s vajíčkom uvareným natvrdo a posypte nasekaným kôprom.
Anketa
Jedávate na Nový rok šošovicu?
- Áno42%
- Nie57%
Hlasovanie bolo ukončené
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Česká šošovicová polievka s párkom
ČESKÁ ŠOŠOVICOVÁ POLIEVKA S PÁRKOM
6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 30 MINÚT
Potrebujete:
- 400 g šošovice
- 2 strúčiky cesnaku
- 4 stredne veľké mrkvy
- 2 bobkové listy
- soľ, korenie
- 1 lyžička sušeného majoránu
- 1 lyžička kryštálového cukru
- ocot podľa chuti
- 1 lyžica bravčovej masti
- 1 stredne veľká cibuľa
- 1 lyžica múky
- párky
- petržlenová vňať
POSTUP:
- Šošovicu nechajte v studenej vode dve hodiny alebo cez noc odstáť. Potom ju sceďte a vysypte do hrnca. Prilejte vodu, pridajte pretlačený cesnak, bobkový list, mrkvu nakrájanú na kolieska a varte približne 20 minút domäkka.
- Keď je zelenina uvarená, polievku dochuťte soľou, korením, majoránom cukrom a octom.
- Na panvici zohrejte masť, pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a osmažte, tak aby získala zlatú farbu. K cibuli pridajte múku a ešte minútu spolu osmažte. Vlejte za žufanku tekutiny z polievky, dobre rozmiešajte a zmes vylejte do polievky. Zamiešajte a polievku nechajte 2 minúty vrieť, potom odstavte.
- Polievku podávajte s opečeným párkom a petržlenovou vňaťou.