Reklama

Recepty na ŠOŠOVICOVÚ POLIEVKU pre bohatý rok: Slovenská nakyslo aj česká s párkom

Slovenská šošovicová polievka nakyslo

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama
Tatiana Kubicová

Tatiana Kubicová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Privítajte nový rok s tradičnou šošovicovou polievkou, ktorá je nielen chutná, ale aj symbolom hojnosti. Túto výživnú polievku urobíte aj s malými obmenami.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Linda varí: Fazuľová polievka nakyslo presne ako OD BABKY

    Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

    Slovenská šošovicová polievka nakyslo

    SLOVENSKÁ ŠOŠOVICOVÁ POLIEVKA NAKYSLO

    6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 30 MINÚT

    Potrebujete:

    • 400 g sušenej šošovice
    • 1 lyžica bravčovej masti
    • 1 väčšia cibuľa
    • 1 nožička klobásy
    • 2 strúčiky cesnaku
    • 1 lyžička kryštálového cukru
    • 1,5 l zeleninového vývaru alebo vody
    • 2 zemiaky
    • čierne korenie podľa chuti
    • 2 bobkové listy
    • 200 ml smotany na varenie
    • 1 lyžica hladkej múky
    • soľ
    • ocot
    • vajcia uvarené natvrdo
    • kôpor

    POSTUP:

    1. Do studenej vody namočte sušenú šošovicu a nechajte 2 hodiny odležať.
    2. Na zohriatu masť v hrnci nasypte nadrobno nakrájanú cibuľu, na kolieska nakrájanú klobásu a orestujte. Pridajte pretlačený cesnak, vsypte cukor a nechajte skaramelizovať. Zalejte vývarom alebo vodou.
    3. Vsypte vopred namočenú a prepláchnutú šošovicu, zemiaky nakrájané na kocky, okoreňte, pridajte bobkový list a varte približne 20 minút alebo do zmäknutia šošovice.
    4. Keď je šošovica mäkká, pridajte smotanu zmiešanú s múkou, nechajte 2 minúty prevrieť a dochuťte soľou a octom. Podávajte s vajíčkom uvareným natvrdo a posypte nasekaným kôprom.

     

    Anketa

    Jedávate na Nový rok šošovicu?

    • Áno42%
    • Nie57%

    Hlasovanie bolo ukončené

    Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

    Česká šošovicová polievka s párkom

    ČESKÁ ŠOŠOVICOVÁ POLIEVKA S PÁRKOM

    6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 30 MINÚT

    Potrebujete:

    • 400 g šošovice
    • 2 strúčiky cesnaku
    • 4 stredne veľké mrkvy
    • 2 bobkové listy
    • soľ, korenie
    • 1 lyžička sušeného majoránu
    • 1 lyžička kryštálového cukru
    • ocot podľa chuti
    • 1 lyžica bravčovej masti
    • 1 stredne veľká cibuľa
    • 1 lyžica múky
    • párky
    • petržlenová vňať

    POSTUP:

    1. Šošovicu nechajte v studenej vode dve hodiny alebo cez noc odstáť. Potom ju sceďte a vysypte do hrnca. Prilejte vodu, pridajte pretlačený cesnak, bobkový list, mrkvu nakrájanú na kolieska a varte približne 20 minút domäkka.
    2. Keď je zelenina uvarená, polievku dochuťte soľou, korením, majoránom cukrom a octom.
    3. Na panvici zohrejte masť, pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a osmažte, tak aby získala zlatú farbu. K cibuli pridajte múku a ešte minútu spolu osmažte. Vlejte za žufanku tekutiny z polievky, dobre rozmiešajte a zmes vylejte do polievky. Zamiešajte a polievku nechajte 2 minúty vrieť, potom odstavte.
    4. Polievku podávajte s opečeným párkom a petržlenovou vňaťou.

    Autori článku

    Tatiana Kubicová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Vo vydavateľstve News and Media Holding začínala pred viac ako desaťročím v spravodajskej redakcii, pracovala aj v lifestylových magazínoch, až jej najviac zachutil časopis Dobré jedlo. Stará sa o to, aby ste na webe Dobrého jedla vždy našli aktuálne recepty zo sezónnych surovín, prináša vám horúce gastro trendy i praktické rady do kuchyne. Popri práci neodolá maškrteniu a na každom fotení so šéfkuchárom zodpovedne ochutnáva všetky recepty, vďaka čomu si obľúbila aj jedlá, na ktoré pred tým ani nepomyslela.

    Veronika Kollárová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.