Reklama

Receptový ADVENTNÝ KALENDÁR 3: Lieskovo-orieškové linecké štvorčeky s pomarančovým džemom

Linecké štvorčeky plnené s pomarančovým džemom.

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama

Lieskové oriešky zmenia cesto z obyčajného na ozaj sviatočné.

  • Dĺžka prípravy (min): 40
  • Počet porcií: 30
  • Náročnosť: nízka

Suroviny

Na cesto:

  • 75 g lieskových orieškov
  • 275 g hladkej múky
  • pinch kypriaceho prášku
  • 60 g práškového cukru
  • pol teaspoon mletej vanilky
  • 75 g masla
  • 50 g kyslej smotany
  • 3-4 lyžice studenej vody

Na plnenie a ozdobenie:

  • podľa chuti pomarančový džem
  • 2-3 lyžice pomarančovej šťavy
  • 80-100 g práškového cukru
  • podľa chuti lieskové oriešky

Postup

Krok 1

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    ADVENTNÝ KALENDÁR Dobrého jedla: Každý deň sladký RECEPT
    Zdroj: Canva

    Lieskové orechy zomeľte alebo rozmixujte na jemno. Pridajte múku, kypriaci prášok, cukor, vanilku a premiešajte. Vsypte maslo
    nakrájané na kocky, kyslú smotanu, vodu a všetko spojte do hladkého pružného cesta. Zabaľte do fólie a dajte na 30 minút do chladničky.

    Krok 2

    Cesto vyberte z chladničky a na pomúčenej doske rozvaľkajte na plát hrubý 2-3 mm. Povykrajujte štvorčeky s rozmerom 5 x 5 cm a poukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Do polovice štvorčekov urobte druhou formičkou otvory v tvare hviezdičky. Plechy s koláčikmi vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte 8-10 minút, aby koláčiky ostali pekne bledé a nechytili zlatú farbu. Nechajte ich úplne vychladnúť.

    Krok 3

    Po vychladnutí ich naplňte pomarančovým džemom a pospájajte k sebe.

    Krok 4

    V miske zmiešajte pomarančovú šťavu s práškovým cukrom a vymiešajte hustejšiu polevu. Dajte do cukrárskeho vrecka s tenkou
    špičkou a nastriekajte po okraji koláčikov. Takto ozdobené koláčiky posypte ešte nasekanými lieskovými orieškami. Polevu na koláčikoch nechajte dobre zatuhnúť.