Receptový ADVENTNÝ KALENDÁR 3: Lieskovo-orieškové linecké štvorčeky s pomarančovým džemom
3. 12. 2022, 0:01 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:29)

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Lieskové oriešky zmenia cesto z obyčajného na ozaj sviatočné.
- Dĺžka prípravy (min): 40
- Počet porcií: 30
- Náročnosť: nízka
Suroviny
Na cesto:
- 75 g lieskových orieškov
- 275 g hladkej múky
- pinch kypriaceho prášku
- 60 g práškového cukru
- pol teaspoon mletej vanilky
- 75 g masla
- 50 g kyslej smotany
- 3-4 lyžice studenej vody
Na plnenie a ozdobenie:
- podľa chuti pomarančový džem
- 2-3 lyžice pomarančovej šťavy
- 80-100 g práškového cukru
- podľa chuti lieskové oriešky
Postup
Krok 1

Zdroj: Canva
Lieskové orechy zomeľte alebo rozmixujte na jemno. Pridajte múku, kypriaci prášok, cukor, vanilku a premiešajte. Vsypte maslo
nakrájané na kocky, kyslú smotanu, vodu a všetko spojte do hladkého pružného cesta. Zabaľte do fólie a dajte na 30 minút do chladničky.
Krok 2
Cesto vyberte z chladničky a na pomúčenej doske rozvaľkajte na plát hrubý 2-3 mm. Povykrajujte štvorčeky s rozmerom 5 x 5 cm a poukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Do polovice štvorčekov urobte druhou formičkou otvory v tvare hviezdičky. Plechy s koláčikmi vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte 8-10 minút, aby koláčiky ostali pekne bledé a nechytili zlatú farbu. Nechajte ich úplne vychladnúť.
Krok 3
Po vychladnutí ich naplňte pomarančovým džemom a pospájajte k sebe.
Krok 4
V miske zmiešajte pomarančovú šťavu s práškovým cukrom a vymiešajte hustejšiu polevu. Dajte do cukrárskeho vrecka s tenkou
špičkou a nastriekajte po okraji koláčikov. Takto ozdobené koláčiky posypte ešte nasekanými lieskovými orieškami. Polevu na koláčikoch nechajte dobre zatuhnúť.