Receptový ADVENTNÝ KALENDÁR 17: Tieto KREHKÉ VANILKOVÉ ROŽKY pečie už pol Slovenska
17. 12. 2022, 0:01 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:29)

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Rodinný recept našej kolegyne Majky pečie už polovica Slovenska. Aj vy ich budete milovať! Tento recept je naozaj klenot.
- Dĺžka prípravy (min): 45
- Počet porcií: 65
- Náročnosť: nízka
Suroviny
- 100 g mletých vlašských orechov
- 280 g hladkej múky
- 50 g práškového cukru
- 200 g masla
- 2 ks žĺtky
- podľa chuti rastlinný alebo kokosový tuk na potretie plechov
Na obalenie:
- 3 lyžice práškového cukru
- 2 balíčky vanilkového cukru
Postup
Krok 1

Zdroj: Canva
Mleté orechy zmiešajte s múkou a práškovým cukrom. Pridajte nakrájané zmäknuté maslo a žĺtky izbovej teploty. Rukou vymieste hladké nelepivé cesto. Ak treba, pridajte trocha múky. Vložte ho do mikroténového vrecka a odložte na noc do chladničky.
Krok 2
Stuhnuté cesto vyberte a nechajte asi pol hodiny pri izbovej teplote mierne zmäknúť. Odkrajujte z neho väčšie kúsky a šúľajte valčeky. Tie narežte na rovnaké časti a ohnite do tvaru rožtekov. Preložte na plech zľahka potretý tukom a v rúre vyhriatej na 175 °C pečte 10-12 minút. Rožteky by mali chytiť jemnú zlatistú farbu. Keď ich vyberiete z rúry, na plechu ešte trocha dôjdu.
Krok 3
Mierne vychladnuté rožteky opatrne obaľujte v zmesi práškového a vanilkového cukru.