Reklama

Recept na lahodné ŠAFRANOVÉ RIZOTO: Chutí ako z talianskej reštaurácie

Šafranové rizoto.

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama
Dobroslava Brunovská

Dobroslava Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Tatiana Kubicová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Uvarte si s nami krásne svetlé a ľahké šafranové rizoto. Vaječný žĺtok pridaný na konci mu zaistí hodvábnu chuť. Ideálny obed z talianskej kuchyne.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Neodolateľné a krémové TEKVICOVÉ RIZOTO vám rozžiari deň!

    Šafran - zlato medzi koreninami

    Šafran je jednou z najvzácnejších a najdrahších korenín na svete. Získava sa zo sušených blizien kvetu šafranu siateho (Crocus sativus), pričom na získanie jedného kilogramu šafranu je potrebné ručne nazbierať približne 150 000 kvetov. Pochádza zo Stredného východu, no dnes sa pestuje v krajinách ako Irán, Španielsko, Taliansko a India.

    Šafran má jemnú, mierne horkastú chuť a výraznú arómu, ktorá pripomína kombináciu medu a sena. Pri použití dodáva jedlám jasne žltú až oranžovú farbu, ktorá je symbolom luxusu a výnimočnosti. Predáva sa ako celé blizny alebo pomletý, pričom najvyššiu kvalitu ponúka šafran v celistvých bliznách.

    Zdroj: Shutterstock

    Stačí pridať len štipku, aby sa vaše jedlo zmenilo na delikatesu.

    Prečo jesť šafran?

    Šafran je nielen kulinárskym pokladom, ale aj liečivom. Obsahuje antioxidanty, podporuje trávenie, zlepšuje náladu a môže pomôcť pri zmierňovaní depresie. Vďaka svojej jedinečnosti a mnohým benefitom je právom nazývaný "červené zlato".

    Tipy na použitie šafranu

    • Šafran je veľmi koncentrovaný – postačí len niekoľko blizien alebo štipka na ochutenie pokrmu.
    • Pred použitím ho namočte na pár minút do teplej vody, vývaru alebo mlieka, aby sa uvoľnili jeho chuť a farba.
    • Skladujte ho v suchu a tme, aby si zachoval svoju arómu a kvalitu.
    • Okrem rizota a paelly ním môžete dochutiť aj koláče, krémy, likéry a čaje.

    ŠAFRANOVÉ RIZOTO

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 5 MINÚT, VARENIE 35 MINÚT

    Potrebujete:

    • 1,2 l kuracieho vývaru
    • 2 lyžice masla
    • 1 lyžica olivového oleja
    • 1 biela cibuľa
    • 350 g ryže arborio (alebo inej ryže na rizoto)
    • 125 ml sherry alebo suchého bieleho vína
    • pol lyžičky šafranu
    • 50 g strúhaného parmezánu
    • 1 žĺtok
    • rukola na servírovanie (nemusí byť)

    POSTUP:

    1. Vývar zohrejte v hrnci na miernom ohni. Maslo a olivový olej rozohrejte v druhom hrnci. Pridajte cibuľu nakrájanú nadrobno a veľkú štipku soli. Za stáleho miešania opekajte 5 minút, kým nezmäkne.
    2. Do hrnca nasypte ryžu a dobre premiešajte. Niekoľko minút opekajte, kým nezosklovatie. Nalejte víno a za stáleho miešania varte, kým sa neodparí.
    3. Do rizota pridajte šafran a za stáleho miešania prilejte naberačku vývaru. Keď sa vpije, prilejte ďalšiu naberačku a takto pokračujte ďalej. Po 20 až 25 minútach varenia by ryža mala byť krémová a uvarená na zhryz.
    4. Do hotového rizota primiešajte parmezán a miešajte, kým sa neroztopí. Vypnite oheň a pridajte vaječný žĺtok. Premiešajte, osoľte a okoreňte, ak treba. Podávajte s rukolou.

    Autori článku

    Dobroslava Brunovská

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Ťažko by spočítala, koľko jedál pre Dobré jedlo už navarila a napiekla. Rátajú sa na stovky, veď v Dobrom jedle pracuje už viac ako 16 rokov. Najradšej má slané jedlá, omáčky a slovenskú kuchyňu, hoci tá nehviezdi, a nikdy asi ani nebude, na gastronomickej scéne. Bryndza i kyslá kapusta sú podľa nej hotové poklady.

    Tatiana Kubicová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Vo vydavateľstve News and Media Holding začínala pred viac ako desaťročím v spravodajskej redakcii, pracovala aj v lifestylových magazínoch, až jej najviac zachutil časopis Dobré jedlo. Stará sa o to, aby ste na webe Dobrého jedla vždy našli aktuálne recepty zo sezónnych surovín, prináša vám horúce gastro trendy i praktické rady do kuchyne. Popri práci neodolá maškrteniu a na každom fotení so šéfkuchárom zodpovedne ochutnáva všetky recepty, vďaka čomu si obľúbila aj jedlá, na ktoré pred tým ani nepomyslela.