Recept na dokonalú PEČENÚ KAČICU so soľou: Jednoducho a chutne
30. 9. 2023, 11:46 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:31)

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Reklama
Táto jednoduchá metóda zvýrazňuje prirodzenú chuť kačice a umožňuje vám vychutnať si jej lahodné mäso. Chrumkavá kôrka a šťavnaté mäso.
Zdroj: Dobré jedlo/Dušan Křístek
Zdroj: Dobré jedlo/Dušan Křístek
Zdroj: Dobré jedlo/archív
Galéria k článku
15 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
Poďte s nami piecť neobyčajné JABLKOVÉ DEZERTY: Tieto sú božské!Pečená kačica so soľou
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Pečená kačka s kapustou je klasika.
Potrebujete:
- 1 celá kačica (približne 2-3 kg)
- Hrubá morská soľ
POSTUP:
- Kačicu dobre očistite a opláchnite pod tečúcou vodou. Potom ju dobre osušte papierovou utierkou.
- Pred nasolením kačice, je dôležité mäso niekoľkokrát pichnúť na rôznych miestach na prsných a stehenných častiach, aby sa pri pečení uvoľňovali šťavy a nevznikali praskliny. Potom kačicu dobre potrite soľou, a to nielen zvonka, ale aj zvnútra.
- Pripravte si väčší pekáč s mriežkou, na ktorej budete kačicu piecť. Položte kačicu na mriežku s hrudnou časťou nadol. Týmto spôsobom môže tuk z kačice pri pečení odkvapkávať.
- Pred pečením nechajte kačicu aspoň hodinu, ale ideálne aj dlhšie, v chladničke, aby sa povrch mohol dobre osušiť. Tým sa dosiahne krehkú a chrumkavú kôrku.
- Predhrejte rúru na 180°C. Kačicu vložte do rúry na strednú mriežku a pečte ju približne 2,5 - 3 hodiny alebo kým nebude celkom upečená a koža krásne zlato-hnedá. Kačicu môžete občas prelievať vlastnou šťavou, ktorá sa počas pečenia vytvorí.
- Po vytiahnutí kačice z rúry ju nechajte odpočívať niekoľko minút, aby sa šťava v mäse rovnomerne rozpustila. Potom ju môžete nakrájať a podávať, napríklad s lokšami a dusenou kapustou.