Raz vyskúšate a hneď si ju obľúbite! Rýchly recept na polievku z červenej šošovice
24. 2. 2025, 16:01 (aktualizované: 21. 3. 2025, 11:06)

Video Player is loading.
Linda varí do 10 €: Šošovicový dhal s ryžou a zeleninovým šalátomČo všetko môžete pripraviť z červenej šošovice?
- Krémové polievky – Napríklad rýchla polievka s mrkvou, cesnakom a kurkumou.
- Dusené jedlá a ragú – Skvele chutí v kombinácii s paradajkami, kari korením a kokosovým mliekom.
- Šaláty – V kombinácii s pečenou zeleninou, feta syrom a orechmi.
- Nátierky a dipy – Môžete ju rozmixovať s cesnakom a olivovým olejom na zdravú alternatívu k hummusu.
- Vegetariánske fašírky alebo burgery – Spojené s vajíčkom a strúhankou alebo rozmixovaným cícerom.
- Placky a lievance – Rozmixovaná uvarená šošovica s vajíčkom a bylinkami vytvorí chutné zeleninové placky.
Anketa
Používate červenú šošovicu vo svojich receptoch i vy?
- Áno pravidelne.47%
- Vôbec, no určite ju zaradím do jedálnička.13%
- Len sporadicky.39%
Hlasovanie bolo ukončené
Zdroj: Alex Bayev/ Unsplash
Na vrch polievky môžeme namiesto byliniek použiť čili olej prípadne čili vločky.
Polievka z červenej šošovice
4 PORCIE, PRÍPRAVA A VARENIE 25 MINÚT
POTREBUJETE:
- 1 PL olivového oleja
- 1 cibuľa, nakrájaná nadrobno
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1 väčšia mrkva, nastrúhaná alebo nakrájaná na malé kúsky
- 1 väčší zemiak, nastrúhaný na strúhadle
- 1 hrnček červenej šošovice
- 1 ČL mletej rasce
- 1 ČL mletej kurkumy (voliteľné, ale dodá krásnu farbu)
- ½ ČL mletej papriky
- 1 liter zeleninového vývaru (alebo vody)
- Soľ a korenie podľa chuti
- Citrónová šťava na dochutenie
- Čerstvé bylinky na ozdobu (napr. petržlen alebo koriander)
POSTUP:
- V hrnci rozohrejte olivový olej a orestujte na ňom cibuľu do sklovita. Pridajte cesnak, mrkvu, zemiak a krátko restujte.
Vsypte červenú šošovicu a premiešajte s koreninami (rasca, kurkuma, paprika). - Zalejte vývarom alebo vodou, priveďte k varu a na miernom ohni varte 15 minút, kým šošovica úplne nezmäkne.
Polievku môžete rozmixovať na hladký krém alebo nechať kúsky šošovice podľa preferencie. - Dochuťte soľou, korením a citrónovou šťavou. Servírujte s čerstvými bylinkami a chlebom.
Autor článku
Výber pre vás
Reklama