Reklama

Raz vyskúšate a hneď si ju obľúbite! Rýchly recept na polievku z červenej šošovice

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Linda varí do 10 €: Šošovicový dhal s ryžou a zeleninovým šalátom

    Čo všetko môžete pripraviť z červenej šošovice?

    • Krémové polievky – Napríklad rýchla polievka s mrkvou, cesnakom a kurkumou.
    • Dusené jedlá a ragú – Skvele chutí v kombinácii s paradajkami, kari korením a kokosovým mliekom.
    • Šaláty – V kombinácii s pečenou zeleninou, feta syrom a orechmi.
    • Nátierky a dipy – Môžete ju rozmixovať s cesnakom a olivovým olejom na zdravú alternatívu k hummusu.
    • Vegetariánske fašírky alebo burgery – Spojené s vajíčkom a strúhankou alebo rozmixovaným cícerom.
    • Placky a lievance – Rozmixovaná uvarená šošovica s vajíčkom a bylinkami vytvorí chutné zeleninové placky.
    Anketa

    Používate červenú šošovicu vo svojich receptoch i vy?

    • Áno pravidelne.47%
    • Vôbec, no určite ju zaradím do jedálnička.13%
    • Len sporadicky.39%

    Hlasovanie bolo ukončené

    Zdroj: Alex Bayev/ Unsplash

    Na vrch polievky môžeme namiesto byliniek použiť čili olej prípadne čili vločky.

    Polievka z červenej šošovice

    4 PORCIE, PRÍPRAVA A VARENIE 25 MINÚT
    POTREBUJETE:

    • 1 PL olivového oleja
    • 1 cibuľa, nakrájaná nadrobno
    • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
    • 1 väčšia mrkva, nastrúhaná alebo nakrájaná na malé kúsky
    • 1 väčší zemiak, nastrúhaný na strúhadle
    • 1 hrnček červenej šošovice
    • 1 ČL mletej rasce
    • 1 ČL mletej kurkumy (voliteľné, ale dodá krásnu farbu)
    • ½ ČL mletej papriky
    • 1 liter zeleninového vývaru (alebo vody)
    • Soľ a korenie podľa chuti
    • Citrónová šťava na dochutenie 
    • Čerstvé bylinky na ozdobu (napr. petržlen alebo koriander)

    POSTUP:

    1. V hrnci rozohrejte olivový olej a orestujte na ňom cibuľu do sklovita. Pridajte cesnak, mrkvu, zemiak a krátko restujte.
      Vsypte červenú šošovicu a premiešajte s koreninami (rasca, kurkuma, paprika).
    2. Zalejte vývarom alebo vodou, priveďte k varu a na miernom ohni varte 15 minút, kým šošovica úplne nezmäkne.
      Polievku môžete rozmixovať na hladký krém alebo nechať kúsky šošovice podľa preferencie.
    3. Dochuťte soľou, korením a citrónovou šťavou. Servírujte s čerstvými bylinkami a chlebom.

    Strana

    2/2

    Autor článku

    Nina Smiešna

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Dobré jedlo miluje odmalička a prácu v Dobrom jedle si vysnívala už dávno. Lásku k jedlu a písaniu spojila do jedného a teší sa na všetky chuťovky, ktoré si vďaka nej prečítate. Rada skúša nové recepty, nebojí sa netradičných kombinácií a nikdy nepohrdne šálkou kvalitnej kávy. Gastronómia ju vždy priťahovala, niekoľko rokov sa venovala pečeniu v pekárni a v kuchyni trávi i dnes najviac času.
    Reklama