Reklama

Súťaž Sladká výzva: Poďte piecť PUNČÁK! Vyšperkovaný recept na punčové rezy si zarámujete!

Punčové kocky zo Sladkej výzvy.

Zdroj: Dobré jedlo/Lucia Bartošová

Reklama
Dobroslava Brunovská

Dobroslava Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Punčové rezy, ľudovo nazývané punčáky, sú hviezdou marcovej súťaže Sladká výzva. Poďte ich upiecť a vyhrajte!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Súťaž Sladká výzva: Poďte si upiecť výborné punčové rezy

    Aj vy by ste hlasovali za punčový zákusok? My všetkými desiatimi a za šťavnatý punčák v Sladkej výzve od vyzývateľky Lucie Bartákovej zo @sweetcakesbakery.sk by sme dali dušu. Poďte teda upiecť vynikajúco vyladené kocky s domácim punčom aj vy. Nech sa vám vydaria! Fotky vašich zákuskov do súťaže posielajte do 2. marca na sladkavyzva@newsandmedia.sk. Víťazku alebo víťaza odmeníme lisom na sušienky Marcato v hodnote 78 €, ktorú do súťaže venoval obchod so štýlovými kuchynskými doplnkami Potten & Pannen – Staněk.

    PUNČOVÉ KOCKY

    24 kusov, príprava 60 minút, varenie 15 minút, pečenie 25 minút + chladenie
    Potrebujete:

    Na cesto:

    • 8 vajíčok
    • 320 g práškového cukru
    • 160 g mlieka
    • 160 g oleja
    • 400 g polohrubej múky
    • 16 g kypriaceho prášku
    • 1 zarovnaná čajová lyžička soli

    Na domáci punč:

    • 75 g červeného vína
    • 65 g kryštálového cukru
    • 190 g čerstvej pomarančovej šťavy
    • šťava z 1 a pol citróna
    • 140 g mrazených malín
    • 85 g rumu + na poliatie
    • kôra z 1 citróna
    • kôra z 1 pomaranča
    • 1 celá škorica
    • pár sušených klinčekov
    • pol lyžičky anízu
    • 2 badiány
    • 30 g vody
    • pár kvapiek punčovej esencie

    Zdroj: Dobré jedlo/Lucia Bartošová

    Punčové kocky zo Sladkej výzvy.

    Na potretie:

    • hustý malinový džem bez zrniečok a kúskov malín

    Na polevu:

    • 115 g smotany na šľahanie (33 %)
    • 50 g masla
    • 120 g bielej čokolády
    • 80 g ruby čokolády
    • 4 kvapky punčovej esencie
    • šťava z polovice citróna

    Na zdobenie:

    • sušené alebo čerstvé jedlé kvietky (miniružičky, vres)
    • čerstvé alebo lyofilizované maliny
    • bylinky (mäta)

    POSTUP

    1. Pripravte si tri rovnako veľké plechy alebo ráfiky s rozmermi 22 x 33 cm. Plechy vysteľte papierom na pečenie, ktorý presne odmerajte podľa rozmeru. Celé vajíčka vyšľahajte s cukrom do tuhšej peny. Za stáleho miešania opatrne prilejte mlieko a olej. Na záver prisypte preosiatu múku s kypriacim práškom a soľ.
    2. Cesto už len pár zábermi premiešajte, aby zostalo nadýchané. Rovnomerne ho nalejte do troch plechov. Pečte 20 až 25 minút na 180 °C na ventilátor. Či je upečené skontrolujte špajdľou. Upečené cesto obíďte nožíkom po okraji a pláty vyklopte na pripravený papier na pečenie, aby sa neprilepili. Vrstvu papiera, ktorou boli plechy vystlané, opatrne stiahnite a pláty preklopte naspäť. Nechajte úplne vychladnúť.
    3. Kým sa cesto pečie, pripravte punč. Do hrnca postupne pridajte všetky ingrediencie a varte 5 až 8 minút. Po uvarení prepasírujte cez jemnejšie sitko, aby zostala čistá šťava bez čiastočiek. Nechajte vychladnúť a pridajte ešte malú lyžičku rumu.
    4. Na dosku alebo inú pevnú podložku položte prvý plát, natrite ho malinovým džemom. Džemom nešetrite. Uložte druhý plát, vrchnú „kožku“ z plátu zoškrabte, aby do korpusu dobre vsiakol punč. Začnite ním rovnomerne polievať plát, aby bol dostatočne napitý. Mali by ste minúť takmer celý punč alebo aj úplne celý. Opäť natrite hrubú vrstvu malinového džemu a uložte posledný plát, ten otočte spodnou časťou nahor.
    5. V šálke zmiešajte rum s vodou v pomere 1 : 1 (asi 5 až 6 lyžíc) a jemne polejte (alebo rozprašovačom zvlhčite) vrchný korpus. Tento krok môžete vynechať, ale punčová kocka je po poliatí šťavnatejšia.
    6. Na záver celý rez prekryte papierom na pečenie, druhou doskou a ešte rovnomerne zaťažte. Dajte do chladničky a nechajte zaťažený do ďalšieho dňa.
    7. Po dostatočnom „napití“ punčového rezu pripravte polevu. Do hrnca dajte smotanu, maslo a zohrejte skoro do bodu varu. Pridajte obe čokolády a dobre rozmiešajte na hladkú polevu. Na záver pridajte pár kvapiek esencie a precedenú šťavu z citróna.
    8. Polevou rovnomerne prelejte rez a dajte ho na polhodinku chladiť. Krájajte s pomocou naznačovača a horúceho noža na krásne rovnomerné kocky. Naše sú v rozmere 5 x 5 cm a z tohto rezu budete mať 24 kúskov. Okraje, samozrejme, odrežte tak, aby zostali iba pekné kocky. Ozdobte sušenými či čerstvými jedlými kvietkami, malinami, bylinkami a môžete maškrtiť.

    Autor článku

    Dobroslava Brunovská

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Ťažko by spočítala, koľko jedál pre Dobré jedlo už navarila a napiekla. Rátajú sa na stovky, veď v Dobrom jedle pracuje už viac ako 16 rokov. Najradšej má slané jedlá, omáčky a slovenskú kuchyňu, hoci tá nehviezdi, a nikdy asi ani nebude, na gastronomickej scéne. Bryndza i kyslá kapusta sú podľa nej hotové poklady.