Reklama

Pozor na úsmev: Makové halušky so slivkami a škoricou

Reklama

Pozor na úsmev: Makové halušky so slivkami a škoricou

  • Dĺžka prípravy (min): 30
  • Počet porcií: 4
  • Náročnosť: stredná

Suroviny

Potrebujeme:

  • 250 ml mlieka
  • 50 g masla
  • 120 g krupice
  • 2 ks vajcia
  • 50 g mletého maku alebo mletých orechov
  • 1 ks maslo na poliatie
  • 1 ks práškový cukor na posypanie
  • 1 ks soľ

Na omáčku:

  • 500 g sliviek (môžu byť aj zavárané)
  • 75 g kryštálového cukru
  • 100 ml vody
  • 3 ks klinčeky
  • kúsok ks škorice
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 2 lyžice kukuričného škrobu (Gustin)

Postup

Krok 1

Do kastrólika nalejeme mlieko a zohrejeme. Vo vriacom mlieku rozpustíme maslo, pridáme krupicu a za stáleho miešania varíme dovtedy, kým sa na dne hrnca nevytvorí biely povlak.

Krok 2

Uvarenú masu preložíme do misy. Vajcia vymiešame s pomletým makom (alebo orechmi), prešľaháme a postupne zapracujeme do krupicovej hmoty.

Krok 3

Slivky umyjeme, osušíme, vykôstkujeme a pokrájame na menšie kúsky. Cukor rozpustíme vo vode, pridáme klinčeky, škoricu a uvaríme sirup, v ktorom rozvaríme slivky.

Krok 4

Ochutíme citrónovou šťavou a vmiešame kukuričný škrob rozpustený v 4 lyžiciach studenej vody. Necháme ešte prevrieť. Pomocou dvoch lyžíc tvarujeme halušky, ktoré hádžeme do vriacej mierne osolenej vody a varíme, kým nevyplávajú na povrch.

Krok 5

Potom ich vyberieme a necháme krátko odkvapkať. Horúce halušky servírujeme na zohriatych tanieroch. Polejeme maslom a posypeme práškovým cukrom. Podávame so slivkovou omáčkou.