Pozor na úsmev: Makové halušky so slivkami a škoricou
5. 9. 2016, 8:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:12)

Pozor na úsmev: Makové halušky so slivkami a škoricou
- Dĺžka prípravy (min): 30
- Počet porcií: 4
- Náročnosť: stredná
Suroviny
Potrebujeme:
- 250 ml mlieka
- 50 g masla
- 120 g krupice
- 2 ks vajcia
- 50 g mletého maku alebo mletých orechov
- 1 ks maslo na poliatie
- 1 ks práškový cukor na posypanie
- 1 ks soľ
Na omáčku:
- 500 g sliviek (môžu byť aj zavárané)
- 75 g kryštálového cukru
- 100 ml vody
- 3 ks klinčeky
- kúsok ks škorice
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 2 lyžice kukuričného škrobu (Gustin)
Postup
Krok 1
Do kastrólika nalejeme mlieko a zohrejeme. Vo vriacom mlieku rozpustíme maslo, pridáme krupicu a za stáleho miešania varíme dovtedy, kým sa na dne hrnca nevytvorí biely povlak.
Krok 2
Uvarenú masu preložíme do misy. Vajcia vymiešame s pomletým makom (alebo orechmi), prešľaháme a postupne zapracujeme do krupicovej hmoty.
Krok 3
Slivky umyjeme, osušíme, vykôstkujeme a pokrájame na menšie kúsky. Cukor rozpustíme vo vode, pridáme klinčeky, škoricu a uvaríme sirup, v ktorom rozvaríme slivky.
Krok 4
Ochutíme citrónovou šťavou a vmiešame kukuričný škrob rozpustený v 4 lyžiciach studenej vody. Necháme ešte prevrieť. Pomocou dvoch lyžíc tvarujeme halušky, ktoré hádžeme do vriacej mierne osolenej vody a varíme, kým nevyplávajú na povrch.
Krok 5
Potom ich vyberieme a necháme krátko odkvapkať. Horúce halušky servírujeme na zohriatych tanieroch. Polejeme maslom a posypeme práškovým cukrom. Podávame so slivkovou omáčkou.