POMARANČOVÝ CHLEBÍK s mandľami: Nič pomarančovejšie ste ešte nepiekli
15. 2. 2021, 9:09 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:23)

Zdroj: Dobré jedlo
Sladká aj kyslá dobrota v jednom.
- Dĺžka prípravy (min): 100
- Počet porcií: 4
- Náročnosť: stredná
Suroviny
Potrebujeme:
- 4 ks bio pomaranče
- 6 ks vajec
- 180 g pomletých mandlí
- 70 g špaldovej celozrnnej hladkej múky
- 220 g hnedého cukru
- 1 lyžica sódy bikarbóny
- 150 g pomarančového lekváru
- 2 ks pomaranče na ozdobenie
Postup
Krok 1
Pomaranče umyjeme, vložíme do hrnca s vodou, prikryjeme pokrievkou a na miernom plameni varíme približne 60 minút. Uvarené pomaranče vyberieme z vody, necháme vychladnúť a olúpeme. Olúpané pomaranče pokrájame na menšie kúsky a dáme do širšej misy.
Krok 2
Pridáme vajcia, pomleté mandle, hnedý cukor, sódu bikarbónu, špaldovú múku a všetko spolu ručným mixérom rozmixujeme na hladkú hmotu. Formu na chlebík vymastíme, vysypeme múkou a naplníme cestom. Povrch uhladíme a vo vyhriatej rúre pečieme pri teplote 180 stupňov Celzia 60-80 minút.
Krok 3
Upečený chlebík necháme vo forme odstáť 8-10 hodín a potom vyklopíme. Povrch chlebíka potrieme pomarančovým lekvárom a ozdobíme kolieskami pomaranča.