Reklama

Poďte si s nami upiecť COOKIES: S domácou citrusovou kôrou budú extra lahodné

Cookies s citrusovou kôrou.

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama

Tatiana Kubicová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Cookies budú chutnejšie aj krajšie, ak na ne pripravíte domácu kandizovanú citrusovú kôru. Je to úplne jednoduché! Na recept od cukrárky sa môžete spoľahnúť!

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Cookies s citrusovou kôrou.

COOKIES S CITRUSOVOU KÔROU

30 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 13 AŽ 15 MINÚT

Potrebujete:

Na kandizovanú citrusovú kôru:

  • 2 biocitróny
  • 2 biopomaranče
  • 150 ml vody
  • 200 g kryštálového cukru
  • 1 lyžica sušeného repného prášku

Na cesto:

  • 226 g masla izbovej teploty
  • 180 g krupicového cukru
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 100 g krémového syra
  • 340 g hladkej múky
  • pol lyžičky soli
  • 2 lyžičky kypriaceho prášku

POSTUP:

  1. Najprv si pripravte kandizovanú citrusovú kôru. Citróny a pomaranče ošúpte a nakrájajte na tenké pásiky. Do hrnca vlejte vodu, vsypte cukor a priveďte do varu. Teraz tretinu tekutiny prelejte do menšieho hrnčeka a pridajte do nej polovicu citrónovej kôry a prášok z repy. Zvyšnú citrusovú kôru nasypte do väčšieho množstva sirupu. Všetko varte približne 5 až 8 minút, kým tekutina trochu nezhustne. Uvarenú kôru vyberte a uložte na papier na pečenie.
  2. Teraz si pripravte cesto. Vyšľahajte maslo s cukrom, citrónovou šťavou a krémovým syrom na svetlú penu. Pridajte preosiatu múku so soľou a kypriacim práškom. Vypracujte hladké cesto.
  3. Z cesta odoberte kúsok vo veľkosti vlašského orecha, vytvarujte guľôčku a uložte na plech vyložený papierom na pečenie. Guľôčky ukladajte ďalej od seba, sušienky počas pečenia narastú. Trochu ich stlačte a na vrch na husto poukladajte citrusovú kôru rôznych farieb. Pri ukladaní sa fantázií medze nekladú.
  4. Vložte do rúry vyhriatej na 190 °C a pečte približne 13 až 15 minút, alebo kým okraje koláčikov nie sú jemne zlatohnedé. Pred podávaním nechajte vychladnúť.

Autori článku

Tatiana Kubicová

redaktorka magazínu Dobré jedlo
Vo vydavateľstve News and Media Holding začínala pred viac ako desaťročím v spravodajskej redakcii, pracovala aj v lifestylových magazínoch, až jej najviac zachutil časopis Dobré jedlo. Stará sa o to, aby ste na webe Dobrého jedla vždy našli aktuálne recepty zo sezónnych surovín, prináša vám horúce gastro trendy i praktické rady do kuchyne. Popri práci neodolá maškrteniu a na každom fotení so šéfkuchárom zodpovedne ochutnáva všetky recepty, vďaka čomu si obľúbila aj jedlá, na ktoré pred tým ani nepomyslela.

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo
Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.