Reklama

Poďte piecť božské KOKOSOVÉ PUSINKY: Ktorý z dvoch receptov si vyberiete?

Kokosky.

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama
Tatiana Kubicová

Tatiana Kubicová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Pri vianočnom pečení ostáva mnoho bielkov bez využitia. Zužitkujte ich do fantastických kokosových pusiniek! Máme pre vás dva výborné recepty na kokosky!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Tradičné VIANOČNÉ KOLÁČE pre každého: Jednoduché aj zložitejšie RECEPTY

    Už sa smelo pustite do pečenia zo zvyšných bielkov! Ak budete kokosky skladovať v uzavretej nádobe, vydržia vám fantastické aj dva týždne. Poďte si vybrať z receptov od cukrárky Dobrého jedla - pripravila pre vás jednoduchú aj vylepšenú verziu lahodných kokosových pusiniek.

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Jednoduché kokosky.

    JEDNODUCHÉ KOKOSKY

    30 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 35 AŽ 40 MINÚT

    Potrebujete:

    • 3 bielky L
    • 165 g krupicového cukru
    • 70 g strúhaného kokosu

    POSTUP:

    1. Do ohňovzdornej misy vlejte bielka s cukrom, položte na hrniec s vriacou vodou a začnite šľahať. Šľahajte 6 až 10 minút, kým nevznikne hladký pevný a lesklý sneh. Misu položte mimo zdroja tepla, vsypte kokos a zmes preložte do cukrárskeho vrecka s rovnou špičkou.
    2. Na plech vyložený papierom na pečenie urobte malé kôpky a plech vložte do rúry vyhriatej na 110 °C. Pečte – sušte 35 až 40 minút. Nechajte vychladnúť.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Voňavé KOKOSOVÉ JEŽE, ktorým jednoducho neodoláte!

      Zdroj: LAURA WITTEKOVA

      Vylepšené kokosky.

      VYLEPŠENÉ KOKOSKY

      30 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 35 AŽ 40 MINÚT

      Potrebujete:

      Na kokosky:

      • 3 bielky L
      • 165 g krupicového cukru
      • 70 g strúhaného kokosu

      Na sušienky:

      • 225 g masla izbovej teploty
      • 100 g práškového cukru
      • štipka mletého badiánu
      • 1 veľké vajce
      • 1 lyžička vanilkového extraktu
      • 300 g hladkej múky
      • 60 g jemne mletých orieškov kešu

      Na čokoládovú ganáš:

      • 100 ml šľahačkovej smotany
      • pol lyžičky mletej škorice
      • 200 g tmavej čokolády 54 %

      POSTUP:

      1. Pripravte pusinky: Do ohňovzdornej misy vlejte bielka s cukrom, položte na hrniec s vriacou vodou a začnite šľahať. Šľahajte 6 až 10 minút, kým nevznikne hladký pevný a lesklý sneh. Misu položte mimo zdroja tepla, vsypte kokos a zmes preložte do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou.
      2. Na plech vyložený papierom na pečenie urobte malé kôpky a plech vložte do rúry vyhriatej na 110 °C. Pečte – sušte 35 až 40 minút. Nechajte vychladnúť.
      3. Pripravte sušienky: Na cesto dajte do misy maslo, cukor, badián a vyšľahajte na svetlú penu. Zapracujte vajce, vanilkový extrakt, preosiatu múku a mleté oriešky kešu. Vypracujte hladké cesto, ktoré zabaľte do fólie a odložte aspoň na hodinu do chladničky.
      4. Cesto rozvaľkajte na hrúbku 4 mm a vykrajujte krúžky vo veľkosti pusiniek. Poukladajte ich na plech vyložený papierom na pečenie a v rúre vyhriatej na 180 °C pečte 7 až 8 minút. Nechajte vychladnúť.
      5. Na ganáš dajte zohriať smotanu so škoricou po bod varu. Potom ňou zalejte nasekanú čokoládu, minútu počkajte, kým čokoláda povolí, a následne rozmiešajte dohladka. Nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. Ak by bola ganáš ešte stále príliš tekutá, vložte ju na chvíľu do chladničky.
      6. Ganáž preložte do cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou a na sušienky nastriekajte malé množstvo. Na ganáš jemne pritlačte upečené pusinky a máte hotovo.

      Autori článku

      Tatiana Kubicová

      redaktorka magazínu Dobré jedlo
      Vo vydavateľstve News and Media Holding začínala pred viac ako desaťročím v spravodajskej redakcii, pracovala aj v lifestylových magazínoch, až jej najviac zachutil časopis Dobré jedlo. Stará sa o to, aby ste na webe Dobrého jedla vždy našli aktuálne recepty zo sezónnych surovín, prináša vám horúce gastro trendy i praktické rady do kuchyne. Popri práci neodolá maškrteniu a na každom fotení so šéfkuchárom zodpovedne ochutnáva všetky recepty, vďaka čomu si obľúbila aj jedlá, na ktoré pred tým ani nepomyslela.

      Veronika Kollárová

      redaktorka magazínu Dobré jedlo
      Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.