Poďte piecť božské KOKOSOVÉ PUSINKY: Ktorý z dvoch receptov si vyberiete?
12. 12. 2024, 13:01 (aktualizované: 13. 12. 2024, 3:22)

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Pri vianočnom pečení ostáva mnoho bielkov bez využitia. Zužitkujte ich do fantastických kokosových pusiniek! Máme pre vás dva výborné recepty na kokosky!
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku

Už sa smelo pustite do pečenia zo zvyšných bielkov! Ak budete kokosky skladovať v uzavretej nádobe, vydržia vám fantastické aj dva týždne. Poďte si vybrať z receptov od cukrárky Dobrého jedla - pripravila pre vás jednoduchú aj vylepšenú verziu lahodných kokosových pusiniek.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Jednoduché kokosky.
JEDNODUCHÉ KOKOSKY
30 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 35 AŽ 40 MINÚT
Potrebujete:
- 3 bielky L
- 165 g krupicového cukru
- 70 g strúhaného kokosu
POSTUP:
- Do ohňovzdornej misy vlejte bielka s cukrom, položte na hrniec s vriacou vodou a začnite šľahať. Šľahajte 6 až 10 minút, kým nevznikne hladký pevný a lesklý sneh. Misu položte mimo zdroja tepla, vsypte kokos a zmes preložte do cukrárskeho vrecka s rovnou špičkou.
- Na plech vyložený papierom na pečenie urobte malé kôpky a plech vložte do rúry vyhriatej na 110 °C. Pečte – sušte 35 až 40 minút. Nechajte vychladnúť.

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Vylepšené kokosky.
VYLEPŠENÉ KOKOSKY
30 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 35 AŽ 40 MINÚT
Potrebujete:
Na kokosky:
- 3 bielky L
- 165 g krupicového cukru
- 70 g strúhaného kokosu
Na sušienky:
- 225 g masla izbovej teploty
- 100 g práškového cukru
- štipka mletého badiánu
- 1 veľké vajce
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 300 g hladkej múky
- 60 g jemne mletých orieškov kešu
Na čokoládovú ganáš:
- 100 ml šľahačkovej smotany
- pol lyžičky mletej škorice
- 200 g tmavej čokolády 54 %
POSTUP:
- Pripravte pusinky: Do ohňovzdornej misy vlejte bielka s cukrom, položte na hrniec s vriacou vodou a začnite šľahať. Šľahajte 6 až 10 minút, kým nevznikne hladký pevný a lesklý sneh. Misu položte mimo zdroja tepla, vsypte kokos a zmes preložte do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou.
- Na plech vyložený papierom na pečenie urobte malé kôpky a plech vložte do rúry vyhriatej na 110 °C. Pečte – sušte 35 až 40 minút. Nechajte vychladnúť.
- Pripravte sušienky: Na cesto dajte do misy maslo, cukor, badián a vyšľahajte na svetlú penu. Zapracujte vajce, vanilkový extrakt, preosiatu múku a mleté oriešky kešu. Vypracujte hladké cesto, ktoré zabaľte do fólie a odložte aspoň na hodinu do chladničky.
- Cesto rozvaľkajte na hrúbku 4 mm a vykrajujte krúžky vo veľkosti pusiniek. Poukladajte ich na plech vyložený papierom na pečenie a v rúre vyhriatej na 180 °C pečte 7 až 8 minút. Nechajte vychladnúť.
- Na ganáš dajte zohriať smotanu so škoricou po bod varu. Potom ňou zalejte nasekanú čokoládu, minútu počkajte, kým čokoláda povolí, a následne rozmiešajte dohladka. Nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. Ak by bola ganáš ešte stále príliš tekutá, vložte ju na chvíľu do chladničky.
- Ganáž preložte do cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou a na sušienky nastriekajte malé množstvo. Na ganáš jemne pritlačte upečené pusinky a máte hotovo.