OVSENÉ VLOČKY sú skvelé: Viete, čo s nimi môžete urobiť?
14. 11. 2021, 17:25 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:25)

Zdroj: Dobré jedlo
Reklama
Ak ste doteraz ovsené vločky registrovali len ako fádne bledé čiastočky, z ktorých sa dá pripraviť maximálne tak ovsená kaša, vedzte, že ste prišli o zaujímavé kulinárske zážitky.
GRATINOVANÁ OVSENÁ KAŠA S BANÁNOM
2 PORCIE I PRÍPRAVA 30 MINÚT
Potrebujete:
- 50 g ovsených vločiek
- 400 ml mlieka
- 1 lyžičku mletej škorice
- soľ
- citrónovú šťavu
- 2 banány
- 150 g gréckeho smotanového jogurtu
- 3 lyžice trstinového cukru
POSTUP:
- Ovsené vločky, mlieko, mletú škoricu a štipku soli dáme do hrnca. Za stáleho miešania privedieme do varu; na strednom plameni asi 5 minút povaríme.
- Banány ošúpeme a pokrájame na šikmé kolieska. Pokvapkáme citrónovou šťavou, aby nezhnedli.
- Uvarenú kašu rozdelíme do dvoch ohňovzdorných misiek alebo šálok. Navrch poukladáme kolieska banánov. Na banány navrstvíme jogurt, ktorý posypeme trstinovým cukrom.
- Naplnené misky vložíme pod horúci gril a necháme krátko gratinovať, aby povrch skaramelizoval. Alebo môžeme použiť flambovaciu pištoľ, ktorou povrch skaramelizujeme. Hneď podávame.
SUŠIENKY Z OVSENÝCH VLOČIEK A BANÁNOV
10 KÚSKOV I PRÍPRAVA 15 MINÚT I PEČENIE 15-17 MINÚT
Potrebujete:
- 1 stredne veľký banán
- 90 g ovsených vločiek
- mletú škoricu
NA OZDOBENIE (na výber):
- chia semienka, mandľové plátky, rozpustená čokoláda
POSTUP:
- Banán ošúpeme a vidličkou roztlačíme na kašu. Zmiešame s ovsenými vločkami. Podľa potreby zjemníme mletou škoricou.
- Rúru vyhrejeme na 180 °C. Z cesta odoberáme lyžicou malé kôpky, ktoré kladieme na plech. Zľahla ich sploštíme opačnou stranou lyžice. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 15-17 minút.
- Upečené sušienky necháme úplne vychladnúť. Potom ich môžeme ozdobiť rozpustenou čokoládou a posypať ľubovoľnou príchuťou.
OVSENÁ KAŠA S VOLSKÝM OKOM A SO SYROM
1 PORCIA I PRÍPRAVA 20 MINÚT
Potrebujete:
- 30 g ovsených vločiek
- 120 ml vody
- soľ, mleté čierne korenie
- 1 vajce
- 2 lyžice nastrúhaného syra (napríklad čedar alebo ementaler)
- trochu pažítky na ozdobenie
POSTUP:
- Do malého kastrólika dáme vločky a štipku soli. Prilejeme vodu a privedieme do varu. Na miernom plameni varíme asi 5 minút, kým vločky nezískajú želanú konzistenciu a nevznikne kaša.
- Kastrólik odstavíme z plameňa a vmiešame nastrúhaný syr. Kašu prelejeme do misky.
- Na panvici pripravíme volské oko – žĺtok by mal zostať mierne tekutý. Dáme ho na kašu, posypeme nasekanou pažítkou a hneď podávame.
CHRUMKAVÝ CHLIEB S OVSENÝMI VLOČKAMI
1 HRANATÁ (CHLEBÍČKOVÁ) FORMA I PRÍPRAVA 15 MINÚT I PEČENIE 60 MINÚT I PLUS CHLADENIE
Potrebujete:
- 500 g chudého tvarohu
- 2 vajcia
- pol lyžičky soli
- 2 balíčky kypriaceho prášku s vínnym kameňom
- 25 g mletých mandlí
- 300 g celozrnných ovsených vločiek
- 175 g jemných ovsených vločiek
POSTUP:
- V mise metličkou do hladka vyšľaháme tvaroh s vajcami, soľou a kypriacim práškom. Potom pridáme pomleté mandle a ovsené vločky a rukami dobre spracujeme na cesto. Cesto je trochu lepivé, ale dá sa s ním dobre pracovať.
- Rúru vyhrejeme na 175 °C. Hranatú formu vyložíme papierom na pečenie. Cesto rukami vtlačíme do formy. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme asi 60 minút.
- Upečený chlieb necháme asi 30 minút chladnúť vo forme, potom vyklopíme a na mriežke necháme úplne vychladnúť.
- Chlieb skvele chutí čerstvý, ale aj ďalší deň je ešte správne nadýchaný.
FAŠÍRKY S UHORKOVOU SALSOU
3 porcie I PRÍPRAVA 40 MINÚT
Potrebujete:
- 4 lyžice jemných ovsených vločiek
- 100 ml smotany na šľahanie
- 1 cibuľu
- 5 stoniek petržlenovej vňate
- 500 g zmesi mletého mäsa
- 1 vajce
- soľ, mleté čierne korenie
- olej na opekanie
NA UHORKOVÚ SALSU:
- 1 šalátová uhorka
- pol viazaničky pažítky
- 10 lyžíc ostrosladkej čili omáčky
- 4 lyžice bieleho vínneho octu
POSTUP:
- Vločky zalejeme smotanou a necháme asi 10 minút postáť. Cibuľu na jemno pokrájame a na horúcom oleji podusíme do sklovita. Mleté mäso zmiešame s vajcom, napučanými vločkami, podusenou cibuľou a nasekanou petržlenovou vňaťou. Zmes ochutíme soľou a korením a vypracujeme hladkú masu.
- Z pripravenej masy vytvarujeme navlhčenými rukami asi 6 rovnako veľkých fašírok. V panvici na rozpálenom oleji ich opečieme z oboch strán po 10 minút dohneda.
- Uhorku ošúpeme, prekrojíme po dĺžke a lyžičkou vyberieme zrniečka. Dužinu pokrájame na malé kocky. Pažítku posekáme a spolu s čili omáčkou zmiešame s pokrájanými uhorkami. Dochutíme octom.
- Upečené fašírky necháme odkvapkať na kuchynskom papieri. Podávame s uhorkovou salsou.
TIP
Ak máte radi prepečenejšie fašírky, po opečení na panvici ich dajte piecť ešte na 15-20 minút do rúry pri teplote 180/160 °C.