Reklama

OVSENÉ VLOČKY sú skvelé: Viete, čo s nimi môžete urobiť?

Tieto raňajky si môžete dopriať nielen v lete, ale aj na jeseň.

Zdroj: Dobré jedlo

Reklama

Ak ste doteraz ovsené vločky registrovali len ako fádne bledé čiastočky, z ktorých sa dá pripraviť maximálne tak ovsená kaša, vedzte, že ste prišli o zaujímavé kulinárske zážitky.

GRATINOVANÁ OVSENÁ KAŠA S BANÁNOM

2 PORCIE I PRÍPRAVA 30 MINÚT

Potrebujete:

  • 50 g ovsených vločiek
  • 400 ml mlieka
  • 1 lyžičku mletej škorice
  • soľ
  • citrónovú šťavu
  • 2 banány
  • 150 g gréckeho smotanového jogurtu
  • 3 lyžice trstinového cukru

POSTUP:

  1. Ovsené vločky, mlieko, mletú škoricu a štipku soli dáme do hrnca. Za stáleho miešania privedieme do varu; na strednom plameni asi 5 minút povaríme.
  2.  Banány ošúpeme a pokrájame na šikmé kolieska. Pokvapkáme citrónovou šťavou, aby nezhnedli.
  3. Uvarenú kašu rozdelíme do dvoch ohňovzdorných misiek alebo šálok. Navrch poukladáme kolieska banánov. Na banány navrstvíme jogurt, ktorý posypeme trstinovým cukrom.
  4. Naplnené misky vložíme pod horúci gril a necháme krátko gratinovať, aby povrch skaramelizoval. Alebo môžeme použiť flambovaciu pištoľ, ktorou povrch skaramelizujeme. Hneď podávame.

SUŠIENKY Z OVSENÝCH VLOČIEK A BANÁNOV

10 KÚSKOV I PRÍPRAVA 15 MINÚT I PEČENIE 15-17 MINÚT

Potrebujete:

  • 1 stredne veľký banán
  • 
90 g ovsených vločiek
  • mletú škoricu

NA OZDOBENIE (na výber):

  • chia semienka, mandľové plátky, rozpustená čokoláda

POSTUP:

  1. Banán ošúpeme a vidličkou roztlačíme na kašu. Zmiešame s ovsenými vločkami. Podľa potreby zjemníme mletou škoricou.
  2. Rúru vyhrejeme na 180 °C. Z cesta odoberáme lyžicou malé kôpky, ktoré kladieme na plech. Zľahla ich sploštíme opačnou stranou lyžice. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 15-17 minút.
  3. Upečené sušienky necháme úplne vychladnúť. Potom ich môžeme ozdobiť rozpustenou čokoládou a posypať ľubovoľnou príchuťou.

OVSENÁ KAŠA S VOLSKÝM OKOM A SO SYROM

1 PORCIA I PRÍPRAVA 20 MINÚT

Potrebujete:

  • 30 g ovsených vločiek
  • 120 ml vody
  • soľ, mleté čierne korenie
  • 1 vajce
  • 2 lyžice nastrúhaného syra (napríklad čedar alebo ementaler)
  • trochu pažítky na ozdobenie

POSTUP:

  1. Do malého kastrólika dáme vločky a štipku soli. Prilejeme vodu a privedieme do varu. Na miernom plameni varíme asi 5 minút, kým vločky nezískajú želanú konzistenciu a nevznikne kaša.
  2. Kastrólik odstavíme z plameňa a vmiešame nastrúhaný syr. Kašu prelejeme do misky.
  3. Na panvici pripravíme volské oko – žĺtok by mal zostať mierne tekutý. Dáme ho na kašu, posypeme nasekanou pažítkou a hneď podávame.

CHRUMKAVÝ CHLIEB S OVSENÝMI VLOČKAMI

1 HRANATÁ (CHLEBÍČKOVÁ) FORMA I PRÍPRAVA 15 MINÚT I PEČENIE 60 MINÚT I PLUS CHLADENIE

Potrebujete:

  • 500 g chudého tvarohu

  • 2 vajcia
  • 
pol lyžičky soli

  • 2 balíčky kypriaceho prášku s vínnym kameňom

  • 25 g mletých mandlí

  • 300 g celozrnných ovsených vločiek
  • 175 g jemných ovsených vločiek

POSTUP:

  1. V mise metličkou do hladka vyšľaháme tvaroh s vajcami, soľou a kypriacim práškom. Potom pridáme pomleté mandle a ovsené vločky a rukami dobre spracujeme na cesto. Cesto je trochu lepivé, ale dá sa s ním dobre pracovať.
  2. Rúru vyhrejeme na 175 °C. Hranatú formu vyložíme papierom na pečenie. Cesto rukami vtlačíme do formy. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme asi 60 minút.
  3. Upečený chlieb necháme asi 30 minút chladnúť vo forme, potom vyklopíme a na mriežke necháme úplne vychladnúť.
  4. Chlieb skvele chutí čerstvý, ale aj ďalší deň je ešte správne nadýchaný.

FAŠÍRKY S UHORKOVOU SALSOU

 3 porcie I PRÍPRAVA 40 MINÚT

Potrebujete:

  • 4 lyžice jemných ovsených vločiek
  • 100 ml smotany na šľahanie
  • 1 cibuľu
  • 5 stoniek petržlenovej vňate
  • 500 g zmesi mletého mäsa
  • 1 vajce
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olej na opekanie

NA UHORKOVÚ SALSU:

  • 1 šalátová uhorka
  • pol viazaničky pažítky
  • 10 lyžíc ostrosladkej čili omáčky
  • 4 lyžice bieleho vínneho octu

POSTUP:

  1.  Vločky zalejeme smotanou a necháme asi 10 minút postáť. Cibuľu na jemno pokrájame a na horúcom oleji podusíme do sklovita. Mleté mäso zmiešame s vajcom, napučanými vločkami, podusenou cibuľou a nasekanou petržlenovou vňaťou. Zmes ochutíme soľou a korením a vypracujeme hladkú masu.
  2. Z pripravenej masy vytvarujeme navlhčenými rukami asi 6 rovnako veľkých fašírok. V panvici na rozpálenom oleji ich opečieme z oboch strán po 10 minút dohneda.
  3. Uhorku ošúpeme, prekrojíme po dĺžke a lyžičkou vyberieme zrniečka. Dužinu pokrájame na malé kocky. Pažítku posekáme a spolu s čili omáčkou zmiešame s pokrájanými uhorkami. Dochutíme octom.
  4. Upečené fašírky necháme odkvapkať na kuchynskom papieri. Podávame s uhorkovou salsou.

TIP

Ak máte radi prepečenejšie fašírky, po opečení na panvici ich dajte piecť ešte na 15-20 minút do rúry pri teplote 180/160 °C.