Postup

 krok

Pripravte cesto: Do hlbšej misy vlejte vlažné mlieko, pridajte cukor a droždie. Nechajte vykysnúť kvások. Pridajte preosiatu múku, soľ a olej. Vypracujte hladké cesto a prikryté nechajte nakysnúť na teplom mieste.

 krok

Pripravte oškvarkovú plnku: Oškvarky najemno pomeľte.

 krok

Cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku 1 až 1,5 cm. Natrite pomletými škvarkami a skladajte ako lístkové cesto. Nechajte postáť 10 minút, aby cesto nakyslo a opäť rozvaľkajte. Postup opakujte trikrát.

 krok

Vyhrejte rúru na teplotu 200 °C. Cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku 0,5 cm a pomocou radielka alebo ostrého noža nakrájajte na štvorčeky veľkosti 8 x 8 cm.

 krok

Do stredu dajte kopcovitú lyžičku lekváru, cesto uzavrite a vytvarujte do menších buchtičiek. Oškvarkovníky poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie, potrite vyšľahaným vajcom a upečte.