Večne skvelé RETRO: Smotanová torta ZO SOCÍKU, na jej chuť sa nedá zabudnúť!
17. 3. 2021, 8:02 (aktualizované: 15. 7. 2024, 23:59)

Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Reklama
Pochúťkové smotany - kedysi sa im tak hovorilo, vanilkový cukor, piškóty, ovocie a granko a bomabastická pochúťka bola na svete. Dobre vychladená nemala konkurenciu a cukrárom sa mohol stať každý. Nezopakujete si to?
Zdroj: Instagram@janettmelichova
Zdroj: Instagram@lindaondikova
Zdroj: Instagram@letty_lenka
Galéria k článku
11 fotografiíPrejsť do galérie
SMOTANOVÁ TORTA
10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT + CHLADENIE
Potrebujete:
- 1,5 kg studenej kyslej smotany
- zrniečka z vanilkového struku alebo vanilkový cukor
- cukor podľa chuti
- 150 g okrúhlych piškót
- granulované kakao
- 1 kg mandarínok
- citrónovú šťavu podľa chuti
POSTUP na smotanovú tortu, ktorú sme všetci milovali, je na druhej strane...
POSTUP:
- Kilogram smotany premiešajte s vanilkovými semiačkami a cukrom podľa chuti. Tortovú formu s priemerom 24 cm vyložte papierom na pečenie. Na jej dno poukladajte piškóty a zalejte ich polovicou vanilkovej smotany.
- Poukladajte ďalšiu vrstvu piškót a zalejte ju 500 g smotany rozmiešanej s granulovaným kakaom. Navrstvite poslednú vrstvu piškót a na ňu vylejte zvyšok vanilkovej smotany. Nechajte tortu stuhnúť v chladničke, ideálne cez noc.
- Pripravte mandarínkový kompót: Celé mandarínky orežte nožom tak, aby ste odrezali bielu blanu aj z jednotlivých mesiačikov. Z orezaných mandarínok vyrežte jednotlivé polmesiace (segmenty) a zo zvyšku mandarínky vytlačte rukou šťavu. Takto postupujte so všetkými mandarínkami.
- Alternatívne môžete mandarínky a následne aj polmesiace ošúpať ručne. Šťavu z nich nechajte zovrieť, pridajte do nej cukor a nechajte rozpustiť. Do šťavy vložte dužinu z mandarínok a nechajte kompót vychladnúť. Ak chcete, dochuťte ho ešte citrónovou šťavou.
Tortu podávajte posypanú granulovaným kakaom spolu s mandarínkovým kompótom.