Reklama

Večne skvelé RETRO: Smotanová torta ZO SOCÍKU, na jej chuť sa nedá zabudnúť!

smotanová torta

Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková

Reklama

Pochúťkové smotany - kedysi sa im tak hovorilo, vanilkový cukor, piškóty, ovocie a granko a bomabastická pochúťka bola na svete. Dobre vychladená nemala konkurenciu a cukrárom sa mohol stať každý. Nezopakujete si to?

SMOTANOVÁ TORTA

10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT + CHLADENIE

Potrebujete:

  • 1,5 kg studenej kyslej smotany
  • zrniečka z vanilkového struku alebo vanilkový cukor
  • cukor podľa chuti
  • 150 g  okrúhlych piškót
  • granulované kakao
  • 1 kg mandarínok
  • citrónovú šťavu podľa chuti

POSTUP na smotanovú tortu, ktorú sme všetci milovali, je na druhej strane...

POSTUP:

  1. Kilogram smotany premiešajte s vanilkovými semiačkami a cukrom podľa chuti. Tortovú formu s priemerom 24 cm vyložte papierom na pečenie. Na jej dno poukladajte piškóty a zalejte ich polovicou vanilkovej smotany.
  2. Poukladajte ďalšiu vrstvu piškót a zalejte ju 500 g smotany rozmiešanej s granulovaným kakaom. Navrstvite poslednú vrstvu piškót a na ňu vylejte zvyšok vanilkovej smotany. Nechajte tortu stuhnúť v chladničke, ideálne cez noc.
  3. Pripravte mandarínkový kompót: Celé mandarínky orežte nožom tak, aby ste odrezali bielu blanu aj z jednotlivých mesiačikov. Z orezaných mandarínok vyrežte jednotlivé polmesiace (segmenty) a zo zvyšku mandarínky vytlačte rukou šťavu. Takto postupujte so všetkými mandarínkami.
  4. Alternatívne môžete mandarínky a následne aj polmesiace ošúpať ručne. Šťavu z nich nechajte zovrieť, pridajte do nej cukor a nechajte rozpustiť. Do šťavy vložte dužinu z mandarínok a nechajte kompót vychladnúť. Ak chcete, dochuťte ho ešte citrónovou šťavou.
    Tortu podávajte posypanú granulovaným kakaom spolu s mandarínkovým kompótom.