Reklama

Večne skvelé RETRO: Smotanová torta ZO SOCÍKU, na jej chuť sa nedá zabudnúť!

smotanová torta

Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková

Reklama

Pochúťkové smotany - kedysi sa im tak hovorilo, vanilkový cukor, piškóty, ovocie a granko a bomabastická pochúťka bola na svete. Dobre vychladená nemala konkurenciu a cukrárom sa mohol stať každý. Nezopakujete si to?

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 1:32
Remaining Time 1:32
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Postup: Sviatočná čokoládová torta s vaječným likérom

    SMOTANOVÁ TORTA

    10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT + CHLADENIE

    Potrebujete:

    • 1,5 kg studenej kyslej smotany
    • zrniečka z vanilkového struku alebo vanilkový cukor
    • cukor podľa chuti
    • 150 g  okrúhlych piškót
    • granulované kakao
    • 1 kg mandarínok
    • citrónovú šťavu podľa chuti

    POSTUP na smotanovú tortu, ktorú sme všetci milovali, je na druhej strane...

    POSTUP:

    1. Kilogram smotany premiešajte s vanilkovými semiačkami a cukrom podľa chuti. Tortovú formu s priemerom 24 cm vyložte papierom na pečenie. Na jej dno poukladajte piškóty a zalejte ich polovicou vanilkovej smotany.
    2. Poukladajte ďalšiu vrstvu piškót a zalejte ju 500 g smotany rozmiešanej s granulovaným kakaom. Navrstvite poslednú vrstvu piškót a na ňu vylejte zvyšok vanilkovej smotany. Nechajte tortu stuhnúť v chladničke, ideálne cez noc.
    3. Pripravte mandarínkový kompót: Celé mandarínky orežte nožom tak, aby ste odrezali bielu blanu aj z jednotlivých mesiačikov. Z orezaných mandarínok vyrežte jednotlivé polmesiace (segmenty) a zo zvyšku mandarínky vytlačte rukou šťavu. Takto postupujte so všetkými mandarínkami.
    4. Alternatívne môžete mandarínky a následne aj polmesiace ošúpať ručne. Šťavu z nich nechajte zovrieť, pridajte do nej cukor a nechajte rozpustiť. Do šťavy vložte dužinu z mandarínok a nechajte kompót vychladnúť. Ak chcete, dochuťte ho ešte citrónovou šťavou.
      Tortu podávajte posypanú granulovaným kakaom spolu s mandarínkovým kompótom.