BANÁNOVÁ torta: Ohúrte všetkých týmto dezertom
27. 3. 2021, 9:25 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:24)

Zdroj: Dobré jedlo
Ovocný dezert presne na tento deň.
- Dĺžka prípravy (min): 80
- Počet porcií: 1
- Náročnosť: stredná
Suroviny
Na cesto:
- 6 ks žĺtkov
- 1 balíček vanilínového cukru
- 100 g jemného kryštálového cukru
- 1 ks strúhanú citrónovú kôru + 1 kávovú lyžičku do peny
- 6 ks bielkov
- 100 g kryštálového cukru
- 50 ml oleja + na vymastenie formy
- 240 g polohrubej múky + na vysypanie formy
Na plnku:
- 1 kg jabĺk
- 200 g kryštálového cukru
- 100 ml teplej vody
- 2 balíčky banánového pudingu
- 150 ml vody
Krém na potretie torty:
- 30 g rastlinnej tukovej nátierky (Hera)
- 2 lyžice práškového cukru
- 2 lyžice roztopenej horkej čokolády
Na ozdobenie:
- 150 g čokolády
- 1 ks kávovú lyžičku rastlinného tuku (Cera)
Postup
Krok 1
Pripravte korpus: žĺtky vyšľahajte s vanilínovým cukrom, kryštálovým cukrom a kávovou lyžičkou citrónovej kôry na penu. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh s kryštálovým cukrom a vmiešajte ho k vyšľahaným žĺtkom. Pridajte olej, preosiatu múku a dobre zmiešajte. Hmotu vylejte do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy a pečte pri 170 °C asi 45 minút. Po upečení nechajte korpus vychladnúť a prerežte ho plošne na tri časti.

Krok 2
Pripravte plnku: jablká očistite a postrúhajte. V hrnci skaramelizujte cukor. Aby sa dobre rozpustil, pridajte jablká, podlejte teplou vodou a duste. Karamel sa postupne roztopí.
Krok 3
Banánové pudingy v prášku rozmiešajte vo vode a keď sú jablká udusené a karamel rozpustený, vlejte do masy a za stáleho miešania varte do sklovita. Masu nechajte trochu vychladnúť.
Krok 4
Jednu časť korpusu dajte do formy vyloženej alobalom. Navrstvite polovicu jablkovej masy a položte druhú časť korpusu. Navrstvite zvyšnú časť jablkovej masy a priložte tretiu časť korpusu. Jemne pritlačte a nechajte úplné vychladnúť.
Krok 5
Pripravte krém na potretie torty: tukovú nátierku vymiešajte s práškovým cukrom. Pridajte roztopenú čokoládu a dobre vymiešajte. Krémom potrite tortu.
Krok 6
Čokoládu roztopte s tukovou nátierkou v nádobe v horúcom vodnom kúpeli. Polejte tortu a dajte ju do chladu stuhnúť.