Ohnivé chilli con carne
- Dĺžka prípravy (min): 85
- Počet porcií: 4
- Náročnosť: stredná
Suroviny
Potrebujeme:
- 2 ks PL oleja
- 1 ks veľkú cibuľu
- 2 ks strúčiky cesnaku
- 1 ks červenú papriku
- 1 ks PL mletej červenej papriky
- 1 ks PL drvenej rasce
- 500 g mletého mäsa - vhodné je hovädzie predné
- 200 ml hovädzieho bujónu
- 1/2 ks ČL sušeného majoránu alebo oregana
- 400 g sterilizovaných paradajok";i:10;s:57:"1 ks ČL mletého čili alebo čerstvú čili papričku";i:11;s:22:"1 ks PL hnedého cukru";i:12;s:42:"400 g sterilizovaných červených fazúľ";i:13;s:9:"1 ks soľ";i:14;s:28:"1 ks mleté čierne korenie
Postup
Krok 1
Cibuľu nakrájame nadrobno a opražíme ju vo väčšom hrnci na rozpálenom oleji. Po 5 minútach k cibuli pridáme prelisovaný alebo najemno nasekaný cesnak a na kocky nakrájanú červenú papriku, mletú papriku a rascu. Znížime teplotu a na strednom ohni smažíme za stáleho miešania ďalších päť minút.
Krok 2
Do pripraveného základu dáme mleté mäso. Pridávame ho v menších množstvách a vareškou ho rozdelíme na čo najmenšie kúsky. Miešame, aby sa rovnomerne opieklo. Mäso by sa malo opekať, nie dusiť. K opečenému mäsu prilejeme bujón a sterilizované paradajky. Prisypeme majorán, cukor, soľ a čierne korenie. Dôkladne premiešame.
Krok 3
Mäso podusíme s omáčkou. Pridáme mleté čili alebo čili papriku, privedieme do varu a pod pokrievkou za občasného miešania varíme 20 minút na miernom ohni. Správne podusené chilli con carne musí byť husté a šťavnaté.
Krok 4
Fazule z konzervy scedíme. Pridáme ich do hrnca, zamiešame a privedieme do varu. Na miernom ohni necháme bublať 5 až 10 minút. Podľa potreby dosolíme a dokoreníme.
Krok 5
Náš tip: Chilli con carne môžete ozvláštniť čokoládou. Namiesto hnedého cukru pridajte 2 až 3 kocky horkej čokolády. Výborná je taká, ktorá má viac ako 70 percent kakaa.