Reklama

Obrátený SLIVKOVÝ KOLÁČ Z PANVICE: Bože, to je dobrota!

Obrátený slivkový koláč.

Zdroj: Laura Witteková

Reklama

Tento slivkový recept je geniálny! Fantastický obrátený koláč z panvice musíte túto slivkovú sezónu stihnúť upiecť aspoň raz!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Rýchly BROSKYŇOVÝ KOLÁČ dostane vaše chuťové poháriky! TEASER

    OBRÁTENÝ SLIVKOVÝ KOLÁČ Z PANVICE

    Zdroj: Laura Witteková

    Obrátený slivkový koláč.

    12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 20 MINÚT

    Potrebujete:

    • 220 g hladkej múky
    • štipka soli
    • 200 g masla
    • 1 žĺtok
    • pol hrnčeka hnedého cukru
    • 50 g masla
    • 10-15 vykôstkovaných sliviek (množstvo záleží na veľkosti sliviek)
    • vanilková zmrzlina na podávanie

    POSTUP:

    1. Pripravte cesto: Zmiešajte múku, soľ a maslo, aby sa tvorila mrvenička (pokojne použite robot s nožmi na sekanie).
    2. Do mrveničky pridajte žĺtok a vytvorte hladké cesto. Ak treba, pridajte 1-2 lyžice studenej vody.
    3. Cesto dajte medzi dva papiere na pečenie a rozvaľkajte, aby bolo asi o centimeter väčšie ako veľkosť panvice, v ktorej budete piecť. Potom dajte cesto na pol hodiny do chladničky.
    4. Do panvice (25 cm), ktorá môže ísť do rúry, nasypte cukor a nechajte ho rozpustiť na karamel. Odstavte, pridajte maslo a miešajte, aby sa spojilo s karamelom.
    5. Do karamelu veľmi opatrne poukladajte slivky rezom dole a čo najtesnejšie. Na ne rozložte vychladnuté cesto a jemne ho pritlačte – bez papiera na pečenie. Pretŕčajúce cesto ohnite do vnútra panvice. Navrchu cesta urobte dve-tri dierky, aby z koláča počas pečenia unikala para.
    6. Koláč pečte dozlatista v rúre vyhriatej na 200 °C asi 20 minút.
    7. Upečený koláč nechajte 10-15 minút chladiť a potom ho prikryte servírovacím tanierom. Rýchlym, ale veľmi opatrným pohybom panvicu otočte hore dnom a koláč vám vykĺzne na tanier. Podávajte ho s kopčekom dobrej vanilkovej zmrzliny.