Obrátený SLIVKOVÝ KOLÁČ Z PANVICE: Bože, to je dobrota!
29. 8. 2023, 17:19 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:31)

Zdroj: Laura Witteková
Reklama
Tento slivkový recept je geniálny! Fantastický obrátený koláč z panvice musíte túto slivkovú sezónu stihnúť upiecť aspoň raz!
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Laura Witteková
Zdroj: Laura Witteková
Galéria k článku
47 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
Rýchly BROSKYŇOVÝ KOLÁČ dostane vaše chuťové poháriky! TEASEROBRÁTENÝ SLIVKOVÝ KOLÁČ Z PANVICE
Zdroj: Laura Witteková
Obrátený slivkový koláč.
12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 20 MINÚT
Potrebujete:
- 220 g hladkej múky
- štipka soli
- 200 g masla
- 1 žĺtok
- pol hrnčeka hnedého cukru
- 50 g masla
- 10-15 vykôstkovaných sliviek (množstvo záleží na veľkosti sliviek)
- vanilková zmrzlina na podávanie
POSTUP:
- Pripravte cesto: Zmiešajte múku, soľ a maslo, aby sa tvorila mrvenička (pokojne použite robot s nožmi na sekanie).
- Do mrveničky pridajte žĺtok a vytvorte hladké cesto. Ak treba, pridajte 1-2 lyžice studenej vody.
- Cesto dajte medzi dva papiere na pečenie a rozvaľkajte, aby bolo asi o centimeter väčšie ako veľkosť panvice, v ktorej budete piecť. Potom dajte cesto na pol hodiny do chladničky.
- Do panvice (25 cm), ktorá môže ísť do rúry, nasypte cukor a nechajte ho rozpustiť na karamel. Odstavte, pridajte maslo a miešajte, aby sa spojilo s karamelom.
- Do karamelu veľmi opatrne poukladajte slivky rezom dole a čo najtesnejšie. Na ne rozložte vychladnuté cesto a jemne ho pritlačte – bez papiera na pečenie. Pretŕčajúce cesto ohnite do vnútra panvice. Navrchu cesta urobte dve-tri dierky, aby z koláča počas pečenia unikala para.
- Koláč pečte dozlatista v rúre vyhriatej na 200 °C asi 20 minút.
- Upečený koláč nechajte 10-15 minút chladiť a potom ho prikryte servírovacím tanierom. Rýchlym, ale veľmi opatrným pohybom panvicu otočte hore dnom a koláč vám vykĺzne na tanier. Podávajte ho s kopčekom dobrej vanilkovej zmrzliny.