Nešťastným výberom vína môžete pokaziť celé sviatočné menu!
21. 12. 2017, 12:29 (aktualizované: 15. 7. 2024, 16:39)

Zdroj: Archív
Úžasne znásobí pôžitok z dobrého jedla. Žiaľ, platí to aj opačne. Nešťastným výberom vína môžete pokaziť celé sviatočné menu.
Úžasne znásobí pôžitok z dobrého jedla. Žiaľ, platí to aj opačne. Nešťastným výberom vína môžete pokaziť celé sviatočné menu.
Oveľa lepší scenár
V PRVOM RADE NAKUPUJTE PREMYSLENE. „Radšej sa vyberte do špecializovaných vínoték, kde sa vám bude venovať skúsený someliér. V supermarkete sa väčšinou nemáte koho spýtať nielen na vhodný druh, ale ani na to, odkiaľ víno pochádza, ako dlho je vystavené v regáli... Pritom všetky tieto informácie rozhodujú o kvalite vína.“
AK VYBERÁTE PREDSA LEN V SUPERMARKETE: „Riadite sa cenou vína? Myslite na to, že či už fľaška stojí 6, 8 alebo 10 eur, vždy sa do konečnej sumy započíta náklad na ňu, korok, etiketu, zisk vinára, importéra, predavača aj vlády... Preto odporúčam minúť na každé víno v tejto kategórii o pár centov viac,“ hovorí Beáta Vlnková.
KEĎ OBETUJETE VIAC AKO 10 EUR. Pri takýchto vínach zohráva úlohu meno a sláva vinára, rozloha daného vinohradu, vek vína a podobne. „Určite si dajte poradiť.“
STAVIŤ NA PEKNÝ OBAL? „Pri etiketách je to ťažké – mnoho dobrých vín ju má krásnu, na druhej strane, ani zlatom zdobená etiketa a fľaša s priehlbinou na dne ešte nezaručujú kvalitu. Preto sa etiketou neriaďte.“Väčšinou sa to skončí takto: V predvianočnom chaose a už s vyplazeným jazykom nahádžete do košíka (ako posledné) šumivé, biele, červené aj ružové, radšej zo všetkého viac, aby bolo pri stole a toľkých hosťoch z čoho vyberať. Keďže však máte vo vínach guláš a váš spoluhostiteľ sa takisto spolieha skôr na intuíciu (prípadne na nenáročný vkus hostí) ako na znalosti vína, sviatočné hodovanie sa nemusí skončiť podľa vašich predstáv. „Napríklad taký dobre pripravený losos so špenátom. Ak by ste k nemu podávali červené víno s vysokým obsahom tanínov, zhorkol by vám v ústach,“ varuje odborníčka Beáta Vlnková.
Ešte pred večerou
… doprajte sebe aj svojim hosťom správny aperitív. „Chuťové poháriky a žalúdok pripraví na hostinu. Nemá utlmiť, ale stimulovať, zahasiť smäd, oživiť a vyčistiť ústnu dutinu. Zbaví vás tiež stresu.“ Beáta Vlnková je za šumivé víno. „Navodí sviatočnú atmosféru, bublinky rýchlo rozšíria cievy žalúdka, čím sa alkohol bleskovo dostane do krvi.“ Vyberajte suchšie a dbajte na teplotu podávania. Najlepšie chutí vychladené na 7 až 8 °C.
S čím sadne kapor??
„Pri snúbení jedla a vína obyčajne platí viacero pravidiel, vždy však rozhoduje regionalita: Čo spolu rástlo, to k sebe pasuje,“ vysvetľuje prezidentka slovenských someliérov. „Ak teda počas štedrej večere servírujete vyprážaného kapra z domáceho chovu so zemiakovým šalátom z rýdzo slovenských zemiakov, určite sa neblamujete, ak do pohárov rozlejete bohatšie vyzretejšie Veltlínske zelené. Je to najpestovanejšia slovenská biela odroda.“ Skúsená someliérka odporúča napríklad Veltlínske zelené zo šenkvického vinárstva Karpatská perla alebo z vinárstva Kasnyik v Strekove.
A čo k lososovi a spol.?
„Už farbou sa k tejto rybe najviac hodí ružové víno. Skvelé je Dominus rosé bio 2016 z vinárstva Víno Natural Domin & Kušický z Veľkého Krtíša.“ Ak sa na Vianoce oveľa radšej pustíte do pstruha, stavte na Rizling rýnsky.
„Zvýrazní jeho chuť, lebo má vyššie kyseliny. Krásny je napríklad Rizling rýnsky Fundus regius 2013, polosuchý z vulkanickej pôdy vo Východoslovenskej oblasti,“ opisuje odborníčka. „K pražme s olivami a rozmarínom odporúčam Sauvignon blanc z Južnej Afriky. Príjemne sa snúbi so zelenými tónmi olív a rozmarínu.
BEÁTA VLNKOVÁ
prezidentka slovenských someliérov
Kvôli vínu pochodila už celý svet. Niekoľkokrát bola členkou poroty majstrovstiev sveta someliérov, Asociácii someliérov Slovenskej republiky šéfuje od roku 2015.