Reklama

Nemáte doma pečivo? Upečte si rýchly INDICKÝ NÁN: To je chuťovka!

Indický nán.

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama
Tatiana Kubicová

Tatiana Kubicová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Recept na indický chlieb nán si poriadne odložte! Je rýchly, chutný a hodí sa kedykoľvek, keď vám doma bude chýbať pečivo.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    RECEPT na domáci LAVAŠ: Na ten z obchodu už ani nepomyslíte!

    Nán je tradičný indický chlieb, ktorý sa pečie v peci tandoor alebo na rozpálenej panvici. Tento mäkký, nadýchaný chlieb má jemne chrumkavú kôrku a je ideálny na servírovanie s kari, omáčkami alebo čatní. Cesto na nán sa pripravuje z múky, vody, jogurtu a droždia, čo mu dodáva jeho charakteristickú chuť a textúru. Nán sa často potiera maslom a posýpa čerstvým koriandrom, cesnakom alebo sezamom, čo zvýrazňuje jeho chuť. V indickej kuchyni je nán neodmysliteľnou súčasťou stolovania a skvele dopĺňa korenisté a aromatické pokrmy.

    INDICKÝ NÁN

    10 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT + KYSNUTIE A OPEKANIE

    Potrebujete:

    • 60 ml vlažnej vody
    • 1 lyžička medu
    • 1 lyžička sušeného droždia
    • 500 g hladkej múky
    • 170 ml vlažného mlieka
    • 200 g hustého jogurtu gréckeho typu
    • 1 a pol lyžičky kypriaceho prášku
    • štvrť lyžičky soli
    • 50 g masla
    • 2 strúčiky cesnaku
    • 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate

    POSTUP:

    1. Do misky vlejte vodu s medom, pridajte droždie a nechajte 10 minút postáť. Droždie sa tak aktivuje.
    2. V mise kuchynského robota zmiešajte múku s mliekom, jogurtom, kypriacim práškom, so soľou a s aktivovaným droždím. Pomocou háka na cesto vymieste hladké a jemne lepkavé cesto. Prikryte ho utierkou a nechajte aspoň hodinu kysnúť.
    3. Vykysnuté cesto preložte na dosku vysypanú múkou a rozdeľte ho na 10 rovnakých častí.
    4. Zoberte jeden kúsok, rozvaľkajte ho do kruhu, jemne potrite rozpusteným maslom a na panvici, ktorá je na miernom ohni, opečte z každej strany. Placku odstráňte z panvice a zabaľte do čistej kuchynskej utierky. Neopečené placky udržujte zakryté utierkou, aby neoschli.
    5. Hotové placky nán potrite zvyšným maslom zmiešaným s pretlačeným cesnakom a nasekanou petržlenovou vňaťou. Môžete ich podávať ako chlebík ku karí alebo si ich naplniť mäsom či zeleninou.

    Autori článku

    Tatiana Kubicová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Vo vydavateľstve News and Media Holding začínala pred viac ako desaťročím v spravodajskej redakcii, pracovala aj v lifestylových magazínoch, až jej najviac zachutil časopis Dobré jedlo. Stará sa o to, aby ste na webe Dobrého jedla vždy našli aktuálne recepty zo sezónnych surovín, prináša vám horúce gastro trendy i praktické rady do kuchyne. Popri práci neodolá maškrteniu a na každom fotení so šéfkuchárom zodpovedne ochutnáva všetky recepty, vďaka čomu si obľúbila aj jedlá, na ktoré pred tým ani nepomyslela.

    Veronika Kollárová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.