Nemáte doma pečivo? Upečte si rýchly INDICKÝ NÁN: To je chuťovka!
7. 11. 2024, 13:01

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Recept na indický chlieb nán si poriadne odložte! Je rýchly, chutný a hodí sa kedykoľvek, keď vám doma bude chýbať pečivo.
Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková
Galéria k článku

Nán je tradičný indický chlieb, ktorý sa pečie v peci tandoor alebo na rozpálenej panvici. Tento mäkký, nadýchaný chlieb má jemne chrumkavú kôrku a je ideálny na servírovanie s kari, omáčkami alebo čatní. Cesto na nán sa pripravuje z múky, vody, jogurtu a droždia, čo mu dodáva jeho charakteristickú chuť a textúru. Nán sa často potiera maslom a posýpa čerstvým koriandrom, cesnakom alebo sezamom, čo zvýrazňuje jeho chuť. V indickej kuchyni je nán neodmysliteľnou súčasťou stolovania a skvele dopĺňa korenisté a aromatické pokrmy.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Indický nán.
INDICKÝ NÁN
10 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT + KYSNUTIE A OPEKANIE
Potrebujete:
- 60 ml vlažnej vody
- 1 lyžička medu
- 1 lyžička sušeného droždia
- 500 g hladkej múky
- 170 ml vlažného mlieka
- 200 g hustého jogurtu gréckeho typu
- 1 a pol lyžičky kypriaceho prášku
- štvrť lyžičky soli
- 50 g masla
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
POSTUP:
- Do misky vlejte vodu s medom, pridajte droždie a nechajte 10 minút postáť. Droždie sa tak aktivuje.
- V mise kuchynského robota zmiešajte múku s mliekom, jogurtom, kypriacim práškom, so soľou a s aktivovaným droždím. Pomocou háka na cesto vymieste hladké a jemne lepkavé cesto. Prikryte ho utierkou a nechajte aspoň hodinu kysnúť.
- Vykysnuté cesto preložte na dosku vysypanú múkou a rozdeľte ho na 10 rovnakých častí.
- Zoberte jeden kúsok, rozvaľkajte ho do kruhu, jemne potrite rozpusteným maslom a na panvici, ktorá je na miernom ohni, opečte z každej strany. Placku odstráňte z panvice a zabaľte do čistej kuchynskej utierky. Neopečené placky udržujte zakryté utierkou, aby neoschli.
- Hotové placky nán potrite zvyšným maslom zmiešaným s pretlačeným cesnakom a nasekanou petržlenovou vňaťou. Môžete ich podávať ako chlebík ku karí alebo si ich naplniť mäsom či zeleninou.