Postup

 krok

Najprv pripravte tvaroh: Čerstvé plnotučné mlieko nechajte v hrnci pri izbovej teplote dva-tri dni kysnúť, aby malo konzistenciu kefíru. Potom mlieko pomaly zohrievajte, kým sa nezačnú oddeľovať hrudky od srvátky. Mlieko nemiešajte a zohrievajte tesne po bod varu. Tvaroh sceďte a srvátku nechajte odtiecť.

 krok

Urobte cestoviny: Špenátové listy rýchlo povarte vo vriacej osolenej vode. Potom ich schlaďte vo veľmi studenej vode, sceďte a medzi kuchynskými utierkami zbavte vody.

 krok

Vajcia so špenátom rozmixujte. Kvôli jemnejšej konzistencii môžete ešte špenátové vajcia precediť cez jemné sitko. Múku premiešajte so soľou a špenátovými vajcami a za stáleho miesenia pridávajte vodu, kým cesto nebude pružné a homogénne. Zabaľte ho do potravinárskej fólie a nechajte aspoň 30 minút odpočinúť.

 krok

Cesto rozdeľte na 4 časti, jednu z nich natenko (asi 2 mm) vyvaľkajte. Zvyšné časti cesta zatiaľ odložte zabalené do fólie. Z vyvaľkaného cesta vykrajujte štvorce veľké 3 x 3 cm. Každý štvorec vytvarujte pomocou tenkého oválneho predmetu (napríklad ceruzkou) do rúrok tak, že spojíte dva protiľahlé rohy. Rúrky prikryte kuchynskou utierkou a nechajte vysušiť. 

 krok

Vysušené cestoviny vhadzujte do vriacej osolenej vody a varte „na zhryz“. Sceďte ich, ale aspoň pol pohára vody odložte.

 krok

V panvici na oleji opečte malé strapcové paradajky. Vyberte ich a do oleja dajte nadrobno nasekané čili papričky, krátko opečte a pridajte lyžicu masla. Prilejte pár lyžíc cestovinovej vody, prevarte a pridajte scedené špenátové cestoviny. Zľahka premiešajte a, ak treba, pridajte ďalšiu vodu.

 krok

Prehriate cestoviny odstavte, dochuťte soľou a korením a zľahka premiešajte s hrudkovitým tvarohom. Podávajte s čerstvým baby špenátom, opečenými strapcovými paradajkami a preliate roztopeným maslom.

Kategórie