Reklama

Naučíme vás piecť domáce LOKŠE: Recept je úplne jednoduchý a chuť božská!

Tradičné slovenské lokše sú dokonalá príloha k pečenej kačke alebo husi, ale výborne chutia aj plnené. Poďte si ich upiecť podľa nášho receptu.

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama
Tatiana Kubicová

Tatiana Kubicová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Upiecť tradičné domáce lokše je tak jednoduché, že keď to raz vyskúšate, na kupované už ani nepomyslíte. Chutia výborne!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    DOMÁCE LOKŠE: Vynikajúce sú zemiakové, tekvicové i batatové

    Tradičné slovenské lokše sú dokonalá príloha k pečenej kačke alebo husi, ale výborne chutia aj samostatne plnené pečienkou alebo inou chutnou plnkou. Niekto ich plní bryndzou, či nivou, ale výborné sú aj na sladko. Poďte si ich upiecť spolu s nami!

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Slovenské lokše.

    SLOVENSKÉ LOKŠE

    10 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT + OPEKANIE

    Potrebujete:

    • 600 g zemiakov
    • štipka soli
    • 200 g hladkej múky
    • kačacia masť

    POSTUP:

    1. Zemiaky uvarte domäkka v šupke. Nechajte vychladnúť a potom ich ošúpte. Môžete ich postrúhať na jemnom strúhadle alebo použiť pretláčač na zemiaky.
    2. Pridajte soľ a postupne zapracovávajte múku. Nemusíte pridať všetku múku, závisí od zemiakov, koľko jej pojmú. Cesto by malo byť mäkké, ale nie lepivé. Ak by ste pridali veľa múky, lokše potom budú tvrdé.
    3. Z cesta vytvarujte valec a rozkrájajte na 10 približne rovnakých kúskov. Každý kúsok rozvaľkajte do kruhu.
    4. Suchú panvicu zohrejte na stredný stupeň, nesmie byť príliš horúca, aby sa lokše stihli pekne prepiecť. Každú lokšu opečte z oboch strán a po jej vybratí vždy utrite panvicu od múky, ktorá na nej ostala, aby sa pri pečení zbytočne nepálila.
    5. Hotovú lokšu potrite rozpustenou kačacou masťou a môžete podávať k mäsu, s kapustou alebo ich potrite maslom a pokojne posypte mletým makom zmiešaným s cukrom.

    Autori článku

    Tatiana Kubicová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Vo vydavateľstve News and Media Holding začínala pred viac ako desaťročím v spravodajskej redakcii, pracovala aj v lifestylových magazínoch, až jej najviac zachutil časopis Dobré jedlo. Stará sa o to, aby ste na webe Dobrého jedla vždy našli aktuálne recepty zo sezónnych surovín, prináša vám horúce gastro trendy i praktické rady do kuchyne. Popri práci neodolá maškrteniu a na každom fotení so šéfkuchárom zodpovedne ochutnáva všetky recepty, vďaka čomu si obľúbila aj jedlá, na ktoré pred tým ani nepomyslela.

    Veronika Kollárová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.