Naučíme vás piecť domáce LOKŠE: Recept je úplne jednoduchý a chuť božská!
1. 11. 2024, 9:03 (aktualizované: 1. 11. 2024, 9:08)

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Reklama
Upiecť tradičné domáce lokše je tak jednoduché, že keď to raz vyskúšate, na kupované už ani nepomyslíte. Chutia výborne!
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku
10 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
DOMÁCE LOKŠE: Vynikajúce sú zemiakové, tekvicové i batatovéTradičné slovenské lokše sú dokonalá príloha k pečenej kačke alebo husi, ale výborne chutia aj samostatne plnené pečienkou alebo inou chutnou plnkou. Niekto ich plní bryndzou, či nivou, ale výborné sú aj na sladko. Poďte si ich upiecť spolu s nami!
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Slovenské lokše.
SLOVENSKÉ LOKŠE
10 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT + OPEKANIE
Potrebujete:
- 600 g zemiakov
- štipka soli
- 200 g hladkej múky
- kačacia masť
POSTUP:
- Zemiaky uvarte domäkka v šupke. Nechajte vychladnúť a potom ich ošúpte. Môžete ich postrúhať na jemnom strúhadle alebo použiť pretláčač na zemiaky.
- Pridajte soľ a postupne zapracovávajte múku. Nemusíte pridať všetku múku, závisí od zemiakov, koľko jej pojmú. Cesto by malo byť mäkké, ale nie lepivé. Ak by ste pridali veľa múky, lokše potom budú tvrdé.
- Z cesta vytvarujte valec a rozkrájajte na 10 približne rovnakých kúskov. Každý kúsok rozvaľkajte do kruhu.
- Suchú panvicu zohrejte na stredný stupeň, nesmie byť príliš horúca, aby sa lokše stihli pekne prepiecť. Každú lokšu opečte z oboch strán a po jej vybratí vždy utrite panvicu od múky, ktorá na nej ostala, aby sa pri pečení zbytočne nepálila.
- Hotovú lokšu potrite rozpustenou kačacou masťou a môžete podávať k mäsu, s kapustou alebo ich potrite maslom a pokojne posypte mletým makom zmiešaným s cukrom.