Reklama

Naštartujte imunitu CHUTNOU ZÁLIEVKOU: Začnite pekne zľahka

Horkastá čakanka
a sladká cvikla
spolu skvele ladia.
Slaný grécky syr
a zemité orechy
dokonale dopĺňajú
pestrú mozaiku
zimných chutí.

Zdroj: Gurmet

Reklama

Netradičná kombinácia sezónnej zeleniny, syrov, ryby či orechov oblečená do teplého kabátika z chutnej zálievky, vás zahreje na tele i na duši. Nezaťaží žalúdok a ešte je aj zdravá!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 1:00
Remaining Time 1:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    OBED bude o pár minút: Šampiňónové ŠPAGETY v kôprovej omáčke

    CESTOVINY S TUNIAKOM A PEČENÝMI PAPRIKAMI

    Zdroj: Gurmet

    CESTOVINY S TUNIAKOM A PEČENÝMI PAPRIKAMI

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 10 MINÚT

    Potrebujete:

    • 6 malých farebných paprík
    • 200 g cestovín (rúrky)
    • 2 lyžice olivového oleja
    • 1 lyžica sherry octu
    • 70 g čiernych olív bez kôstky
    • hrsť píniových orieškov
    • 1 šalotka
    • 110 g tuniaka vo vlastnej šťave
    • hrsť petržlenovej vňate
    • soľ

    POSTUP:

    1. Papriky prekrojte na polovicu a odstráňte semienka. Dajte ich reznou plochou na plech vystlaný papierom na pečenie a v rúre pod grilom pri 200 °C pečte asi 10 minút, kým šupka nechytí tmavú farbu.
    2. Horúce papriky dajte do misy, prikryte ju pokrievkou a nechajte 10 minút odležať. Medzitým v slanej vode uvarte podľa návodu cestoviny.
    3. Z paprík opatrne stiahnite šupku a nakrájajte ich. Dajte do misy, pridajte olej, ocot, olivy, oriešky a nadrobno nakrájanú šalotku. Pridajte cestoviny a dobre premiešajte. Potom už len zamiešajte tuniaka a šalát ozdobte nakrájanou petržlenovou vňaťou.

    PEČENÁ KAROTKA SO ZÁZVOROVÝMI PARADAJKAMI A S QUINOOU

    Zdroj: Gurmet

    PEČENÁ KAROTKA SO ZÁZVOROVÝMI PARADAJKAMI A S QUINOOU

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, PEČENIE 80 MINÚT

    Potrebujete:

    • 300 g cherry paradajok
    • 60 ml olivového oleja
    • 1 lyžička svetlého trstinového cukru
    • 2 cm kúsok zázvoru
    • pol lyžičky rímskej rasce
    • 600 g baby karotiek
    • 400 g červenej quinoy
    • hrsť koriandrovej vňate
    • soľ, mleté čierne korenie

    POSTUP:

    1. Rúru predhrejte na 150 °C. Paradajky prekrojte na polovice a v miske ich premiešajte s polovicou oleja, cukrom, nastrúhaným zázvorom, so soľou a s korením. Paradajky uložte na plech vystlaný papierom na pečenie reznou stranou nahor. Pečte ich hodinu, aby boli napoly vysušené a karamelizované. Nechajte vychladnúť.
    2. Teplotu zvýšte na 200 °C, ošúpte karotky, ak sú väčšie, prekrojte ich na polovice. V mise ich premiešajte so zvyškom oleja, s rímskou rascou, s pol lyžičkou soli a čiernym korením. Dajte ich na plech a pečte 20-25 minút, aby mierne zhnedli. Nechajte trochu vychladnúť.
    3. Kým sa karotky pečú, uvarte quinou podľa návodu a sceďte ju. Premiešajte s paradajkami, karotkou a koriandrom. Podľa chuti ešte osoľte, okoreňte a podávajte.

    CVIKLOVÝ MIX S ČAKANKOU

    Zdroj: Gurmet

    CVIKLOVÝ MIX S ČAKANKOU

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, PEČENIE 40 MINÚT

    Potrebujete:

    • 5 malých cvikiel
    • olivový olej
    • 100 g syra halloumi
    • 1 čakanka
    • hrsť vlašských orechov
    • lístky tymianu
    • soľ, mleté čierne korenie

    Na dresing:

    • 6 lyžíc olivového oleja
    • 3 lyžice bieleho vínneho octu
    • 1 lyžica medu
    • 1 lyžica dijonskej horčice

    POSTUP:

    1. Rúru predhrejte na 180 °C. Cvikly umyte, pokvapkajte olejom a každú zabaľte do alobalu. Dajte na plech a pečte 40 minút do mäkka. Nechajte vychladnúť, ošúpte a nakrájajte na mesiačiky. Na grilovacej panvici opečte plátky halloumi.
    2. Všetky ingrediencie na dresing dajte do misky a premiešajte. Na veľký tanier rozložte listy čakanky, pečenú cviklu a syr. Polejte dresingom, posypte orechmi, osoľte a okoreňte. Ozdobte lístkami tymianu a môžete servírovať.

    ZAPEČENÝ KEL SO SLADKÝM ZEMIAKOM A S CHRUMKAVÝM CÍCEROM

    Zdroj: Gurmet

    ZAPEČENÝ KEL SO SLADKÝM ZEMIAKOM A S CHRUMKAVÝM CÍCEROM

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT

    Potrebujete:

    • 1 sladký zemiak (batat)
    • 400 g ružičkového kelu
    • 5 lyžíc olivového oleja
    • pol lyžičky mletého čili
    • 2 lyžičky mletej údenej papriky
    • 300 g sterilizovaného cícera
    • 400 g kučeravého kelu
    • 2 avokáda
    • soľ, mleté čierne korenie

    Na dresing:

    • 5 lyžíc olivového oleja
    • 2 citróny
    • 2 lyžice dijonskej hočice
    • 1 lyžica pasty tahini (sezamovej pasty)
    • 2 lyžičky worčesterskej omáčky
    • 2 strúčiky cesnaku
    • 50 g parmezánu
    • hrsť petržlenovej vňate
    • soľ, mleté čierne korenie

    POSTUP:

    1. Rúru predhrejte na 200 °C. Sladký zemiak ošúpte a nakrájajte na kolieska, ružičkový kel prekrojte na polovice. V miske zmiešajte 2 lyžice oleja, čili, údenú papriku, prisypte soľ a korenie. V zmesi premiešajte sladký zemiak a kel.
    2. Preložte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte 10 minút. Pridajte scedený cícer a zvyšný olej, premiešajte a pečte ďalších 20 minút. Cícer by mal byť chrumkavý, sladký zemiak a kel mäkký. Kučeravý kel nakrájajte na širšie prúžky a sparte ho horúcou vodou.
    3. Pripravte dresing: Všetky ingrediencie dajte do mixéra a rozmixujte do hladka. Ochuťte soľou a korením. Upečený sladký zemiak, ružičkový kel, cícer a kučeravý kel premiešajte, pridajte očistené avokádo nakrájané na plátky a zalejte dresingom.