Naštartujte imunitu CHUTNOU ZÁLIEVKOU: Začnite pekne zľahka
2. 2. 2022, 12:39 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:26)

Zdroj: Gurmet
Netradičná kombinácia sezónnej zeleniny, syrov, ryby či orechov oblečená do teplého kabátika z chutnej zálievky, vás zahreje na tele i na duši. Nezaťaží žalúdok a ešte je aj zdravá!
Zdroj: Gurmet
Zdroj: Gurmet
Zdroj: Gurmet
Galéria k článku

CESTOVINY S TUNIAKOM A PEČENÝMI PAPRIKAMI
Zdroj: Gurmet
CESTOVINY S TUNIAKOM A PEČENÝMI PAPRIKAMI
4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 10 MINÚT
Potrebujete:
- 6 malých farebných paprík
- 200 g cestovín (rúrky)
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžica sherry octu
- 70 g čiernych olív bez kôstky
- hrsť píniových orieškov
- 1 šalotka
- 110 g tuniaka vo vlastnej šťave
- hrsť petržlenovej vňate
- soľ
POSTUP:
- Papriky prekrojte na polovicu a odstráňte semienka. Dajte ich reznou plochou na plech vystlaný papierom na pečenie a v rúre pod grilom pri 200 °C pečte asi 10 minút, kým šupka nechytí tmavú farbu.
- Horúce papriky dajte do misy, prikryte ju pokrievkou a nechajte 10 minút odležať. Medzitým v slanej vode uvarte podľa návodu cestoviny.
- Z paprík opatrne stiahnite šupku a nakrájajte ich. Dajte do misy, pridajte olej, ocot, olivy, oriešky a nadrobno nakrájanú šalotku. Pridajte cestoviny a dobre premiešajte. Potom už len zamiešajte tuniaka a šalát ozdobte nakrájanou petržlenovou vňaťou.
PEČENÁ KAROTKA SO ZÁZVOROVÝMI PARADAJKAMI A S QUINOOU
Zdroj: Gurmet
PEČENÁ KAROTKA SO ZÁZVOROVÝMI PARADAJKAMI A S QUINOOU
4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, PEČENIE 80 MINÚT
Potrebujete:
- 300 g cherry paradajok
- 60 ml olivového oleja
- 1 lyžička svetlého trstinového cukru
- 2 cm kúsok zázvoru
- pol lyžičky rímskej rasce
- 600 g baby karotiek
- 400 g červenej quinoy
- hrsť koriandrovej vňate
- soľ, mleté čierne korenie
POSTUP:
- Rúru predhrejte na 150 °C. Paradajky prekrojte na polovice a v miske ich premiešajte s polovicou oleja, cukrom, nastrúhaným zázvorom, so soľou a s korením. Paradajky uložte na plech vystlaný papierom na pečenie reznou stranou nahor. Pečte ich hodinu, aby boli napoly vysušené a karamelizované. Nechajte vychladnúť.
- Teplotu zvýšte na 200 °C, ošúpte karotky, ak sú väčšie, prekrojte ich na polovice. V mise ich premiešajte so zvyškom oleja, s rímskou rascou, s pol lyžičkou soli a čiernym korením. Dajte ich na plech a pečte 20-25 minút, aby mierne zhnedli. Nechajte trochu vychladnúť.
- Kým sa karotky pečú, uvarte quinou podľa návodu a sceďte ju. Premiešajte s paradajkami, karotkou a koriandrom. Podľa chuti ešte osoľte, okoreňte a podávajte.
CVIKLOVÝ MIX S ČAKANKOU
Zdroj: Gurmet
CVIKLOVÝ MIX S ČAKANKOU
4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, PEČENIE 40 MINÚT
Potrebujete:
- 5 malých cvikiel
- olivový olej
- 100 g syra halloumi
- 1 čakanka
- hrsť vlašských orechov
- lístky tymianu
- soľ, mleté čierne korenie
Na dresing:
- 6 lyžíc olivového oleja
- 3 lyžice bieleho vínneho octu
- 1 lyžica medu
- 1 lyžica dijonskej horčice
POSTUP:
- Rúru predhrejte na 180 °C. Cvikly umyte, pokvapkajte olejom a každú zabaľte do alobalu. Dajte na plech a pečte 40 minút do mäkka. Nechajte vychladnúť, ošúpte a nakrájajte na mesiačiky. Na grilovacej panvici opečte plátky halloumi.
- Všetky ingrediencie na dresing dajte do misky a premiešajte. Na veľký tanier rozložte listy čakanky, pečenú cviklu a syr. Polejte dresingom, posypte orechmi, osoľte a okoreňte. Ozdobte lístkami tymianu a môžete servírovať.
ZAPEČENÝ KEL SO SLADKÝM ZEMIAKOM A S CHRUMKAVÝM CÍCEROM
Zdroj: Gurmet
ZAPEČENÝ KEL SO SLADKÝM ZEMIAKOM A S CHRUMKAVÝM CÍCEROM
4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT
Potrebujete:
- 1 sladký zemiak (batat)
- 400 g ružičkového kelu
- 5 lyžíc olivového oleja
- pol lyžičky mletého čili
- 2 lyžičky mletej údenej papriky
- 300 g sterilizovaného cícera
- 400 g kučeravého kelu
- 2 avokáda
- soľ, mleté čierne korenie
Na dresing:
- 5 lyžíc olivového oleja
- 2 citróny
- 2 lyžice dijonskej hočice
- 1 lyžica pasty tahini (sezamovej pasty)
- 2 lyžičky worčesterskej omáčky
- 2 strúčiky cesnaku
- 50 g parmezánu
- hrsť petržlenovej vňate
- soľ, mleté čierne korenie
POSTUP:
- Rúru predhrejte na 200 °C. Sladký zemiak ošúpte a nakrájajte na kolieska, ružičkový kel prekrojte na polovice. V miske zmiešajte 2 lyžice oleja, čili, údenú papriku, prisypte soľ a korenie. V zmesi premiešajte sladký zemiak a kel.
- Preložte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte 10 minút. Pridajte scedený cícer a zvyšný olej, premiešajte a pečte ďalších 20 minút. Cícer by mal byť chrumkavý, sladký zemiak a kel mäkký. Kučeravý kel nakrájajte na širšie prúžky a sparte ho horúcou vodou.
- Pripravte dresing: Všetky ingrediencie dajte do mixéra a rozmixujte do hladka. Ochuťte soľou a korením. Upečený sladký zemiak, ružičkový kel, cícer a kučeravý kel premiešajte, pridajte očistené avokádo nakrájané na plátky a zalejte dresingom.