Reklama

Najvyšší čas na LINECKÉ KOLÁČIKY: Recept na skvelé mandľovo-citrónové cesto bez vajíčok!

Zlepované linecké koláčiky patria k najobľúbenejšiemu vianočnému pečivu. Vyskúšajte mandľovo-citrónové cesto!

Zdroj: Dobré jedlo/Matej Kalina

Reklama
Mária Abrahámová

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Linecké koláčiky patria medzi obľúbené vianočné pečivo. Ak nemáte svoj osvedčený recept, odporúčame mandľovo-citrónové cesto bez vajíčok!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Bohyňa aj v kuchyni: MÁRIA ČÍROVÁ pečie krehké LINECKÉ PEČIVO!

    Základom krehkého lineckého cesta je kombinácia múky, masla, cukru, prípadne vajíčok, alebo len žĺtkov, alebo trocha vody. Chuť i textúru ozvláštnia aj orechy, mandle, mak, strúhaný kokos, škorica, citrónová kôra a rôzne druhy džemu. Zlepované alebo aj samostatné, pekne ozdobené linecké koláčiky sú ideálne nielen na vianočný stôl, ale aj ako darček pre blízkych. Dôležité je pripraviť ich niekoľko dní dopredu, pretože po odležaní získavajú ešte intenzívnejšiu chuť.

    Dobré rady na prípravu lineckého cesta

    • Studené suroviny: Maslo by malo byť vychladené a nakrájané na kocky. Pracujte rýchlo, aby sa cesto nezohrialo, pretože teplo môže ovplyvniť jeho konzistenciu.
    • Rýchle spracovanie: Cesto mieste len tak dlho, aby sa suroviny dobre spojili. Prílišné miesenie môže spôsobiť, že cesto bude tvrdé.
    • Odležanie: Hotové cesto zabaľte do potravinovej fólie a nechajte aspoň 30 minút odpočívať v chladničke. To umožní maslu stuhnúť, čo uľahčí ďalšiu prácu.
    • Vaľkanie: Cesto vaľkajte na pomúčenej ploche alebo medzi dvoma papiermi na pečenie, aby sa nelepilo. Hrúbka by mala byť rovnomerná, ideálne okolo 3–4 mm.

    Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

    Príprava lineckých koláčikov.

    • Chladenie pred pečením: Vykrojené tvary dajte najlepšie ešte pred pečením na chvíľu do chladu aby si pri pečení zachovali tvar.
    • Rovnomerné pečenie: Pečte na plechu vystlanom papierom na pečenie pri teplote okolo 170–180 °C, kým cesto jemne nezružovie. Neprekračujte čas, aby pečivo nebolo tvrdé.
    • Spojovanie a skladovanie: Linecké koláčiky spájajte hladkým vymiešaným džemom - bez kúskov ovocia, až keď sú vychladené. Nechajte ich odležať v uzavretej nádobe, aby boli pekne jemné.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Tieto MAKOVÉ LINECKÉ KOLÁČIKY z pekárne Fertucha sú TOP: Najlepší RECEPT!
      Zdroj: NMH

      Zdroj: Dobré jedlo/Matej Kalina

      Zlepované linecké koláčiky patria k najobľúbenejšiemu vianočnému pečivu. Vyskúšajte mandľovo-citrónové cesto!

      Mandľovo - citrónové linecké koláčiky bez vajíčka

      30 - 35  kusov, príprava 45 minút + chladenie a zlepovanie, pečenie 10 minút

       

      POTREBUJETE:

      • 200 g hladkej múky
      • 100 g mandľovej múky alebo jemne pomletých mandlí
      • 100 g práškového cukru
      • štipka soli
      • jemne nastrúhaná kôra z 1 citróna (bio) 
      • 150 g masla izbovej teploty
      • 2 - 3 lyžice studenej vody
      • jahodový alebo ríbezľový džem na zlepenie

       

      POSTUP: 

      1. V mise zmiešajte hladkú a mandľovú múku, cukor, soľ, citrónovú kôru a nakrájané studené maslo.  Vypracujte hladké cesto. Ak sa veľmi mrví pridajte trocha vody.  Cesto ale nemieste priveľmi dlho. Zabalené v potravinovej fólii ho odložte do chladničky aspoň na 30 minút. Môže byť aj cez noc.
      2. Vychladené cesto rozvaľkajte na jemne pomúčenej doske na hrúbku asi 3 mm. Vykrajujte z neho pomocou formičiek rôzne tvary.
      3. Položte ich na plech vystlaný papierom na pečenie a do polovice z nich urobte do stredu menšou formičkou dierku.
      4. Pečte v rúre vyhriatej na 175 °C asi 10 minút do zlatista. Dávajte pozor aby koláčiky nezhnedli.
      5. Nechajte vychladnúť a potrite džemom. Zliepajte celé časti s časťami otvorom. Na suchom mieste v krabici alebo v plechovej nádobe nechajte niekoľko dní odstáť.  

       

      Autor článku

      Mária Abrahámová

      redaktorka magazínu Dobré jedlo
      Dobré jedlo jej pred rokmi riadne zavoňalo, až v ňom zapustila korene. Vďaka nemu obohacuje svoj domáci receptár o nové kulinárske vychytávky, ktoré občas vymámi aj od dobrých reštaurácií a známych osobností. Za pochvalu svojho kuchárskeho umenia rozdáva blízkym a priateľom predplatné časopisu ako skvelý darček k Vianociam i narodeninám. Inšpirujte sa aj vy!