Reklama

Najlepšie RECEPTY na ZEMIAKOVÝ ŠALÁT: Tradičný viedenský aj slovenský majonézový

Slovenský zemiakový šalát.

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama
Tatiana Kubicová

Tatiana Kubicová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Zemiakový šalát neodmysliteľne patrí k štedrej večeri. Máme pre vás overené recepty na tradičný viedenský aj slovenský majonézový. Vyskúšajte oba!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Šéfkuchár radí: Ako zužitkovať sladké zvyšky pri vianočnom pečení. Perfektné tipy!
    Zdroj: Tatiana Kubicová
    Anketa

    Aký zemiakový šalát preferujete?

    • Slovenský majonézový72%
    • Viedenský22%
    • Žiaden5%

    Hlasovanie bolo ukončené

    Poznáte to – čo rodina, to iný recept na vianočný šalát. Receptov je naozaj veľa. Podobné je to aj s viedenským šalátom od našich susedov. My sme pre vás pripravili recepty, ako podľa nás chutia najlepšie. Vyskúšajte oba a posúďte sami, ktorý z nich je pre vás ten naj.

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Slovenský zemiakový šalát.

    SLOVENSKÝ ŠALÁT

    6 AŽ 8 PORCIÍ, PRÍPRAVA 40 MINÚT, VARENIE 30 MINÚT

    Potrebujete:

    • 1 kg zemiakov typu A
    • 4 vajcia
    • 1 malá cibuľa
    • 150 g sterilizovaných uhoriek
    • 350 g sterilizovanej mrkvy s hráškom
    • 200 g majonézy
    • 2 lyžice plnotučnej horčice
    • 80 až 100 ml nálevu z nakladaných uhoriek
    • soľ, korenie

    POSTUP:

    1. Zemiaky uvarte v šupke. Nechajte vychladnúť a následne ošúpte.
    2. Vajíčka uvarte natvrdo. Cibuľu nakrájajte nadrobno a nakladané uhorky na malé kocky.
    3. Do misy dajte zemiaky nakrájané na kocky alebo ich pretlačte cez mriežku na zemiaky. Pridajte nakrájané vajíčka, uhorky, cibuľu, sterilizovanú mrkvu s hráškom, ktorú ste predtým scedili.
    4. Teraz k surovinám pridajte majonézu, horčicu a nalejte polovicu nálevu z uhoriek. Dobre premiešajte a podľa potreby dolejte zvyšný nálev. Dochuťte soľou a čiernym korením.

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Viedenský zemiakový šalát.

    VIEDENSKÝ ŠALÁT

    6 AŽ 8 PORCIÍ, PRÍPRAVA 25 MINÚT, VARENIE 30 MINÚT

    Potrebujete:

    • 1 kg zemiakov typu A
    • 1 stredne veľká červená cibuľa
    • 250 ml zeleninového vývaru
    • 2 až 3 lyžice bieleho vinného octu
    • 2 lyžice dijonskej horčice
    • 2 lyžice rastlinného oleja
    • soľ, korenie
    • za hrsť čerstvej pažítky

    POSTUP:

    1. Umyté zemiaky uvarte v šupke, tak aby boli mäkké, ale stále pevné. Nechajte ich vychladnúť, potom ošúpte a nakrájajte na tenké plátky.
    2. V malom hrnci priveďte k varu vývar a zmiešajte ho s octom a horčicou. Osoľte a okoreňte podľa chuti.
    3. Cibuľu nakrájajte na tenké plátky, pridajte ju k zemiakom a všetko zalejte ešte teplým nálevom. Vlejte olej a dobre premiešajte. Nechajte šalát 15 minút oddychovať, aby zemiaky nasali ochutený nálev. Potom ho posypte nasekanou pažítkou a môžete podávať.

    Autori článku

    Tatiana Kubicová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Vo vydavateľstve News and Media Holding začínala pred viac ako desaťročím v spravodajskej redakcii, pracovala aj v lifestylových magazínoch, až jej najviac zachutil časopis Dobré jedlo. Stará sa o to, aby ste na webe Dobrého jedla vždy našli aktuálne recepty zo sezónnych surovín, prináša vám horúce gastro trendy i praktické rady do kuchyne. Popri práci neodolá maškrteniu a na každom fotení so šéfkuchárom zodpovedne ochutnáva všetky recepty, vďaka čomu si obľúbila aj jedlá, na ktoré pred tým ani nepomyslela.

    Veronika Kollárová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.