Najlepšie RECEPTY na ZEMIAKOVÝ ŠALÁT: Tradičný viedenský aj slovenský majonézový
19. 12. 2024, 7:01

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zemiakový šalát neodmysliteľne patrí k štedrej večeri. Máme pre vás overené recepty na tradičný viedenský aj slovenský majonézový. Vyskúšajte oba!
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku

Zdroj: Tatiana Kubicová
Anketa
Aký zemiakový šalát preferujete?
- Slovenský majonézový72%
- Viedenský22%
- Žiaden5%
Hlasovanie bolo ukončené
Poznáte to – čo rodina, to iný recept na vianočný šalát. Receptov je naozaj veľa. Podobné je to aj s viedenským šalátom od našich susedov. My sme pre vás pripravili recepty, ako podľa nás chutia najlepšie. Vyskúšajte oba a posúďte sami, ktorý z nich je pre vás ten naj.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Slovenský zemiakový šalát.
SLOVENSKÝ ŠALÁT
6 AŽ 8 PORCIÍ, PRÍPRAVA 40 MINÚT, VARENIE 30 MINÚT
Potrebujete:
- 1 kg zemiakov typu A
- 4 vajcia
- 1 malá cibuľa
- 150 g sterilizovaných uhoriek
- 350 g sterilizovanej mrkvy s hráškom
- 200 g majonézy
- 2 lyžice plnotučnej horčice
- 80 až 100 ml nálevu z nakladaných uhoriek
- soľ, korenie
POSTUP:
- Zemiaky uvarte v šupke. Nechajte vychladnúť a následne ošúpte.
- Vajíčka uvarte natvrdo. Cibuľu nakrájajte nadrobno a nakladané uhorky na malé kocky.
- Do misy dajte zemiaky nakrájané na kocky alebo ich pretlačte cez mriežku na zemiaky. Pridajte nakrájané vajíčka, uhorky, cibuľu, sterilizovanú mrkvu s hráškom, ktorú ste predtým scedili.
- Teraz k surovinám pridajte majonézu, horčicu a nalejte polovicu nálevu z uhoriek. Dobre premiešajte a podľa potreby dolejte zvyšný nálev. Dochuťte soľou a čiernym korením.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Viedenský zemiakový šalát.
VIEDENSKÝ ŠALÁT
6 AŽ 8 PORCIÍ, PRÍPRAVA 25 MINÚT, VARENIE 30 MINÚT
Potrebujete:
- 1 kg zemiakov typu A
- 1 stredne veľká červená cibuľa
- 250 ml zeleninového vývaru
- 2 až 3 lyžice bieleho vinného octu
- 2 lyžice dijonskej horčice
- 2 lyžice rastlinného oleja
- soľ, korenie
- za hrsť čerstvej pažítky
POSTUP:
- Umyté zemiaky uvarte v šupke, tak aby boli mäkké, ale stále pevné. Nechajte ich vychladnúť, potom ošúpte a nakrájajte na tenké plátky.
- V malom hrnci priveďte k varu vývar a zmiešajte ho s octom a horčicou. Osoľte a okoreňte podľa chuti.
- Cibuľu nakrájajte na tenké plátky, pridajte ju k zemiakom a všetko zalejte ešte teplým nálevom. Vlejte olej a dobre premiešajte. Nechajte šalát 15 minút oddychovať, aby zemiaky nasali ochutený nálev. Potom ho posypte nasekanou pažítkou a môžete podávať.