Najlepší recept na zemiakové placky: Len vybrať či tradičné slovenské alebo švajčiarske rösti
25. 1. 2025, 6:03

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Reklama
Zemiakové placky sú nebíčko v papuľke! Máme pre vás recept na najlepšie tradičné slovenské zemiakové placky, ale odporúčame vám vyskúšať aj recept na švajčiarske rösti, ktoré sú tiež výborné!
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: Dušan Kŕístek
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Galéria k článku
16 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
Tip na RÝCHLY OBED? Kukuričné PLACKY sú stávka na istotu!Placky zo strúhaných zemiakov pripravujú po celom svete. U nás tie klasické voňajú cesnakom, vo Švédsku sa volajú raggmunk a podávajú sa so slaninou a s brusnicovou omáčkou. A chrumkavé rösti zo Švajčiarska si môžete dať aj ako prílohu k mäsu.
Anketa
Aké zemiakové placky preferujete?
- Tradičné slovenské91%
- Rösti mi chutia najviac7%
- Radšej mám iné placky1%
Hlasovanie bolo ukončené
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Rösti - tradičné zemiakové placky zo Švajčiarska.
ŠVAJČIARSKE RÖSTI
4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, SMAŽENIE
Potrebujete:
- 6 väčších zemiakov
- 2 menšie cibule
- soľ, korenie
- 2 lyžice masla
- olej na vysmážanie
- petržlenová vňať
POSTUP:
- Pomocou strúhadla alebo kuchynského robota nastrúhajte očistené zemiaky. Zemiaky vložte do čistej kuchynskej utierky a vyžmýkajte prebytočnú tekutinu.
- Vo veľkej mise zmiešajte nastrúhané zemiaky s nadrobno nakrájanou cibuľou. Zmes dochuťte soľou a korením.
- Vo veľkej panvici zohrejte maslo a rastlinný olej na strednom ohni. Vezmite hrsť zemiakovej zmesi a vytvorte z nej ploché kompaktné placky. Vložte placku do horúcej panvice a zatlačte ju špachtľou, aby sa zabezpečilo rovnomerné smaženie. Rösti osmažte z každej strany do zlatohneda.
- Podávajte teplé, posypané petržlenovou vňaťou a červenou cibuľou.