Reklama

Mušle na bielom víne a cesnaku: Láka vás ďalšia dovolenka pri mori?

Natália Jablonková

Zdroj: Natália Jablonková

Reklama

Mušle na bielom víne a cesnaku: Láka vás ďalšia dovolenka pri mori?

  • Dĺžka prípravy (min): 30
  • Počet porcií: 2
  • Náročnosť: stredná

Suroviny

Potrebujeme:

  • 1 kg balenie mušlí (slávky jedlé)
  • 2 ks menšie šalotky
  • 2 ks strúčiky cesnaku
  • 150 ml bieleho vína
  • 1 ks za hrsť petržlenovej vňate

Na bylinkové maslo:

  • 100 g zmäknutého masla
  • 4 lyžice nadrobno nasekaných byliniek (petržlenová vňať, pažítka, mäta, kôpor, estragón)
  • 1 ks cesnak
  • 1 ks soľ, mleté čierne korenie
  • 2 ks bagety

Postup

Krok 1

Pripravte bylinkové maslo: Vymiešajte zmäknuté maslo s bylinkami, cesnakom, so soľou, a s korením. Zarolujte ho pevne do kuchynskej fólie a dajte stuhnúť do chladničky.

Krok 2

Mušle riadne premyte v studenej vode, malým nožom oškrabte väčšinu nečistôt z povrchu lastúr, odstráňte ich „bradu“ (podržte mušľu pevne v jednej ruke a druhou rukou ráznym pohybom vlákna vytrhnite).

Krok 3

Bagety na niekoľkých miestach priečne nakrojte a do otvorov vtlačte plátky stuhnutého masla. Zapečte ich v rúre vyhriatej na 200 °C.

Krok 4

Vo veľkej panvici zohrejte olej, vhoďte doň šalotky a cesnak nakrájané na plátky (ak chcete, pridajte aj nadrobno nakrájanú koreňovú zeleninu), chvíľu posmažte, zvýšte teplotu, vhoďte do panvice očistené mušle, zalejte ich bielym vínom a ihneď panvicu prikryte. Mušle takto parte pri vysokej teplote 2-3 minúty, pravidelne panvicou traste. Ku koncu varenia budú všetky alebo takmer všetky otvorené.

Krok 5

Panvicu odkryte, mušle premiestnite na tanier. Tie, ktoré sa vôbec neotvorili, ani nejdú otvoriť použitím malej sily, odstráňte. Podávajte posypané nasekanou petržlenovou vňaťou s nakrájanými bagetami.