Mušle na bielom víne a cesnaku: Láka vás ďalšia dovolenka pri mori?
24. 8. 2019, 8:23 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:20)

Zdroj: Natália Jablonková
Mušle na bielom víne a cesnaku: Láka vás ďalšia dovolenka pri mori?
- Dĺžka prípravy (min): 30
- Počet porcií: 2
- Náročnosť: stredná
Suroviny
Potrebujeme:
- 1 kg balenie mušlí (slávky jedlé)
- 2 ks menšie šalotky
- 2 ks strúčiky cesnaku
- 150 ml bieleho vína
- 1 ks za hrsť petržlenovej vňate
Na bylinkové maslo:
- 100 g zmäknutého masla
- 4 lyžice nadrobno nasekaných byliniek (petržlenová vňať, pažítka, mäta, kôpor, estragón)
- 1 ks cesnak
- 1 ks soľ, mleté čierne korenie
- 2 ks bagety
Postup
Krok 1
Pripravte bylinkové maslo: Vymiešajte zmäknuté maslo s bylinkami, cesnakom, so soľou, a s korením. Zarolujte ho pevne do kuchynskej fólie a dajte stuhnúť do chladničky.
Krok 2
Mušle riadne premyte v studenej vode, malým nožom oškrabte väčšinu nečistôt z povrchu lastúr, odstráňte ich „bradu“ (podržte mušľu pevne v jednej ruke a druhou rukou ráznym pohybom vlákna vytrhnite).
Krok 3
Bagety na niekoľkých miestach priečne nakrojte a do otvorov vtlačte plátky stuhnutého masla. Zapečte ich v rúre vyhriatej na 200 °C.
Krok 4
Vo veľkej panvici zohrejte olej, vhoďte doň šalotky a cesnak nakrájané na plátky (ak chcete, pridajte aj nadrobno nakrájanú koreňovú zeleninu), chvíľu posmažte, zvýšte teplotu, vhoďte do panvice očistené mušle, zalejte ich bielym vínom a ihneď panvicu prikryte. Mušle takto parte pri vysokej teplote 2-3 minúty, pravidelne panvicou traste. Ku koncu varenia budú všetky alebo takmer všetky otvorené.
Krok 5
Panvicu odkryte, mušle premiestnite na tanier. Tie, ktoré sa vôbec neotvorili, ani nejdú otvoriť použitím malej sily, odstráňte. Podávajte posypané nasekanou petržlenovou vňaťou s nakrájanými bagetami.