Reklama

MUSÍTE ich vyskúšať: TIETO 4 recepty z KURIATKA sú naši FAVORITI

kurča motýlik

Zdroj: Dobré jedlo/Valentina Nídelová

Reklama

Kuriatko môžete urobiť na tisíc spôsobov, nepreje sa nikdy. Tak tu máte ďalšie štyri skvelé do zásoby.

KURIATKO NA MOTÝLIKA

4 PORCIE, 45 MINÚT + ODSTÁTIE 12 HODÍN 

Potrebujete:

  • 2 baby kuriatka
  • 2 citróny v biokvalite
  • soľ
  • olej

POSTUP:

  1.  Deň vopred kuriatka nasoľte a nechajte cez noc odokryté na tanieri v chladničke.
  2. Z kuriatok vystrihnite celú chrbtovú kosť od chvosta až po krk. Túto časť môžete použiť, keď budete variť polievku. Kuriatka otočte prsami nahor a zatlačte na ich hrudnú kosť, aby sa vyrovnali.
  3. Tvar kuriatok zaistite špajdľami alebo kovovými ihlami. Špajdľu veďte zo spodnej strany kuriatka krížom od stehna ku krídlu.
  4. Rozpáľte grilovaciu panvicu alebo gril. Kuriatka osušte kuchynským papierom a potrite olejom. Citrón rozrežte na polovice, reznú stranu potrite olejom a položte na gril na 1-2 minúty.
  5. Kuriatka pritlačte na grilovaciu panvicu alebo gril prsami nadol, chvíľku počkajte a pootočte o 90 stupňov. Opäť pritlačte a chvíľu počkajte. Kuriatka otočte prsami nahor a dopekajte v rúre na 180 °C asi 25 minút alebo kým teplota v najhrubšej časti stehna nedosiahne aspoň 65-70 °C. Ak používate gril, presuňte kuriatka do chladnejšej časti grilu (bez priameho ohňa) a gril zatvorte.
  6. Kuriatka vyberte z rúry alebo grilu a nechajte na tanieri alebo doske odpočinúť aspoň 10 minút. Vnútorná teplota mäsa ešte chvíľu porastie.

DOBRÁ RADA

Pri tepelnej úprave „na motýlika“ kurča upečiete skôr ako pri klasickom pečení v celku. Solenie cez noc ho ochutí a zachová jeho šťavnatosť.

LAHODNÝ KURACÍ PAPRIKÁŠ SO ŠPENÁTOVÝMI HALUŠKAMI

4 PORCIE, 50 MINÚT 

Potrebujete:

  • 1 kuriatko
  • hladkú múku
  • mletú červenú papriku
  • 2 cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 500 ml kuracieho vývaru
  • smotanu na varenie alebo malý zemiak na zahustenie
  • kyslú smotanu
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olej, maslo

NA HALUŠKY:

  • 1 balenie mladého špenátu
  • 2 vajcia
  • semolinu (krupica z tvrdej pšenice) alebo polohrubú múku
  • 25 g roztopeného masla
  • soľ, mleté čierne korenie

POSTUP:

  1. Z kuriatka vyrežte stehná a prsia aj s krídlom. Z krídiel odrežte posledné dva články, zo stehien členkový kĺb. Odrezky spolu s chrbtami môžete použiť na vývar.
  2. Zmiešajte múku, mletú červenú papriku, soľ, mleté čierne korenie a v tejto zmesi obaľte kuracie kúsky.
  3. Panvicu s vyšším okrajom krátko rozpáľte, pridajte trochu oleja a kúsok masla a na tuku z oboch strán opražte kuracie kúsky. Vyberte ich a v tom istom tuku opražte nadrobno pokrájané cibule.
  4. K cibuli pridajte cesnak a zaprášte mletou červenou paprikou. Krátko osmažte, do panvice vráťte stehná a zalejte ich, nie však celé, vývarom alebo vodou.
  5. Ak chcete omáčku zahustiť zemiakom, vložte ho do panvice očistený a nakrájaný na väčšie kúsky. Panvicu prikryte. Keď sú stehná uvarené, pridajte k nim prsia a ešte pár minút poduste.
  6. Mäso vyberte, odložte na teplé miesto a omáčku rozmixujte. Ak ju zahustíte múkou a smotanou, paprikáš ešte povarte. Do panvice vráťte mäso.
  7. Pripravte halušky: Špenát umyte a povarte v osolenej vriacej vode 1-2 minúty, kým nezvädne. Zlejte, prepláchnite studenou vodou a riadne osušte.
  8. Vajcia rozmixujte so žihľavou, pridajte soľ a mleté čierne korenie a postupne ručne primiešajte semolinu alebo polohrubú múku. Pridajte trochu vody a roztopené maslo. Cesto má byť polotuhé.
  9. Uvarte jednu halušku vo vriacej osolenej vode. Ochutnajte ju a dochuťte zvyšok haluškového cesta, ak treba. Halušky vhadzujte z lopárika do vriacej vody a povarte ich ešte pár minút potom, čo vyplávajú na povrch. Zlejte a prepláchnite studenou vodou.

MARINOVANÉ VYPRÁŽANÉ KURACIE KÚSKY S HRANOLČEKMI

4 PORCIE, 50 MINÚT + MARINOVANIE 4 HODINY

Potrebujete:

  • 1 kuriatko

NA MARINÁDU:

  • 300 ml jogurtu alebo cmaru
  • 1 vajce
  • 1 lyžicu mletej červenej papriky
  • 1 lyžicu oregana
  • 1 lyžičku mletého čierneho korenia
  • štipku sušeného mletého čili
  • 1 strúčik cesnaku

NA STRÚHANKU:

  • pol pohára strúhanky z domáceho suchého chleba
  • štvrť pohára hladkej múky
  • soľ, mleté čierne korenie, mletá červená paprika
  • nasekaná petržlenová vňať

NA HRANOLČEKY:

  • 1 kg múčnych zemiakov
  • soľ alebo bylinková soľ
  • olej na vyprážanie

POSTUP:

  1. Z kuriatka vyrežte prsia a stehná s kožou. Chrbty a krídla odložte do vývaru, keď ho budete najbližšie variť.
  2. Pripravte marinádu: Jogurt rozmiešajte s ostatnými surovinami, pridajte kuracie kúsky a nechajte v chlade aspoň 4 hodiny alebo aj cez noc. Pred vyprážaním ich vyberte z chladničky skôr, aby sa zohriali na izbovú teplotu.
  3. Olúpané alebo iba vydrhnuté zemiaky nakrájajte na veľké hranolčeky alebo mesiačiky, zalejte  studenou vodou a nechajte namočené 2-3 hodiny. 
  4. Strúhanku zamiešajte s ostatnými surovinami. Postupne v nej obaľujte kuracie kúsky z marinády (nezmývajte ju) a strúhanku pevne pritlačte k mäsu.
  5. Obalené kúsky mäsa vyprážajte v oleji rozohriatom na 160-170 °C. Prsia budú hotové rýchlejšie ako stehná. Tie môžete ešte dopiecť v rúre pri 180 °C.
  6. Hranolčeky sceďte, osušte kuchynskou papierovou utierkou a vyprážajte najprv 5-6 minút pri teplote 150 °C. Vyberte ich z oleja. Olej rozohrejte na 200 °C, vráťte doň hranolčeky a vypražte ich do zlatista. Nechajte odkvapkať na mriežke a ochuťte ich soľou alebo bylinkovou soľou.

Dobrá rada

Super hranolčeky urobte inak, ako ste zvyknutí. Namáčanie vo vode z nich odplaví škrob, teplota 150 °C ich predvarí bez zafarbenia a pri 200 °C rýchlo nadobudnú zlatistú farbu. A budú chrumkavé – jedna báseň.

PEČENÉ KURIATKO OBALENÉ V SLANINE S MLADOU MRKVOU

4 PORCIE, 60 MINÚT 

Potrebujete:

  • 1 kuriatko
  • 1 citrón
  • stonky tymianu alebo rozmarínu
  • 2 bobkové listy
  • 4-6 dlhých plátkov slaniny
  • soľ, korenie
  • mladú mrkvu
  • maslo, olej

POSTUP:

  1. Kuriatko nasoľte zvnútra aj zvonku. Nechajte odokryté cez noc v chladničke.
  2. Pred pečením rozkrojte citrón na polovicu, popichajte ho  vidličkou a spolu s bylinkami a bobkovým listom vložte do kuriatka.
  3. Nohy zviažte, prsia, ktoré sú upečené skôr, obaľte v dlhých plátoch slaniny a priviažte ku kuriatku.
  4. Dajte piecť do rúry vyhriatej na 200 °C na 50 minút. Či je už upečené, zistíte mäsovým teplomerom (najhrubšia časť stehna by mala mať aspoň 68 °C) alebo kuriatko nakloňte, či z neho vyteká číra šťava a či sa dajú stehná ľahko oddeliť od zvyšku. Vyberte z rúry a nechajte 5-10 minút oddýchnuť.
  5. Mladú mrkvu očistite a skrátené zelené stonky na nej  ponechajte. Dajte ich do osolenej vriacej vody a varte 1-2 minúty. Rýchlo schlaďte.
  6. Mrkvu pred podávaním krátko opečte na rozpálenom oleji a masle, osoľte, prípadne pridajte výpek z kuriatok.