MUSÍTE ich vyskúšať: TIETO 4 recepty z KURIATKA sú naši FAVORITI
9. 3. 2022, 16:34 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:26)

Zdroj: Dobré jedlo/Valentina Nídelová
Kuriatko môžete urobiť na tisíc spôsobov, nepreje sa nikdy. Tak tu máte ďalšie štyri skvelé do zásoby.
KURIATKO NA MOTÝLIKA
4 PORCIE, 45 MINÚT + ODSTÁTIE 12 HODÍN
Potrebujete:
- 2 baby kuriatka
- 2 citróny v biokvalite
- soľ
- olej
POSTUP:
- Deň vopred kuriatka nasoľte a nechajte cez noc odokryté na tanieri v chladničke.
- Z kuriatok vystrihnite celú chrbtovú kosť od chvosta až po krk. Túto časť môžete použiť, keď budete variť polievku. Kuriatka otočte prsami nahor a zatlačte na ich hrudnú kosť, aby sa vyrovnali.
- Tvar kuriatok zaistite špajdľami alebo kovovými ihlami. Špajdľu veďte zo spodnej strany kuriatka krížom od stehna ku krídlu.
- Rozpáľte grilovaciu panvicu alebo gril. Kuriatka osušte kuchynským papierom a potrite olejom. Citrón rozrežte na polovice, reznú stranu potrite olejom a položte na gril na 1-2 minúty.
- Kuriatka pritlačte na grilovaciu panvicu alebo gril prsami nadol, chvíľku počkajte a pootočte o 90 stupňov. Opäť pritlačte a chvíľu počkajte. Kuriatka otočte prsami nahor a dopekajte v rúre na 180 °C asi 25 minút alebo kým teplota v najhrubšej časti stehna nedosiahne aspoň 65-70 °C. Ak používate gril, presuňte kuriatka do chladnejšej časti grilu (bez priameho ohňa) a gril zatvorte.
- Kuriatka vyberte z rúry alebo grilu a nechajte na tanieri alebo doske odpočinúť aspoň 10 minút. Vnútorná teplota mäsa ešte chvíľu porastie.
DOBRÁ RADA
Pri tepelnej úprave „na motýlika“ kurča upečiete skôr ako pri klasickom pečení v celku. Solenie cez noc ho ochutí a zachová jeho šťavnatosť.
LAHODNÝ KURACÍ PAPRIKÁŠ SO ŠPENÁTOVÝMI HALUŠKAMI
4 PORCIE, 50 MINÚT
Potrebujete:
- 1 kuriatko
- hladkú múku
- mletú červenú papriku
- 2 cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 500 ml kuracieho vývaru
- smotanu na varenie alebo malý zemiak na zahustenie
- kyslú smotanu
- soľ, mleté čierne korenie
- olej, maslo
NA HALUŠKY:
- 1 balenie mladého špenátu
- 2 vajcia
- semolinu (krupica z tvrdej pšenice) alebo polohrubú múku
- 25 g roztopeného masla
- soľ, mleté čierne korenie
POSTUP:
- Z kuriatka vyrežte stehná a prsia aj s krídlom. Z krídiel odrežte posledné dva články, zo stehien členkový kĺb. Odrezky spolu s chrbtami môžete použiť na vývar.
- Zmiešajte múku, mletú červenú papriku, soľ, mleté čierne korenie a v tejto zmesi obaľte kuracie kúsky.
- Panvicu s vyšším okrajom krátko rozpáľte, pridajte trochu oleja a kúsok masla a na tuku z oboch strán opražte kuracie kúsky. Vyberte ich a v tom istom tuku opražte nadrobno pokrájané cibule.
- K cibuli pridajte cesnak a zaprášte mletou červenou paprikou. Krátko osmažte, do panvice vráťte stehná a zalejte ich, nie však celé, vývarom alebo vodou.
- Ak chcete omáčku zahustiť zemiakom, vložte ho do panvice očistený a nakrájaný na väčšie kúsky. Panvicu prikryte. Keď sú stehná uvarené, pridajte k nim prsia a ešte pár minút poduste.
- Mäso vyberte, odložte na teplé miesto a omáčku rozmixujte. Ak ju zahustíte múkou a smotanou, paprikáš ešte povarte. Do panvice vráťte mäso.
- Pripravte halušky: Špenát umyte a povarte v osolenej vriacej vode 1-2 minúty, kým nezvädne. Zlejte, prepláchnite studenou vodou a riadne osušte.
- Vajcia rozmixujte so žihľavou, pridajte soľ a mleté čierne korenie a postupne ručne primiešajte semolinu alebo polohrubú múku. Pridajte trochu vody a roztopené maslo. Cesto má byť polotuhé.
- Uvarte jednu halušku vo vriacej osolenej vode. Ochutnajte ju a dochuťte zvyšok haluškového cesta, ak treba. Halušky vhadzujte z lopárika do vriacej vody a povarte ich ešte pár minút potom, čo vyplávajú na povrch. Zlejte a prepláchnite studenou vodou.
MARINOVANÉ VYPRÁŽANÉ KURACIE KÚSKY S HRANOLČEKMI
4 PORCIE, 50 MINÚT + MARINOVANIE 4 HODINY
Potrebujete:
- 1 kuriatko
NA MARINÁDU:
- 300 ml jogurtu alebo cmaru
- 1 vajce
- 1 lyžicu mletej červenej papriky
- 1 lyžicu oregana
- 1 lyžičku mletého čierneho korenia
- štipku sušeného mletého čili
- 1 strúčik cesnaku
NA STRÚHANKU:
- pol pohára strúhanky z domáceho suchého chleba
- štvrť pohára hladkej múky
- soľ, mleté čierne korenie, mletá červená paprika
- nasekaná petržlenová vňať
NA HRANOLČEKY:
- 1 kg múčnych zemiakov
- soľ alebo bylinková soľ
- olej na vyprážanie
POSTUP:
- Z kuriatka vyrežte prsia a stehná s kožou. Chrbty a krídla odložte do vývaru, keď ho budete najbližšie variť.
- Pripravte marinádu: Jogurt rozmiešajte s ostatnými surovinami, pridajte kuracie kúsky a nechajte v chlade aspoň 4 hodiny alebo aj cez noc. Pred vyprážaním ich vyberte z chladničky skôr, aby sa zohriali na izbovú teplotu.
- Olúpané alebo iba vydrhnuté zemiaky nakrájajte na veľké hranolčeky alebo mesiačiky, zalejte studenou vodou a nechajte namočené 2-3 hodiny.
- Strúhanku zamiešajte s ostatnými surovinami. Postupne v nej obaľujte kuracie kúsky z marinády (nezmývajte ju) a strúhanku pevne pritlačte k mäsu.
- Obalené kúsky mäsa vyprážajte v oleji rozohriatom na 160-170 °C. Prsia budú hotové rýchlejšie ako stehná. Tie môžete ešte dopiecť v rúre pri 180 °C.
- Hranolčeky sceďte, osušte kuchynskou papierovou utierkou a vyprážajte najprv 5-6 minút pri teplote 150 °C. Vyberte ich z oleja. Olej rozohrejte na 200 °C, vráťte doň hranolčeky a vypražte ich do zlatista. Nechajte odkvapkať na mriežke a ochuťte ich soľou alebo bylinkovou soľou.
Dobrá rada
Super hranolčeky urobte inak, ako ste zvyknutí. Namáčanie vo vode z nich odplaví škrob, teplota 150 °C ich predvarí bez zafarbenia a pri 200 °C rýchlo nadobudnú zlatistú farbu. A budú chrumkavé – jedna báseň.
PEČENÉ KURIATKO OBALENÉ V SLANINE S MLADOU MRKVOU
4 PORCIE, 60 MINÚT
Potrebujete:
- 1 kuriatko
- 1 citrón
- stonky tymianu alebo rozmarínu
- 2 bobkové listy
- 4-6 dlhých plátkov slaniny
- soľ, korenie
- mladú mrkvu
- maslo, olej
POSTUP:
- Kuriatko nasoľte zvnútra aj zvonku. Nechajte odokryté cez noc v chladničke.
- Pred pečením rozkrojte citrón na polovicu, popichajte ho vidličkou a spolu s bylinkami a bobkovým listom vložte do kuriatka.
- Nohy zviažte, prsia, ktoré sú upečené skôr, obaľte v dlhých plátoch slaniny a priviažte ku kuriatku.
- Dajte piecť do rúry vyhriatej na 200 °C na 50 minút. Či je už upečené, zistíte mäsovým teplomerom (najhrubšia časť stehna by mala mať aspoň 68 °C) alebo kuriatko nakloňte, či z neho vyteká číra šťava a či sa dajú stehná ľahko oddeliť od zvyšku. Vyberte z rúry a nechajte 5-10 minút oddýchnuť.
- Mladú mrkvu očistite a skrátené zelené stonky na nej ponechajte. Dajte ich do osolenej vriacej vody a varte 1-2 minúty. Rýchlo schlaďte.
- Mrkvu pred podávaním krátko opečte na rozpálenom oleji a masle, osoľte, prípadne pridajte výpek z kuriatok.