Postup

 krok

Mrkvu očistíme, vňať odrežeme tak, aby kúsok zostal, ošúpeme a po dĺžke prekrojíme na polovicu. Vložíme do vriacej osolenej vody a asi 5 minút varíme. Scedíme a prudko schladíme pod studenou vodou. Vajcia, crème fraîche, asi 100 ml mlieka a nastrúhanú citrónovú kôru vymiešame v miske dohladka.

 krok

Ochutíme soľou, korením a nastrúhaným muškátovým orieškom. Rúru vyhrejeme na 200 stupňov Celzia. Hlboký plech vymastíme. Na pracovnej doske spolu vymiesime preosiatu múku s kypriacim práškom, tvarohom, pridáme asi 200 ml mlieka, olej, slnečnicové semienka a asi pol lyžičky soli.

 krok

Vypracujeme hladké cesto, ktoré na pomúčenej doske natenko rozvaľkáme. Preložíme na pripravený plech, okraje cesta po bokoch vytiahneme. Na cesto rozotrieme vajcovo-smotanovú zmes a rovnomerne rozložíme predvarenú mrkvu. Vložíme do rúry vyhriatej na 190 stupňov Celzia a pečieme asi 45 minút dozlatista.

 krok

Lístky trebuľky posekáme. V miske spolu vyšľaháme jablkový ocot, med, štipku soli a čierneho korenia. Vmiešame olivový olej a nasekanú trebuľku. Horúci koláč pokrájame na kúsky a podávame s pripraveným dresingom.