Melónovo-jogurtová torta
- Dĺžka prípravy (min): 70
- Počet porcií: 1
- Náročnosť: stredná
Suroviny
Potrebujeme:
- 120 g celozrnných maslových sušienok
- 65 g masla
- 1 ks čajovú lyžičku mletej škorice
- 400 g červeného melóna
- 400 g melónu Cantaloupe
- 2 ks plátky bielej želatíny
- 5 ks plátkov červenej želatíny
- 1 ks pomaranč s chemicky neošetrenou kôrou
- 450 g hustého bieleho jogurtu
- 3 lyžice javorového sirupu";i:10;s:24:"50 g práškového cukru";i:11;s:28:"350 ml smotany na šľahanie
Postup
Krok 1
Pripravíme tortový korpus: Sušienky nasypeme do pevnejšieho igelitového vrecúška, ktoré pevne uzavrieme. Valčekom na cesto alebo tĺčikom na mäso ich najemno rozdrvíme.
Krok 2
V kastróliku na nízkej teplote pomaly rozpustíme maslo. Rozdrvené sušienky a mletú škoricu nasypeme do misky, prilejeme rozpustené maslo a dobre premiešame. Pripravenú masu dáme na dno tortovej formy vystlanej potravinárskou fóliu. Dobre utlačíme a na 30 minút odložíme do chladu.
Krok 3
Melóny prekrojíme, odstránime zrniečka a okrúhlym vykrajovačom vykrojíme malé guľôčky.
Krok 4
Plátky želatíny namočíme na 5 minút do studenej vody. Pomaranč dôkladne umyjeme horúcou vodou a osušíme. Nastrúhame asi 1 a pol lyžičky kôry a vytlačíme asi 6 lyžíc šťavy.
Krok 5
V miske dohladka vymiešame jogurt, javorový sirup, práškový cukor a nastrúhanú pomarančovú kôru.
Krok 6
Pomarančovú šťavu mierne zahrejeme. Želatínu vytlačíme a rozpustíme v teplej pomarančovej šťave. Rozpustenú želatínu zmiešame s 3 lyžicami jogurtovej masy a následne ju vmiešame do zvyšnej jogurtovej zmesi. V chlade necháme 10 minút postáť.
Krok 7
Vychladenú smotanu vyšľaháme dotuha a opatrne vmiešame do jogurtovej masy, ktorá začína želírovať. Pripravenou penou naplníme tortovú formu. Navrch tesne vedľa seba poukladáme melónové guľôčky (striedame farby). Zľahka ich zatlačíme. Tortu odložíme cez noc do chladu stuhnúť. Na druhý deň ju opatrne uvoľníme z formy a pokrájame.