Máte ich radšej tenké alebo hrubšie? PALACINKY majú vo svete rôzne podoby
30. 11. 2023, 17:07 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:32)

Zdroj: GURMET
Palacinky nemusia byť iba tenké, aby chutili fantasticky! Vyberte si z našich overených receptov na palacinky doslova od výmyslu sveta.
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku

Poľské racuchy
4 porcie, príprava 20 minút
Zdroj: GURMET
Obľúbené variácie s jablkovým cestom pečú aj v Rusku a na Ukrajine. Namiesto jabĺk môžete pridať hrušky.
Potrebujete:
- 1 veľké jablko
- 1 veľké vajce
- 2 lyžice krupicového cukru
- 260 g hladkej múky
- 2 lyžičky kypriaceho prášku
- 350 ml kefíru
- rastlinný olej na opekanie
- škoricový cukor na posypanie
POSTUP:
- Olúpané jablko nakrájajte na tenké mesiačiky. V mise prešľahajte vajce s cukrom, vmiešajte múku, kypriaci prášok a kefír. Pridajte jablko a zľahka premiešajte. Cesto by malo byť hustejšie ako pri klasických palacinkách.
- V panvici rozohrejte viac oleja a lyžicou dávajte menšie dávky cesta. Vzniknú nie celkom okrúhle, nepravidelné tvary. Opečte ich z oboch strán a posypte škoricovým cukrom.

Talianske ricottové palacinky
4 porcie, príprava 30 minút
Zdroj: GURMET
Vláčne jemné cesto skvelo ladí s kyselkavým ovocím. Vyskúšajte maliny, slivky alebo čučoriedky.
Potrebujete:
- 260 g hladkej múky
- 1 a pol lyžičky kypriaceho prášku
- pol lyžičky sódy bikarbóny
- štipka soli
- 230 ml mlieka
- 230 ml ricotty
- 2 veľké vajcia
- 1 lyžica medu
- 4 lyžice masla
- kôra z 1 citróna alebo limetky";i:10;s:46:"1 lyžica citrónovej alebo limetkovej šťavy";i:11;s:27:"rastlinný olej na opekanie
Na omáčku:
- 100 g čerstvých alebo mrazených malín
- 2-3 lyžice krupicového cukru
POSTUP:
- V mise prešľahajte metličkou múku, kypriaci prášok, sódu a soľ. Zmes sa tým nakyprí.
- V ďalšej miske vyšľahajte mlieko, ricottu, vajcia, med, rozpustené maslo, nastrúhanú kôru a šťavu. Potom zľahka spojte so suchou zmesou. Nemiešajte ho veľmi, aj keď v ňom ostane niekoľko hrudiek. Nechajte 5 minút odstáť.
- Zatiaľ pripravte omáčku: Maliny nasypte do kastrólika a spolu s cukrom pomaly zohrievajte. Ak použijete čerstvé ovocie, podlejte ho trochou vody. Varte asi 5 minút a rozmixujte.
- Oddýchnuté cesto nalievajte po častiach na panvicu s horúcim olejom. Nekrúžte panvicou, nechajte cesto vzísť do výšky. Každú palacinku opečte do zlatista z oboch strán a polejte malinovou omáčkou.

Zdroj: NMH
Slané francúzske galetky
4 porcie, príprava 45 minút, odležanie 1 hodina
Zdroj: GURMET
Galetky musia byť naozaj poriadne tenké. Chutia s rôznymi plnkami, my vám ich ponúkame s plesňovým syrom a so špenátom.
Potrebujete:
- 100 g pohánkovej múky
- štipka soli
- 1 vajce
- 300 ml mlieka
- 50 g masla
- olej na opekanie
Na plnku:
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica masla
- 200 g špenátu
- 100 ml smotany na šľahanie
- 100 g gorgonzoly
- za hrsť vlašských orechov
POSTUP:
- Do misy dajte múku, soľ, vajce a polovičné množstvo mlieka. Metličkou premiešajte na hladkú pastu, potom postupne prilievajte mlieko, aby vzniklo tekuté cesto. Odložte ho do chladničky aspoň na hodinu, ale najradšej na noc.
- Pripravte plnku: V panvici na rozohriatom masle opečte cesnak nakrájaný na plátky. Pridajte špenát a nechajte ho trochu zvädnúť. Zalejte smotanou a krátko povarte. Stiahnite z ohňa a vmiešajte rozmrvený syr a nakoniec nasekané orechy.
- Do odležaného cesta vmiešajte zohriate maslo. Panvicu potrite trochou oleja a rozohrejte. Naberačkou vlejte trochu cesta a rozlejte ho krúživým pohybom po celej panvici. Keď je spodok upečený, palacinku prevráťte a do stredu dajte trochu plnky. Upečenú palacinku ohnite okrajmi dovnútra a postup opakujte s ďalšími palacinkami.
- Prípadne ich môžete zložiť podobne ako pri tortilách – najskôr spodok a potom preložiť ľavú a pravú stranu.

Japonské nadýchané palacinky
4 porcie, príprava 30 minút
Zdroj: GURMET
Svojou jemnosťou pripomínajú suflé. Krásne sa rozplývajú na jazyku a na dochutenie im stačí len troška javorového sirupu.
Potrebujete:
- 2 žĺtky
- 3 bielky
- 20 ml mlieka
- 10 ml rastlinného oleja + na opekanie
- štvrť lyžičky vanilkového extraktu
- 30 g hladkej múky
- 1 lyžička bieleho vínneho octu
- 40 g práškového cukru
- javorový sirup
POSTUP:
- Žĺtky spolu s mliekom, olejom a vanilkovým extraktom vyšľahajte metličkou do jemne napenenej hmoty. Zľahka vmiešajte preosiatu múku.
- Bielky s octom šľahajte, a keď sa začne tvoriť pena, pridajte cukor. Vyšľahajte do tuha a sneh vmiešajte do žĺtkovej hmoty.
- Rozohriatu panvicu potrite trochou oleja. Cesto dajte do cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou a na panvicu ho naneste v kôpkach vysokých asi 5 cm. Panvicu potom zakryte a opekajte asi 4 minúty.
- Palacinky by mali byť naspodku zlatisté. Opatrne ich prevráťte a znova prikryte na 3-4 minúty. Nadýchané palacinky polejte sirupom, pridať môžete aj plátok masla, ktorý sa na nich rozpustí.
Čítajte viac z Dobrého jedla: