Reklama

Máte ich radšej tenké alebo hrubšie? PALACINKY majú vo svete rôzne podoby

Obľúbené variácie s jablkovým cestom pečú aj v Rusku a na Ukrajine. Namiesto jabĺk môžete pridať hrušky.

Zdroj: GURMET

Reklama

Palacinky nemusia byť iba tenké, aby chutili fantasticky! Vyberte si z našich overených receptov na palacinky doslova od výmyslu sveta.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Recepty na VIANOČNÉ KOLÁČIKY z babkinho receptára nesklamú

    Poľské racuchy

    4 porcie, príprava 20 minút

    Zdroj: GURMET

    Obľúbené variácie s jablkovým cestom pečú aj v Rusku a na Ukrajine. Namiesto jabĺk môžete pridať hrušky.

    Potrebujete:

    • 1 veľké jablko
    • 1 veľké vajce
    • 2 lyžice krupicového cukru
    • 260 g hladkej múky
    • 2 lyžičky kypriaceho prášku
    • 350 ml kefíru
    • rastlinný olej na opekanie
    • škoricový cukor na posypanie

    POSTUP:

    1. Olúpané jablko nakrájajte na tenké mesiačiky. V mise prešľahajte vajce s cukrom, vmiešajte múku, kypriaci prášok a kefír. Pridajte jablko a zľahka premiešajte. Cesto by malo byť hustejšie ako pri klasických palacinkách.
    2. V panvici rozohrejte viac oleja a lyžicou dávajte menšie dávky cesta. Vzniknú nie celkom okrúhle, nepravidelné tvary. Opečte ich z oboch strán a posypte škoricovým cukrom.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Adventný KALENDÁR Z MEDOVNÍČKOV: To je krásny nápad! Máme pre vás NÁVOD A RECEPT TEASER

      Talianske ricottové palacinky

      4 porcie, príprava 30 minút

      Zdroj: GURMET

      Vláčne jemné cesto skvelo ladí s kyselkavým ovocím. Vyskúšajte maliny, slivky alebo čučoriedky.

      Potrebujete:

      • 260 g hladkej múky
      • 1 a pol lyžičky kypriaceho prášku
      • pol lyžičky sódy bikarbóny
      • štipka soli
      • 230 ml mlieka
      • 230 ml ricotty
      • 2 veľké vajcia 
      • 1 lyžica medu
      • 4 lyžice masla
      • kôra z 1 citróna alebo limetky";i:10;s:46:"1 lyžica citrónovej alebo limetkovej šťavy";i:11;s:27:"rastlinný olej na opekanie

      Na omáčku:

      • 100 g čerstvých alebo mrazených malín
      • 2-3 lyžice krupicového cukru

      POSTUP:

      1.  V mise prešľahajte metličkou múku, kypriaci prášok, sódu a soľ. Zmes sa tým nakyprí.
      2.  V ďalšej miske vyšľahajte mlieko, ricottu, vajcia, med, rozpustené maslo, nastrúhanú kôru a šťavu. Potom zľahka spojte so suchou zmesou. Nemiešajte ho veľmi, aj keď v ňom ostane niekoľko hrudiek. Nechajte 5 minút odstáť.
      3. Zatiaľ pripravte omáčku: Maliny nasypte do kastrólika a spolu s cukrom pomaly zohrievajte. Ak použijete čerstvé ovocie, podlejte ho trochou vody. Varte asi 5 minút a rozmixujte.
      4. Oddýchnuté cesto nalievajte po častiach na panvicu s horúcim olejom. Nekrúžte panvicou, nechajte cesto vzísť do výšky. Každú palacinku opečte do zlatista z oboch strán a polejte malinovou omáčkou.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Báječné domáce ORIEŠKOVÉ MASLO: Lepšie ako nutela, hodí sa na palacinky aj do šalátu!
        Zdroj: NMH

        Slané francúzske galetky

        4 porcie, príprava 45 minút, odležanie 1 hodina

        Zdroj: GURMET

        Galetky musia byť naozaj poriadne tenké. Chutia s rôznymi plnkami, my vám ich ponúkame s plesňovým syrom a so špenátom.

        Potrebujete:

        • 100 g pohánkovej múky
        • štipka soli
        • 1 vajce
        • 300 ml mlieka
        • 50 g masla
        • olej na opekanie

        Na plnku:

        • 2 strúčiky cesnaku
        • 1 lyžica masla
        • 200 g špenátu
        • 100 ml smotany na šľahanie
        • 100 g gorgonzoly
        • za hrsť vlašských orechov

        POSTUP:

        1. Do misy dajte múku, soľ, vajce a polovičné množstvo mlieka. Metličkou premiešajte na hladkú pastu, potom postupne prilievajte mlieko, aby vzniklo tekuté cesto. Odložte ho do chladničky aspoň na hodinu, ale najradšej na noc.
        2. Pripravte plnku: V panvici na rozohria­tom masle opečte cesnak nakrájaný na plátky. Pridajte špenát a nechajte ho trochu zvädnúť. Zalejte smotanou a krátko povarte. Stiahnite z ohňa a vmiešajte rozmrvený syr a nakoniec nasekané orechy.
        3. Do odležaného cesta vmiešajte zohriate maslo. Panvicu potrite trochou oleja a rozohrejte. Naberačkou vlejte trochu cesta a rozlejte ho krúživým pohybom po celej panvici. Keď je spodok upečený, palacinku prevráťte a do stredu dajte trochu plnky. Upečenú palacinku ohnite okrajmi dovnútra a postup opakujte s ďalšími palacinkami.
        4. Prípadne ich môžete zložiť podobne ako pri tortilách – najskôr spodok a potom preložiť ľavú a pravú stranu.
        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Nádherná vianočná torta red velvet zo Sladkej výzvy

          Japonské nadýchané palacinky

          4 porcie, príprava 30 minút

          Zdroj: GURMET

          Svojou jemnosťou pripomínajú suflé. Krásne sa rozplývajú na jazyku a na dochutenie im stačí len troška javorového sirupu.

          Potrebujete:

          • 2 žĺtky
          • 3 bielky
          • 20 ml mlieka
          • 10 ml rastlinného oleja + na opekanie
          • štvrť lyžičky vanilkového extraktu
          • 30 g hladkej múky
          • 1 lyžička bieleho vínneho octu
          • 40 g práškového cukru
          • javorový sirup

          POSTUP:

          1. Žĺtky spolu s mliekom, olejom a vanilkovým extraktom vyšľahajte metličkou do jemne napenenej hmoty. Zľahka vmiešajte preosiatu múku.
          2. Bielky s octom šľahajte, a keď sa začne tvoriť pena, pridajte cukor. Vyšľahajte do tuha a sneh vmiešajte do žĺtkovej hmoty.
          3. Rozohriatu panvicu potrite trochou oleja. Cesto dajte do cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou a na panvicu ho naneste v kôpkach vysokých asi 5 cm. Panvicu potom zakryte a opekajte asi 4 minúty.
          4. Palacinky by mali byť naspodku zlatisté. Opatrne ich prevráťte a znova prikryte na 3-4 minúty. Nadýchané palacinky polejte sirupom, pridať môžete aj plátok masla, ktorý sa na nich rozpustí.

          Čítajte viac z Dobrého jedla: