Máte doma ANANÁS? Upečte z neho OBRÁTENÝ KOLÁČ! Mňam RECEPT
14. 1. 2024, 9:33 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:33)

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Reklama
Ako zužitkovať ananás? Šťavnatý obrátený koláč je jedna z najchutnejších možností! Tento recept od cukrárky Veroniky Kollárovej si poriadne odložte!
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Galéria k článku
19 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
Idete piecť a chýba vám vajce, kypriaci prášok alebo droždie? Vieme čím ich nahradiť!ANANÁSOVÝ OBRÁTENÝ KOLÁČ
1 PLECH, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 45 AŽ 50 MINÚT
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Ananásový obrátený koláč.
Potrebujete:
Na ananásovú vrstvu:
- 45 g masla
- 2 lyžice hnedého cukru
- 1 čerstvý ananás
Na cesto:
- 190 g hladkej múky
- 1 a pol lyžičky kypriaceho prášku
- štipka soli
- 115 g masla izbovej teploty
- 100 g krupicového cukru
- 2 vajcia L
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 60 g kyslej smotany
- 60 ml ananásovej šťavy
- 60 ml mlieka
POSTUP:
- Predhrejte rúru na 175 °C. Dno formy s rozmerom 30 x 20 cm vyložte papierom na pečenie, vylejte naň rozpustené maslo a posypte hnedým cukrom. Na cukor poukladajte plátky čerstvého ananásu a odložte.
- V mise zmiešajte múku, kypriaci prášok a soľ a odložte.
- V druhej mise vyšľahajte maslo s cukrom na svetlú penu. Po jednom vmiešajte vajcia, potom pridajte vanilkový extrakt a kyslú smotanu. Ananásovú šťavu a mlieko zmiešajte a pri nízkej rýchlosti primiešajte na dvakrát striedavo s múkovou zmesou.
- Cesto nalejte na ananásovú vrstvu a rovnomerne rozotrite. Vložte do vyhriatej rúry a pečte približne 45 až 50 minút.
- Koláč vyberte z rúry a nechajte 10 minút vychladnúť. Potom naň položte servírovací podnos, pretočte hore dnom a odstráňte formu aj papier na pečenie. Nechajte ešte 10 minút chladnúť a môžete podávať.
Dobrý tip: Ak vám koláč pri pečení začne na povrchu rýchlo hnednúť, prikryte ho alobalom a dopečte.