Mäsové GUĽKY pod zemiakovou perinkou: Mňam, po tejto dobrote sa u vás zapráši!
4. 1. 2025, 16:04

Zdroj: Laura Witteková
Reklama
Čo dnes variť? Pripravte si tieto lahodné mäsové guľky pod zemiakovou perinkou! Do varenia zapojte aj deti, bude ich to baviť.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Gurmet/Alena Hrbková
Galéria k článku
24 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
Anka Šišková nám venovala recept na skvelé MÄSOVÉ GUĽKY!Zdroj: NMH
Mäsko, pod perinu! Šťavnaté guľôčky najprv prikryte ľahučkou zemiakovou kašou. Hru na chutnú skrývačku nakoniec zaklincujte strieškou z roztopeného syra. Vaše deti to bude baviť!
Zdroj: Laura Witteková
Mäsové guľky pod zemiakovou perinkou - výborný recept!
MÄSOVÉ GUĽKY POD ZEMIAKOVOU PERINOU
6-8 PORCIÍ, PRÍPRAVA 40 MINÚT
Potrebujete:
- 1 cibuľa (nakrájaná na drobno)
- 1 morčacie prsia
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 väčšia mrkva (nastrúhaná na jemno)
- 2 vajcia
- 100 g čedaru (nastrúhaného na hrubo)
- soľ, korenie
Na zemiakovú perinu:
- 500 g očistených zemiakov
- 1 lyžička soli
- 1 lyžica masla
- štipka mletého muškátového orieška
- mlieko podľa potreby
- 100 g čedaru (nakrájaného na kocky)
Na paradajkovú omáčku:
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 strúčik cesnaku
- 400 g krájaných paradajok (môžu byť z konzervy)
- 1 lyžička cukru
- 1 lyžička čerstvého (sušeného) oregana
- soľ, korenie
POSTUP:
- Najprv urobte zemiakovú perinu: Zemiaky nakrájajte na menšie kúsky a dajte variť do osolenej vody. Uvarené zemiaky zlejte a ešte do horúcich pridajte maslo, mletý muškátový oriešok, mlieko a poriadne premiešajte, aby vznikla kaša. Odložte na bok.
- Do hrnca dajte olivový olej a jemne na ňom osmažte cesnak nakrájaný nadrobno, zalejte paradajkami a dobre zamiešajte. Ak treba, podlejte trochou vody. Pridajte cukor, sušené oregano (čerstvé pridávajte až po uvarení), soľ a korenie podľa chuti. Povarte 15-20 minút, kým omáčka trochu nezhustne.
- Urobte mäsové guľôčky: Nakrájanú cibuľku orestujte do zlatista. Morčacie mäso očistite, pomeľte a pridajte restovanú cibuľu, prelisovaný cesnak, nastrúhanú mrkvu, vajcia, syr, soľ a korenie podľa chuti. Všetko dobre premiešajte a tvarujte guľôčky.
- Do zapekacích misiek dajte za lyžicu paradajkovej omáčky, na ňu položte guľôčky a zakryte ich zemiakovou kašou. Navrch poukladajte kocky čedaru a v rúre vyhriatej na 200 °C pečte do zlatista asi 20 minút. Podávajte teplé. Dobrú chuť!