Reklama

Mäsové GUĽKY pod zemiakovou perinkou: Mňam, po tejto dobrote sa u vás zapráši!

Mäsové guľky pod zemiakovou perinkou - výborný recept!

Zdroj: Laura Witteková

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Čo dnes variť? Pripravte si tieto lahodné mäsové guľky pod zemiakovou perinkou! Do varenia zapojte aj deti, bude ich to baviť.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Anka Šišková nám venovala recept na skvelé MÄSOVÉ GUĽKY!
    Zdroj: NMH

    Mäsko, pod perinu! Šťavnaté guľôčky najprv prikryte ľahučkou zemiakovou kašou. Hru na chutnú skrývačku nakoniec zaklincujte strieškou z roztopeného syra. Vaše deti to bude baviť!

    Zdroj: Laura Witteková

    Mäsové guľky pod zemiakovou perinkou - výborný recept!

    MÄSOVÉ GUĽKY POD ZEMIAKOVOU PERINOU

    6-8 PORCIÍ, PRÍPRAVA 40 MINÚT

    Potrebujete:

    • 1 cibuľa (nakrájaná na drobno)
    • 1 morčacie prsia
    • 2 strúčiky cesnaku
    • 1 väčšia mrkva (nastrúhaná na jemno)
    • 2 vajcia
    • 100 g čedaru (nastrúhaného na hrubo)
    • soľ, korenie

    Na zemiakovú perinu:

    • 500 g očistených zemiakov
    • 1 lyžička soli
    • 1 lyžica masla
    • štipka mletého muškátového orieška
    • mlieko podľa potreby
    • 100 g čedaru (nakrájaného na kocky)

    Na paradajkovú omáčku:

    • 1 lyžica olivového oleja
    • 1 strúčik cesnaku
    • 400 g krájaných paradajok (môžu byť z konzervy)
    • 1 lyžička cukru
    • 1 lyžička čerstvého (sušeného) oregana
    • soľ, korenie

    POSTUP:

    1. Najprv urobte zemiakovú perinu: Zemiaky nakrájajte na menšie kúsky a dajte variť do osolenej vody. Uvarené zemiaky zlejte a ešte do horúcich pridajte maslo, mletý muškátový oriešok, mlieko a poriadne premiešajte, aby vznikla kaša. Odložte na bok.
    2. Do hrnca dajte olivový olej a jemne na ňom osmažte cesnak nakrájaný nadrobno, zalejte paradajkami a dobre zamiešajte. Ak treba, podlejte trochou vody. Pridajte cukor, sušené oregano (čerstvé pridávajte až po uvarení), soľ a korenie podľa chuti. Povarte 15-20 minút, kým omáčka trochu nezhustne.
    3. Urobte mäsové guľôčky: Nakrájanú cibuľku orestujte do zlatista. Morčacie mäso očistite, pomeľte a pridajte restovanú cibuľu, prelisovaný cesnak, nastrúhanú mrkvu, vajcia, syr, soľ a korenie podľa chuti. Všetko dobre premiešajte a tvarujte guľôčky.
    4. Do zapekacích misiek dajte za lyžicu paradajkovej omáčky, na ňu položte guľôčky a zakryte ich zemiakovou kašou. Navrch poukladajte kocky čedaru a v rúre vyhriatej na 200 °C pečte do zlatista asi 20 minút. Podávajte teplé. Dobrú chuť!

    Autori článku

    Katarína Brunovská

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.

    Veronika Kollárová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.