Malinový zákusok s krémom z mascarpone
- Dĺžka prípravy (min): 55
- Počet porcií: 1
- Náročnosť: stredná
Suroviny
Na cesto:
- 100 g masla
- 100 g práškového cukru
- 4 ks vajcia
- 100 ml mlieka
- 200 g hladkej múky
- 2 lyžice kypriaceho prášku
Na malinový krém:
- 200 g malín
- 100 g práškového cukru
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 250 ml smotany na šľahanie
- 250 g mascarpone
- 1 balíček želatínového stužovača
- 100 ml vody
Na malinovú omáčku:
- 200 g malín
- 150 ml vody
- 30 g kryštálového cukru
- 1 lyžica kukuričného škrobu (Gustin)
Na obloženie:
- 300 g malín
- 3 lyžice ovocného likéru
- 50 g malinového džemu
- 1 ks šľahačku na ozdobenie
Postup
Krok 1
Pripravíme cesto: Zmäknuté maslo s práškovým cukrom vyšľaháme do peny. Postupne zašľaháme štyri žĺtky, mlieko, preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom a premiešame. Zo štyroch bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý zľahka zapracujeme do cesta.
Krok 2
Rúru vyhrejeme na 180 °C. Cesto rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie, vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 15 minút. Upečený korpus necháme vychladnúť.
Krok 3
Pripravíme malinový krém: Maliny roztlačíme, pridáme 50 g práškového cukru, citrónovú šťavu a premiešame. Smotanu vyšľaháme. Mascarpone vymiešame so zvyšným cukrom a postupne zašľaháme šľahačku. Želatínový stužovač zmiešame s vodou a vymiešame. Do pripravenej želatíny pridáme trochu krému, premiešame a potom túto zmes vmiešame do zvyšného krému. Nakoniec pridáme pripravenú malinovú zmes a zľahka premiešame.
Krok 4
Pripravíme malinovú omáčku: Maliny roztlačíme a prepasírujeme. Pridáme kryštálový cukor, 100 ml vody a privedieme do varu. Potom pridáme škrob rozmiešaný vo zvyšku studenej vody a ešte minútu varíme.
Krok 5
Z vychladnutého korpusu opatrne stiahneme papier. Korpus dáme naspäť na plech vyložený čistým papierom na pečenie. Korpus pokvapkáme likérom, natenko natrieme džemom, rovnomerne poukladáme maliny a rozotrieme malinový krém. Na dve hodiny odložíme do chladu.
Krok 6
Stuhnutý zákusok pokrájame na rezy, ozdobíme šľahačkou a pokvapkáme malinovou omáčkou.