Reklama

Malinový zákusok s krémom z mascarpone

Reklama

Malinový zákusok s krémom z mascarpone

  • Dĺžka prípravy (min): 55
  • Počet porcií: 1
  • Náročnosť: stredná

Suroviny

Na cesto:

  • 100 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • 4 ks vajcia
  • 100 ml mlieka
  • 200 g hladkej múky
  • 2 lyžice kypriaceho prášku

Na malinový krém:

  • 200 g malín
  • 100 g práškového cukru
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 250 g mascarpone
  • 1 balíček želatínového stužovača
  • 100 ml vody

Na malinovú omáčku:

  • 200 g malín
  • 150 ml vody
  • 30 g kryštálového cukru
  • 1 lyžica kukuričného škrobu (Gustin)

Na obloženie:

  • 300 g malín
  • 3 lyžice ovocného likéru
  • 50 g malinového džemu
  • 1 ks šľahačku na ozdobenie

Postup

Krok 1

Pripravíme cesto: Zmäknuté maslo s práškovým cukrom vyšľaháme do peny. Postupne zašľaháme štyri žĺtky, mlieko, preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom a premiešame. Zo štyroch bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý zľahka zapracujeme do cesta.

Krok 2

Rúru vyhrejeme na 180 °C. Cesto rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie, vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 15 minút. Upečený korpus necháme vychladnúť.

Krok 3

Pripravíme malinový krém: Maliny roztlačíme, pridáme 50 g práškového cukru, citrónovú šťavu a premiešame. Smotanu vyšľaháme. Mascarpone vymiešame so zvyšným cukrom a postupne zašľaháme šľahačku. Želatínový stužovač zmiešame s vodou a vymiešame. Do pripravenej želatíny pridáme trochu krému, premiešame a potom túto zmes vmiešame do zvyšného krému. Nakoniec pridáme pripravenú malinovú zmes a zľahka premiešame.

Krok 4

Pripravíme malinovú omáčku: Maliny roztlačíme a prepasírujeme. Pridáme kryštálový cukor, 100 ml vody a privedieme do varu. Potom pridáme škrob rozmiešaný vo zvyšku studenej vody a ešte minútu varíme.

Krok 5

Z vychladnutého korpusu opatrne stiahneme papier. Korpus dáme naspäť na plech vyložený čistým papierom na pečenie. Korpus pokvapkáme likérom, natenko natrieme džemom, rovnomerne poukladáme maliny a rozotrieme malinový krém. Na dve hodiny odložíme do chladu.

Krok 6

Stuhnutý zákusok pokrájame na rezy, ozdobíme šľahačkou a pokvapkáme malinovou omáčkou.