Makové koláčiky
- Dĺžka prípravy (min): 55
- Náročnosť: stredná
Suroviny
Potrebujeme:
- 500 g hrubej múky
- 200 g uvarených zemiakov
- 50 g práškového cukru
- 30 g droždia
- 250 ml mlieka
- 30 g masla
- 1 ks vajce
- 1/2 ks ČL soli
- 1 balíček vanilínového cukru
- 1/2 ks ČL postrúhanej citrónovej kôry";i:10;s:22:"1 ks vajce na potretie";i:11;s:29:"1 ks tuk na vymastenie plechu";i:12;s:35:"1 ks práškový cukor na ozdobenie
Maková plnka:
- 300 g mletého maku
- 150 g práškového cukru
- 2 ks ČL škoricového cukru
- 50 g hrozienok
- 100 ml mlieka
Postup
Krok 1
Z 1 PL múky, 1 ČL cukru, droždia a polovice mlieka pripravíme kvások. Do misy dáme múku, najemno postrúhané uvarené zemiaky, vykysnutý kvások, zvyšné mlieko a cukor, vanilínový cukor, rozpustené maslo, soľ, vajce a postrúhanú citrónovú kôru. Vypracujeme tuhšie cesto. Necháme ho na teplom mieste vykysnúť. Pozor: zemiakové cesto kysnutím redne!
Krok 2
Medzitým si pripravíme makovú plnku: Mak zmiešame s práškovým a škoricovým cukrom, zalejeme vriacim mliekom, pridáme hrozienka vopred namočené vo vode alebo v rume a premiešame.
Krok 3
Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 5 – 7 mm. Väčším pohárom vykrojíme kolieska a v strede ich naplníme plnkou. Cesto potom preložíme a okraje zatlačíme.
Krok 4
Koláče uložíme na vymastený plech, potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme 15 minút pri teplote 200 °C. Koláče po vychladnutí posypeme práškovým cukrom.