Reklama

Makové koláčiky

Reklama

Makové koláčiky

  • Dĺžka prípravy (min): 55
  • Náročnosť: stredná

Suroviny

Potrebujeme:

  • 500 g hrubej múky
  • 200 g uvarených zemiakov
  • 50 g práškového cukru
  • 30 g droždia
  • 250 ml mlieka
  • 30 g masla
  • 1 ks vajce
  • 1/2 ks ČL soli
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 1/2 ks ČL postrúhanej citrónovej kôry";i:10;s:22:"1 ks vajce na potretie";i:11;s:29:"1 ks tuk na vymastenie plechu";i:12;s:35:"1 ks práškový cukor na ozdobenie

Maková plnka:

  • 300 g mletého maku
  • 150 g práš­kového cukru
  • 2 ks ČL škoricového cukru
  • 50 g hrozienok
  • 100 ml mlieka

Postup

Krok 1

Z 1 PL múky, 1 ČL cukru, droždia a polovice mlieka pripravíme kvások. Do misy dáme múku, najemno postrúhané uvarené zemiaky, vykysnutý kvások, zvyšné mlieko a cukor, vanilínový cukor, rozpustené maslo, soľ, vajce a postrúhanú citrónovú kôru. Vypracujeme tuhšie cesto. Necháme ho na teplom mieste vykysnúť. Pozor: zemiakové cesto kysnutím redne!

Krok 2

Medzitým si pripravíme makovú plnku: Mak zmiešame s práškovým a škoricovým cukrom, zalejeme vriacim mliekom, pridáme hro­zienka vopred namočené vo vode alebo v rume a premiešame.

Krok 3

Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 5 – 7 mm. Väčším pohárom vykrojíme kolieska a v strede ich naplníme plnkou. Cesto potom preložíme a okraje zatlačíme.

Krok 4

Koláče uložíme na vymas­tený plech, potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme 15 minút pri teplote 200 °C. Koláče po vychladnutí posypeme práškovým cukrom.