Reklama

Tento RECEPT musíte zaradiť do vianočného pečenia! Makové klobúčiky sú famózne!

Makové klobúčiky.

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama
Tatiana Kubicová

Tatiana Kubicová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Makové klobúčiky sú nielen efektné, ale aj veľmi lahodné. Svojim unikátnym tvarom zaujmú vo vašom výbere vianočného pečiva. Poďte si ich upiecť podľa receptu od cukrárky Dobrého jedla.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Neodolateľné makové koláče: Tieto nesmú na Vianoce chýbať

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Makové klobúčiky.

    MAKOVÉ KLOBÚČIKY

    20 AŽ 25 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 12 MINÚT, CHLADENIE

    Potrebujete:

    Na cesto:

    • 250 g hladkej múky
    • 100 g práškového cukru
    • pol lyžičky mletej vanilky
    • štipka soli
    • kôra z 1 biopomaranča
    • kôra z 1 biocitróna
    • 2 vajcia
    • 125 g masla

    Na náplň:

    • 50 g marcipánu
    • 100 g mletého maku
    • 3 lyžice medu
    • 50 g sušených sliviek
    • 3 až 4 lyžice mlieka

    POSTUP:

    1. Zmiešajte múku, cukor, vanilku, soľ, pomarančovú a citrónovú kôru. Pridajte žĺtky, na kocky nakrájané studené maslo a vypracujte hladké cesto. Vytvarujte ho na placku, zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte hodinu odpočívať v chladničke.
    2. Na náplň nahrubo nastrúhajte marcipán, pridajte mak, med, sušené slivky nakrájané na menšie kúsky a mlieko. Dobre premiešajte. Ak je zmes príliš hustá, pridajte ešte mlieko.
    3. Cesto rozvaľkajte na múkou vysypanej doske na hrúbku približne 2 až 3 mm. Pomocou formičky s priemerom 6 cm vykrajujte kruhy. Do stredu každého kruhu dajte menšiu lyžičku náplne. Okraje cesta na troch stranách trochu prehnite a pritlačte k náplni.
    4. Koláčiky poukladajte na plech vyložený papierom na pečenie a vložte do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečte približne 12 minút. Nechajte vychladnúť a pred podávaním posypte práškovým cukrom.

     

    Ak nemáte sušené slivky, pridajte do náplne lyžicu slivkového lekváru. Upravte však potom množstvo mlieka, aby náplň nebola príliš tekutá. Viac inšpirácie na vianočné pečenie s makom nájdete v našej galérii...

    Autori článku

    Tatiana Kubicová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Vo vydavateľstve News and Media Holding začínala pred viac ako desaťročím v spravodajskej redakcii, pracovala aj v lifestylových magazínoch, až jej najviac zachutil časopis Dobré jedlo. Stará sa o to, aby ste na webe Dobrého jedla vždy našli aktuálne recepty zo sezónnych surovín, prináša vám horúce gastro trendy i praktické rady do kuchyne. Popri práci neodolá maškrteniu a na každom fotení so šéfkuchárom zodpovedne ochutnáva všetky recepty, vďaka čomu si obľúbila aj jedlá, na ktoré pred tým ani nepomyslela.

    Veronika Kollárová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.