Tento RECEPT musíte zaradiť do vianočného pečenia! Makové klobúčiky sú famózne!
4. 12. 2024, 15:17

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Reklama
Makové klobúčiky sú nielen efektné, ale aj veľmi lahodné. Svojim unikátnym tvarom zaujmú vo vašom výbere vianočného pečiva. Poďte si ich upiecť podľa receptu od cukrárky Dobrého jedla.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku
41 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
Neodolateľné makové koláče: Tieto nesmú na Vianoce chýbaťZdroj: LAURA WITTEKOVA
Makové klobúčiky.
MAKOVÉ KLOBÚČIKY
20 AŽ 25 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 12 MINÚT, CHLADENIE
Potrebujete:
Na cesto:
- 250 g hladkej múky
- 100 g práškového cukru
- pol lyžičky mletej vanilky
- štipka soli
- kôra z 1 biopomaranča
- kôra z 1 biocitróna
- 2 vajcia
- 125 g masla
Na náplň:
- 50 g marcipánu
- 100 g mletého maku
- 3 lyžice medu
- 50 g sušených sliviek
- 3 až 4 lyžice mlieka
POSTUP:
- Zmiešajte múku, cukor, vanilku, soľ, pomarančovú a citrónovú kôru. Pridajte žĺtky, na kocky nakrájané studené maslo a vypracujte hladké cesto. Vytvarujte ho na placku, zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte hodinu odpočívať v chladničke.
- Na náplň nahrubo nastrúhajte marcipán, pridajte mak, med, sušené slivky nakrájané na menšie kúsky a mlieko. Dobre premiešajte. Ak je zmes príliš hustá, pridajte ešte mlieko.
- Cesto rozvaľkajte na múkou vysypanej doske na hrúbku približne 2 až 3 mm. Pomocou formičky s priemerom 6 cm vykrajujte kruhy. Do stredu každého kruhu dajte menšiu lyžičku náplne. Okraje cesta na troch stranách trochu prehnite a pritlačte k náplni.
- Koláčiky poukladajte na plech vyložený papierom na pečenie a vložte do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečte približne 12 minút. Nechajte vychladnúť a pred podávaním posypte práškovým cukrom.
Ak nemáte sušené slivky, pridajte do náplne lyžicu slivkového lekváru. Upravte však potom množstvo mlieka, aby náplň nebola príliš tekutá. Viac inšpirácie na vianočné pečenie s makom nájdete v našej galérii...