Novoročný biely chlieb s pomarančovou kôrou

Dobré jedlo/ Natália Jablonková

Magické dezerty: TIETO vám privolajú šťastie

S nástupom nového roka sa akoby otvárala čistá nepopísaná stránka. Súhlasíte? Všetci dúfame, že nás tento rok čaká len to dobré. A prispieť k tomu majú aj dobroty, ktoré privolajú šťastie po celom svete.

Dezert

Symbolizuje sladkú budúcnosť. V Grécku je veľmi obľúbený novoročný chlieb, ktorý sa krája pre každého člena domácnosti na začiatku roka. Často je v ňom ukrytá minca pre šťastie. V Gruzínsku sa zas odpradávna podávajú gozinaky. Predstavujú symbol bohatstva a šťastného života.

BIELY CHLIEB S POMARANČOVOU KÔROU A SO SEZAMOM

po grécky VASILOPITA

8 – 12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 60 MINÚT, PEČENIE 40 MINÚT

Potrebujete:

  • 500 g hladkej múky na kysnutie
  • 1 vrecko sušeného droždia (7 g)
  • kôra z 1 biopomaranča
  • 60 g cukru
  • 10 g soli
  • 2 vajcia
  • asi 250 ml vlažného mlieka
  • 1 lyžica oleja + na potretie
  • 1 vajce na potretie, sezam a práškový cukor na posypanie

POSTUP:

  1. Zo surovín na cesto vypracujte jemné, vláčne a iba mierne lepivé cesto. Nechajte ho prikryté nakysnúť.
  2. Tortovú formu s priemerom 24-26 cm vyložte papierom na pečenie a boky vymažte olejom alebo maslom.
  3. Z cesta vypracujte bochník, vložte ho do formy na pečenie a nechajte ešte 15 minút nakysnúť.
  4. Ostrým nožom alebo žiletkou narežte do bochníka zvrchu dekoratívne tvary, potrite ho rozšľahaným vajcom a posypte sezamom.
  5. Pečte vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C prvých 10 minút, potom pri teplote 160 °C ďalších 25-30 minút.
  6. Vasilopitu podávajte nakrájanú na trojuholníky, podobne ako tortu a posypte ju práškovým cukrom.

Kategórie