Linecké koláčiky s nami upečie každý: Recept na lekvárové, aj plnené lahodnou grilážou
7. 12. 2024, 8:15

Linecké koláčiky majú čestné miesto v plejáde vianočného pečenia. Klasická verzia s kyselkavým džemom je samozrejmosť, ale poďte ich vyskúšať plnené grilážou!
Zdroj: https://www.instagram.com/p/CW_GO7qp0c3/
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku
Naša cukrárka Veronika pre vás pripravila rovno dva recepty na linecké pečivo. Jeden jednoduchý, na linecké kolieska plnené džemom. A ten druhý je trochu zložitejší, ale rozhodne stojí za to, aby ste si ho upiekli tiež - linecké s lahodnou grilážovou plnkou a čokoládovou polevou. Poďte s nami piecť!
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Linecké koláčiky.
LINECKÉ KOLÁČIKY
30 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 7 AŽ 8 MINÚT, CHLADENIE
Potrebujete:
- 250 g masla izbovej teploty
- 120 g práškového cukru + na posypanie
- 350 g hladkej múky
- pol lyžičky mletej vanilky
- kôra z biocitróna
- 4 žĺtky
- malinový alebo ríbezľový džem na potieranie
POSTUP:
- Všetky suroviny na cesto vložte do misy kuchynského robota a vypracujte hladké cesto. Cesto zabaľte do fólie a odložte do chladničky aspoň na 2 hodiny, ideálne však na noc.
- Oddýchnuté cesto rozvaľkajte a vykrajujte krúžky. Vykrojené cesto preložte na plech vyložený papierom na pečenie a do polovice vykrojených kruhov vykrojte formičkou v strede ešte menší kruh.
- Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečte 7 až 8 minút. Po upečení nechajte vychladnúť na plechu.
- Polovicu koláčikov potrite kyselkavým džemom, prikryte zvyšnými koláčikmi a nechajte aspoň deň odležať, aby korpus nasiakol džemom. Potom už stačí iba posypať práškovým cukrom.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Linecké koláčiky s grilážovou plnkou a čokoládovou polevou.
LINECKÉ KOLÁČIKY S GRILÁŽOVOU PLNKOU A ČOKOLÁDOVOU POLEVOU
30 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 7 AŽ 8 MINÚT, CHLADENIE
Potrebujete:
Na cesto:
- 250 g masla izbovej teploty
- 120 g práškového cukru + na posypanie
- 350 g hladkej múky
- pol lyžičky mletej vanilky
- kôra z biocitróna
- 4 žĺtky
Na grilážový krém:
- 200 g olúpaných lieskových orieškov
- 200 g krupicového cukru
Na polevu:
- 200 g tmavej čokolády 72 %
- 50 g masla
- lieskové oriešky na posypanie
POSTUP:
- Všetky suroviny na cesto vložte do misy kuchynského robota a vypracujte hladké cesto. Cesto zabaľte do fólie a odložte do chladničky aspoň na 2 hodiny, ideálne však na noc.
- Oddýchnuté cesto rozvaľkajte a vykrajujte krúžky. Vykrojené cesto preložte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečte 7 až 8 minút. Po upečení nechajte vychladnúť na plechu.
- Zatiaľ si pripravte grilážový krém. Lieskové oriešky rozložte na plech a dajte na 8 až 10 minút do rúry vyhriatej na 170 °C. Počas pečenia oriešky občas pomiešajte, šupky by sa mali začať z orieškov odlupovať.
- Ešte teplé oriešky vysypte na látkovú utierku, zabaľte ich a poriadne šúchajte. Ošúpané oriešky vráťte na plech a nechajte ich ešte 2 až 3 minúty v rúre opiecť.
- Do hlbšej panvice nasypte cukor a nechajte pomaly, bez miešania rozpustiť. Keď je skaramelizovaný, pridajte orechy, premiešajte a zmes vylejte na plech vyložený papierom na pečenie. Nechajte úplne vychladnúť.
- Vychladnuté karamelové oriešky nalámte, vložte do mixéra a začnite mixovať. Najskôr vznikne zmes pripomínajúca mokrý piesok, a keď sa pomaly začne uvoľňovať olej, zmení sa na pastu.
- Orieškovou pastou naplňte polovicu koláčikov a druhou polovicou náplň prikryte. Nakoniec koláčiky namočte do polevy, ktorú si pripravíte roztopením čokolády a masla nad vodnou parou. Ozdobte nasekanými lieskovými orieškami.
Spôsobov, ako urobiť linecké koláčiky je neúrekom, poďte aj vy tieto sviatky experimentovať! Viac inšpirácie na linecké koláčiky nájdete v našej galérii...