Reklama

Linecké koláčiky s nami upečie každý: Recept na lekvárové, aj plnené lahodnou grilážou

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Tradičné VIANOČNÉ KOLÁČE pre každého: Jednoduché aj zložitejšie RECEPTY
    Reklama
    Tatiana Kubicová

    Tatiana Kubicová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo

    Veronika Kollárová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo

    Linecké koláčiky majú čestné miesto v plejáde vianočného pečenia. Klasická verzia s kyselkavým džemom je samozrejmosť, ale poďte ich vyskúšať plnené grilážou!

    Naša cukrárka Veronika pre vás pripravila rovno dva recepty na linecké pečivo. Jeden jednoduchý, na linecké kolieska plnené džemom. A ten druhý je trochu zložitejší, ale rozhodne stojí za to, aby ste si ho upiekli tiež - linecké s lahodnou grilážovou plnkou a čokoládovou polevou. Poďte s nami piecť!

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Linecké koláčiky.

    LINECKÉ KOLÁČIKY

    30 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 7 AŽ 8 MINÚT, CHLADENIE

    Potrebujete:

    • 250 g masla izbovej teploty
    • 120 g práškového cukru + na posypanie
    • 350 g hladkej múky
    • pol lyžičky mletej vanilky
    • kôra z biocitróna
    • 4 žĺtky
    • malinový alebo ríbezľový džem na potieranie

    POSTUP:

    1. Všetky suroviny na cesto vložte do misy kuchynského robota a vypracujte hladké cesto. Cesto zabaľte do fólie a odložte do chladničky aspoň na 2 hodiny, ideálne však na noc.
    2. Oddýchnuté cesto rozvaľkajte a vykrajujte krúžky. Vykrojené cesto preložte na plech vyložený papierom na pečenie a do polovice vykrojených kruhov vykrojte formičkou v strede ešte menší kruh.
    3. Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečte 7 až 8 minút. Po upečení nechajte vychladnúť na plechu.
    4. Polovicu koláčikov potrite kyselkavým džemom, prikryte zvyšnými koláčikmi a nechajte aspoň deň odležať, aby korpus nasiakol džemom. Potom už stačí iba posypať práškovým cukrom.

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Linecké koláčiky s grilážovou plnkou a čokoládovou polevou.

    LINECKÉ KOLÁČIKY S GRILÁŽOVOU PLNKOU A ČOKOLÁDOVOU POLEVOU

    30 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 7 AŽ 8 MINÚT, CHLADENIE

    Potrebujete:

    Na cesto:

    • 250 g masla izbovej teploty
    • 120 g práškového cukru + na posypanie
    • 350 g hladkej múky
    • pol lyžičky mletej vanilky
    • kôra z biocitróna
    • 4 žĺtky

    Na grilážový krém:

    • 200 g olúpaných lieskových orieškov
    • 200 g krupicového cukru

    Na polevu:

    • 200 g tmavej čokolády 72 %
    • 50 g masla
    • lieskové oriešky na posypanie

    POSTUP:

    1. Všetky suroviny na cesto vložte do misy kuchynského robota a vypracujte hladké cesto. Cesto zabaľte do fólie a odložte do chladničky aspoň na 2 hodiny, ideálne však na noc.
    2. Oddýchnuté cesto rozvaľkajte a vykrajujte krúžky. Vykrojené cesto preložte na plech vyložený papierom na pečenie.
    3. Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečte 7 až 8 minút. Po upečení nechajte vychladnúť na plechu.
    4. Zatiaľ si pripravte grilážový krém. Lieskové oriešky rozložte na plech a dajte na 8 až 10 minút do rúry vyhriatej na 170 °C. Počas pečenia oriešky občas pomiešajte, šupky by sa mali začať z orieškov odlupovať.
    5. Ešte teplé oriešky vysypte na látkovú utierku, zabaľte ich a poriadne šúchajte. Ošúpané oriešky vráťte na plech a nechajte ich ešte 2 až 3 minúty v rúre opiecť.
    6. Do hlbšej panvice nasypte cukor a nechajte pomaly, bez miešania rozpustiť. Keď je skaramelizovaný, pridajte orechy, premiešajte a zmes vylejte na plech vyložený papierom na pečenie. Nechajte úplne vychladnúť.
    7. Vychladnuté karamelové oriešky nalámte, vložte do mixéra a začnite mixovať. Najskôr vznikne zmes pripomínajúca mokrý piesok, a keď sa pomaly začne uvoľňovať olej, zmení sa na pastu.
    8. Orieškovou pastou naplňte polovicu koláčikov a druhou polovicou náplň prikryte. Nakoniec koláčiky namočte do polevy, ktorú si pripravíte roztopením čokolády a masla nad vodnou parou. Ozdobte nasekanými lieskovými orieškami.

    Spôsobov, ako urobiť linecké koláčiky je neúrekom, poďte aj vy tieto sviatky experimentovať! Viac inšpirácie na linecké koláčiky nájdete v našej galérii...

    Autori článku

    Tatiana Kubicová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Vo vydavateľstve News and Media Holding začínala pred viac ako desaťročím v spravodajskej redakcii, pracovala aj v lifestylových magazínoch, až jej najviac zachutil časopis Dobré jedlo. Stará sa o to, aby ste na webe Dobrého jedla vždy našli aktuálne recepty zo sezónnych surovín, prináša vám horúce gastro trendy i praktické rady do kuchyne. Popri práci neodolá maškrteniu a na každom fotení so šéfkuchárom zodpovedne ochutnáva všetky recepty, vďaka čomu si obľúbila aj jedlá, na ktoré pred tým ani nepomyslela.

    Veronika Kollárová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.