Suroviny
Potrebujeme:
- 2 ksjarné kuriatka
- 1 kshladká múka
- 1 ksmletá červená paprika
- 2 kscibule
- 2 ksstrúčiky cesnaku
- 500 mlkuracieho vývaru
- 1 kssmotana na varenie alebo malý zemiak na zahustenie
- 1 kskyslá smotana
- 1 kssoľ, mleté čierne korenie
- 1 ksolej, maslo
Na halušky:
- 1 ksviazanička čerstvej žihľavy
- 2 ksvajcia
- 1 kssemolina (krupica z tvrdej pšenice) alebo polohrubá múka
- 25 groztopeného masla
- 1 kssoľ, mleté čierne korenie
Postup
krok
Z kuriatok vyrežte stehná a prsia aj s krídlom. Z krídiel odrežte posledné dva články, zo stehien členkový kĺb. Odrezky spolu s chrbtami môžete použiť na vývar.
krok
Zmiešajte múku, mletú červenú papriku, soľ, mleté čierne korenie a v tejto zmesi obaľte kuracie kúsky.
krok
Panvicu s vyšším okrajom krátko rozpáľte, pridajte trochu oleja a kúsok masla a na tuku z oboch strán opražte kuracie kúsky. Vyberte ich a v tom istom tuku opražte nadrobno pokrájané cibule.
krok
K cibuli pridajte cesnak a zaprášte mletou červenou paprikou. Krátko osmažte, do panvice vráťte stehná a zalejte ich, nie však celé, vývarom alebo vodou. 5. Ak chcete omáčku zahustiť zemiakom, vložte ho do panvice očistený a nakrájaný na väčšie kúsky. Panvicu prikryte. Keď sú stehná uvarené, pridajte k nim prsia a ešte pár minút poduste.
krok
Mäso vyberte, odložte na teplé miesto a omáčku rozmixujte. Ak ju zahustíte múkou a smotanou, paprikáš ešte povarte. Do panvice vráťte mäso.
krok
Pripravte halušky: Žihľavu umyte a povarte v osolenej vriacej vode 1-2 minúty, kým nezvädne. Zlejte, prepláchnite studenou vodou a riadne osušte.
krok
Vajcia rozmixujte so žihľavou, pridajte soľ a mleté čierne korenie a postupne ručne primiešajte semolinu alebo polohrubú múku. Pridajte trochu vody a roztopené maslo. Cesto má byť polotuhé.
krok
Uvarte jednu halušku vo vriacej osolenej vode. Ochutnajte ju a dochuťte zvyšok haluškového cesta, ak treba. Halušky vhadzujte z lopárika do vriacej vody a povarte ich ešte pár minút potom, čo vyplávajú na povrch. Zlejte a prepláchnite studenou vodou.
Najnovšie video
Odporúčame vám
Výtvory z našej kuchyne
zobraziť viac
Neodolateľné JAHODY: Skúsite ich takto naaranžovať do nepečenej torty?

Máte radi špargľu? Kráľovská zelenina je na vrchole sezóny!
