Reklama

Dostali ste chuť na KOLÁČ? Na tieto ľahké RECEPTY nájdete všetko doma!

Piškótová torta s jahodovým džemom.

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama
Veronika Kollárová

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Tatiana Kubicová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Jednoduché koláčiky upečiete podľa našich receptov kedykoľvek si zmyslíte! Všetko potrebné isto nájdete v komore.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Nebesky dobrý CHEESECAKE: Vyberte si podľa vašej chuti

    Čokoládovo-banánová bábovka

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Čokoládovo - banánová bábovka.

    10 KUSOV, PRÍPRAVA 25 MINÚT, PEČENIE 40-50 MINÚT

    Potrebujete:

    • 300 g hladkej múky (+ na pomúčenie nasekanej čokolády)
    • pol lyžičky soli
    • pol lyžičky škorice
    • 2 a pol lyžičky kypriaceho prášku
    • 230 g práškového cukru
    • 140 g masla izbovej teploty + na vymastenie formy
    • 200 g zrelých banánov (približne dva)
    • 2 vajcia L
    • 250 g kyslej smotany
    • pol lyžičky vanilkového extraktu";i:10;s:40:"125 g kvalitnej 54-percentnej čokolády";i:11;s:26:"sušené banány na ozdobu";i:12;s:35:"polohrubá múka na vysypanie formy

    Na čokoládovú polevu:

    • 75 g smotany na šľahanie
    • 75 g kvalitnej 54-percentnej čokolády

    POSTUP:

    1. Rúru zohrejte na 175 °C a formu na bábovku dobre vymastite maslom a vysypte polohrubou múkou.
    2. Do misy mixéra preosejte múku, soľ, škoricu, prášok do pečiva a cukor. Pridajte maslo izbovej teploty a miešajte pri strednej rýchlosti, kým nezískate textúru podobnú piesku.
    3. V druhej miske vyšľahajte roztlačené banány a vajíčka. Pridajte kyslú smotanu, vanilkový extrakt a zmes zamiešajte k múke s maslom. Dobre premiešajte, aby sa všetko spojilo. Na záver pomocou špachtle vmiešajte nasekanú čokoládu, ktorú predtým obaľte v lyžici múky. Tak sa rovnomerne udrží čokoláda v ceste a nespadne pri pečení na dno.
    4. Formu naplňte cestom a vložte do vyhriatej rúry. Pečte približne 40-50 minút. Urobte test špajdľou. Bábovku nechajte chladnúť vo forme 10 minút a následne ju vyklopte z formy a nechajte úplne vychladnúť.
    5. Na čokoládovú polevu priveďte smotanu pod bod varu a zalejte ňou nasekanú čokoládu. Nechajte minútu povoliť a rozmiešajte do hladka.
    6. Vychladnutú bábovku polejte čokoládou a posypte rozdrvenými sušenými banánmi.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Lahodné koláče bez vajec? Tieto RECEPTY sa bez nich zaobídu!

      Piškótová torta s jahodovým džemom

      10 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 30-35 MINÚT

      Zdroj: Laura Witteková

      Piškótová torta s jahodovým džemom.

      Potrebujete:

      Na korpus:

      • 225 g masla
      • 200 g krupicového cukru
      • 4 vajcia
      • 1 lyžička vanilkového extraktu
      • 225 g hladkej múky
      • 1 lyžička kypriaceho prášku
      • 100 ml mlieka

      Na náplň:

      • 250 g smotany na šľahanie 40-percentnej
      • 2 lyžice práškového cukru
      • pol lyžičky vanilkového extraktu
      • jahodový džem

      POSTUP:

      1. Rúru zapnite na 180 °C a dno formy (20 cm) vyložte papierom na pečenie.
      2. Maslo s cukrom vyšľahajte na nadýchanú svetlú penu. Po jednom pridávajte vajcia a vždy dobre zapracujte. Pridajte vanilkový extrakt, preosiatu múku s kypriacim práškom a mlieko. Všetko dobre premiešajte pri nižšej rýchlosti, aby vznikla hladká hmota. Pozor, zmes neprešľahajte.
      3. Hmotu nalejte do formy a pečte približne 30-35 minút. Urobte test špajľou. Korpus nechajte úplne vychladnúť a potom ho prekrojte na polovicu.
      4. Smotanu spolu s cukrom a vanilkovým extraktom vyšľahajte na pevné špičky. Šľahačku rovnomerne rozotrite na prvú polovicu korpusu. Pomocou lyžice pridajte jahodový džem a prikryte druhou polovicou korpusu. Jemne pritlačte, aby sa vrstvy spojili. Nakoniec tortu jemne posypte práškovým cukrom a môžete podávať. Napríklad s dobrým čajom.

      Kysnutý koláč s marhuľami

      Zdroj: LAURA WITTEKOVA

      Kysnutý koláč s marhuľami.

      15 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 20-25 MINÚT + KYSNUTIE

      Potrebujete:

      Na cesto:

      • 150 ml mlieka
      • 20 g čerstvého droždia
      • 1 lyžica krupicového cukru
      • 1 lyžica hladkej múky
      • 300 g polohrubej múky
      • 50 g rozpusteného masla
      • 1 žĺtok
      • štipka soli
      • olej na potretie plechu
      • zavárané marhule

      Na mrveničku:

      • 4 lyžice polohrubej múky
      • 4 lyžice krupicového cukru
      • 2 lyžice masla
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Tak tento MARHUĽOVÝ KOLÁČ zmizne z plechu raz dva!

        POSTUP:

        1. Do misky dajte polovicu vlažného mlieka, rozdrobené droždie, cukor, 1 lyžicu hladkej múky, dobre premiešajte, zakryte a nechajte vzísť kvások. Trvá to približne 15 minút.
        2. Do druhej misy preosejte polohrubú múku, pridajte kvások, zvyšné mlieko, roztopené a trochu vychladnuté maslo, žĺtok, štipku soli a vypracujte hladké cesto. Prikryte a nechajte kysnúť 45 minút.
        3. Plech potrite olejom a namastenými rukami vykysnuté cesto roztiahnite – roztľapkajte do celého plechu.
        4. Na cesto poukladajte zavárané marhule. Ak sú väčšie, pokojne ich nakrájajte. Nechajte 15 minút podkysnúť.
        5. Zatiaľ v miske zmiešajte všetky suroviny na mrveničku a posypte ňou marhule.
        6. Koláč vložte do rúry vyhriatej na 190 °C a pečte približne 20-25 minút, aby povrch aj okraje získali peknú zlatú farbu. Nechajte koláč vychladnúť a potom sa už len pustite do maškrtenia.

        Vyskúšajte viac receptov z Dobrého jedla:

        Autori článku

        Veronika Kollárová

        redaktorka magazínu Dobré jedlo
        Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.

        Tatiana Kubicová

        redaktorka magazínu Dobré jedlo
        Vo vydavateľstve News and Media Holding začínala pred viac ako desaťročím v spravodajskej redakcii, pracovala aj v lifestylových magazínoch, až jej najviac zachutil časopis Dobré jedlo. Stará sa o to, aby ste na webe Dobrého jedla vždy našli aktuálne recepty zo sezónnych surovín, prináša vám horúce gastro trendy i praktické rady do kuchyne. Popri práci neodolá maškrteniu a na každom fotení so šéfkuchárom zodpovedne ochutnáva všetky recepty, vďaka čomu si obľúbila aj jedlá, na ktoré pred tým ani nepomyslela.