Dostali ste chuť na KOLÁČ? Na tieto ľahké RECEPTY nájdete všetko doma!
7. 3. 2024, 11:16 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:33)

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Jednoduché koláčiky upečiete podľa našich receptov kedykoľvek si zmyslíte! Všetko potrebné isto nájdete v komore.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku

Čokoládovo-banánová bábovka
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Čokoládovo - banánová bábovka.
10 KUSOV, PRÍPRAVA 25 MINÚT, PEČENIE 40-50 MINÚT
Potrebujete:
- 300 g hladkej múky (+ na pomúčenie nasekanej čokolády)
- pol lyžičky soli
- pol lyžičky škorice
- 2 a pol lyžičky kypriaceho prášku
- 230 g práškového cukru
- 140 g masla izbovej teploty + na vymastenie formy
- 200 g zrelých banánov (približne dva)
- 2 vajcia L
- 250 g kyslej smotany
- pol lyžičky vanilkového extraktu";i:10;s:40:"125 g kvalitnej 54-percentnej čokolády";i:11;s:26:"sušené banány na ozdobu";i:12;s:35:"polohrubá múka na vysypanie formy
Na čokoládovú polevu:
- 75 g smotany na šľahanie
- 75 g kvalitnej 54-percentnej čokolády
POSTUP:
- Rúru zohrejte na 175 °C a formu na bábovku dobre vymastite maslom a vysypte polohrubou múkou.
- Do misy mixéra preosejte múku, soľ, škoricu, prášok do pečiva a cukor. Pridajte maslo izbovej teploty a miešajte pri strednej rýchlosti, kým nezískate textúru podobnú piesku.
- V druhej miske vyšľahajte roztlačené banány a vajíčka. Pridajte kyslú smotanu, vanilkový extrakt a zmes zamiešajte k múke s maslom. Dobre premiešajte, aby sa všetko spojilo. Na záver pomocou špachtle vmiešajte nasekanú čokoládu, ktorú predtým obaľte v lyžici múky. Tak sa rovnomerne udrží čokoláda v ceste a nespadne pri pečení na dno.
- Formu naplňte cestom a vložte do vyhriatej rúry. Pečte približne 40-50 minút. Urobte test špajdľou. Bábovku nechajte chladnúť vo forme 10 minút a následne ju vyklopte z formy a nechajte úplne vychladnúť.
- Na čokoládovú polevu priveďte smotanu pod bod varu a zalejte ňou nasekanú čokoládu. Nechajte minútu povoliť a rozmiešajte do hladka.
- Vychladnutú bábovku polejte čokoládou a posypte rozdrvenými sušenými banánmi.

Piškótová torta s jahodovým džemom
10 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 30-35 MINÚT
Zdroj: Laura Witteková
Piškótová torta s jahodovým džemom.
Potrebujete:
Na korpus:
- 225 g masla
- 200 g krupicového cukru
- 4 vajcia
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 225 g hladkej múky
- 1 lyžička kypriaceho prášku
- 100 ml mlieka
Na náplň:
- 250 g smotany na šľahanie 40-percentnej
- 2 lyžice práškového cukru
- pol lyžičky vanilkového extraktu
- jahodový džem
POSTUP:
- Rúru zapnite na 180 °C a dno formy (20 cm) vyložte papierom na pečenie.
- Maslo s cukrom vyšľahajte na nadýchanú svetlú penu. Po jednom pridávajte vajcia a vždy dobre zapracujte. Pridajte vanilkový extrakt, preosiatu múku s kypriacim práškom a mlieko. Všetko dobre premiešajte pri nižšej rýchlosti, aby vznikla hladká hmota. Pozor, zmes neprešľahajte.
- Hmotu nalejte do formy a pečte približne 30-35 minút. Urobte test špajľou. Korpus nechajte úplne vychladnúť a potom ho prekrojte na polovicu.
- Smotanu spolu s cukrom a vanilkovým extraktom vyšľahajte na pevné špičky. Šľahačku rovnomerne rozotrite na prvú polovicu korpusu. Pomocou lyžice pridajte jahodový džem a prikryte druhou polovicou korpusu. Jemne pritlačte, aby sa vrstvy spojili. Nakoniec tortu jemne posypte práškovým cukrom a môžete podávať. Napríklad s dobrým čajom.
Kysnutý koláč s marhuľami
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Kysnutý koláč s marhuľami.
15 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 20-25 MINÚT + KYSNUTIE
Potrebujete:
Na cesto:
- 150 ml mlieka
- 20 g čerstvého droždia
- 1 lyžica krupicového cukru
- 1 lyžica hladkej múky
- 300 g polohrubej múky
- 50 g rozpusteného masla
- 1 žĺtok
- štipka soli
- olej na potretie plechu
- zavárané marhule
Na mrveničku:
- 4 lyžice polohrubej múky
- 4 lyžice krupicového cukru
- 2 lyžice masla

POSTUP:
- Do misky dajte polovicu vlažného mlieka, rozdrobené droždie, cukor, 1 lyžicu hladkej múky, dobre premiešajte, zakryte a nechajte vzísť kvások. Trvá to približne 15 minút.
- Do druhej misy preosejte polohrubú múku, pridajte kvások, zvyšné mlieko, roztopené a trochu vychladnuté maslo, žĺtok, štipku soli a vypracujte hladké cesto. Prikryte a nechajte kysnúť 45 minút.
- Plech potrite olejom a namastenými rukami vykysnuté cesto roztiahnite – roztľapkajte do celého plechu.
- Na cesto poukladajte zavárané marhule. Ak sú väčšie, pokojne ich nakrájajte. Nechajte 15 minút podkysnúť.
- Zatiaľ v miske zmiešajte všetky suroviny na mrveničku a posypte ňou marhule.
- Koláč vložte do rúry vyhriatej na 190 °C a pečte približne 20-25 minút, aby povrch aj okraje získali peknú zlatú farbu. Nechajte koláč vychladnúť a potom sa už len pustite do maškrtenia.
Vyskúšajte viac receptov z Dobrého jedla: