Reklama

Kysnutá MAKOVÁ BABKA: Prinesie vám šťastie a bohatstvo!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Vianočná KYSNUTÁ MAKOVÁ BABKA: Vyskúšajte SUPER RECEPT!
    Zdroj: NMH
    Reklama
    Katarína Brunovská

    Katarína Brunovská

    redaktorka magazínu Dobré jedlo

    Veronika Kollárová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo

    Tento tradičný makový koláč sa u nás pečie celé generácie každé Vianoce. Lahodná maková babka patrí na vianočný stôl - vyskúšajte výborný recept.

    Mak musí byť! Podľa starých mám nosí šťastie a bohatstvo do nového roka. Už viete čo dobré makové upečiete tieto Vianoce? Pustite sa do tejto kysnutej makovej babky, po ktorej sa u vás doma len tak zapráši...

    Zdroj: Laura Witteková

    Vynikajúca kysnutá maková babka - super recept!

    KYSNUTÁ MAKOVÁ BABKA

    1 KUS, PRÍPRAVA 35 MINÚT + KYSNUTIE, PEČENIE 30-35 MINÚT

    Potrebujete:

    • 20 g droždia
    • 100 ml mlieka
    • 1 lyžica medu
    • 180 g hladkej múky
    • 100 g celozrnnej špaldovej múky
    • 90 g masla (izbovej teploty + na vymastenie formy)
    • 1 vajce
    • štvrť lyžičky soli
    • nastrúhaná kôra z jedného citróna

    Na plnku:

    • 100 ml mlieka
    • 180 g mletého maku
    • 80 g práškového cukru
    • 1 lyžica slivkového lekváru
    • 3 klinčeky pomleté
    • 10 sušených sliviek
    • 1  vajíčko na potretie

    POSTUP:

    1. Urobte cesto: V miske zmiešajte droždie, vlažné mlieko, med, lyžicu múky a nechajte vzísť kvások.
    2. Do misy vlejte kvások, pridajte maslo, vajce, soľ, kôru z citróna a postupne primiešavajte obe múky. Vypracujte hladké cesto, prikryte ho utierkou a nechajte kysnúť aspoň 45 až 60 minút, aby zdvojnásobilo svoj objem.
    3. Formu na chlebík vymažte maslom a vyložte papierom na pečenie.
    4. Pripravte plnku: Dajte zovrieť mlieko. Vmiešajte mak s cukrom, lyžicu slivkového lekváru a nakrájané sušené slivky. Zamiešajte a nechajte vychladnúť.
    5. Vykysnuté cesto preložte na pomúčenú dosku a vyvaľkajte ho na rovnomerný obdĺžnik. Cesto potrite makovou plnkou a zrolujte ho do rolády. Tú rozdeľte na dve časti – copy. Zapleťte ich do vrkoča a vložte do pripravenej formy. Nechajte kysnúť aspoň 30 minút.
    6. Vrkoč potrite vajíčkom a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 °C približne na 30-35 minút. Babku nechajte vychladnúť, vyberte z formy a môžete krájať. Podávajte s dobrým čajom.

    Autori článku

    Katarína Brunovská

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.

    Veronika Kollárová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.