Kvasená KAPUSTA: Ako ju NALOŽIŤ doma a dosiahnuť dokonalú chuť? Takto!
7. 10. 2023, 15:21 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:32)

Zdroj: SHUTTERSTOCK
Reklama
Nepremeškajte sezónu kapusty a naložte si ju. V zime vám kyslá pochúťka bude vzácnym zdrojom vitamínov. S našim receptom sa vám podarí vykvasiť ju do krásy!
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: Laura Witteková
Zdroj: Laura Witteková
Galéria k článku
50 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
Domáca je najlepšia! Pripravte si skvelú pizzu podľa vašich predstáv! TEASERDOMÁCA KVASENÁ KAPUSTA
10 L, PRÍPRAVA 80 MINÚT, KVASENIE 3-4 TÝŽDNE
Potrebujete:
- 10 kg narezanej bielej hlávkovej kapusty
- 200 g soli
- 1 menší koreň chrenu
- 3-4 menšie jabĺčka
- pol cibule na vytretie súdka
POSTUP:
- Hlávky kapusty zbavte vrchných listov, prekrojte na polovicu a vyrežte hlúb. Narežte na tenšie plátky, alebo najlepšie kúpte od farmára už čerstvo narezanú. Medzi jednotlivé vrstvy kapusty nasypte vždy trocha soli. Jablká umyte a osušte.
- Chren očistite a nakrájajte na tenké paličky.
- Kameninový súdok dôkladne vymyte, vnútro potrite cibuľou a začnite vrstviť už nasolenú a najlepšie vopred podlávenú kapustu. Dobre ju utlačte rukou a sem-tam môžete prihodiť kúsok chrenu a celé jablko. Vytlačenú kapustovú šťavu vyberajte hrnčekom a odložte.
- Keď je kapusta natlačená v súdku, prikryte ju na vrchu čistými drevenými doštičkami a zaťažte napríklad dobre umytým kameňom. Dolejte z odloženej šťavy tak, aby ste zaliali aj doštičky. Súdok postavte do plastového lavóra na podložku (napríklad na dve drevá) a do žliabka pri vrchnáku nalejte čistú vodu. Keď kapusta začne o pár hodín búrlivo kvasiť, zo súdka vytečie časť šťavy do lavóra. Počas tohto procesu preto dopĺňajte odloženú šťavu, prípadne slanú vodu.