Reklama

Kvasená KAPUSTA: Ako ju NALOŽIŤ doma a dosiahnuť dokonalú chuť? Takto!

Najlepšia je domáca.

Zdroj: SHUTTERSTOCK

Reklama
Tatiana Kubicová

Tatiana Kubicová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Nepremeškajte sezónu kapusty a naložte si ju. V zime vám kyslá pochúťka bude vzácnym zdrojom vitamínov. S našim receptom sa vám podarí vykvasiť ju do krásy!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Domáca je najlepšia! Pripravte si skvelú pizzu podľa vašich predstáv! TEASER

    DOMÁCA KVASENÁ KAPUSTA

    10 L, PRÍPRAVA 80 MINÚT, KVASENIE 3-4 TÝŽDNE

    Potrebujete:

    • 10 kg narezanej bielej hlávkovej kapusty
    • 200 g soli
    • 1 menší koreň chrenu
    • 3-4 menšie jabĺčka
    • pol cibule na vytretie súdka

    POSTUP:

    1. Hlávky kapusty zbavte vrchných listov, prekrojte na polovicu a vyrežte hlúb. Narežte na tenšie plátky, alebo najlepšie kúpte od farmára už čerstvo narezanú. Medzi jednotlivé vrstvy kapusty nasypte vždy trocha soli. Jablká umyte a osušte.
    2. Chren očistite a nakrájajte na tenké paličky.
    3. Kameninový súdok dôkladne vymyte, vnútro potrite cibuľou a začnite vrstviť už nasolenú a najlepšie vopred podlávenú kapustu. Dobre ju utlačte rukou a sem-tam môžete prihodiť kúsok chrenu a celé jablko. Vytlačenú kapustovú šťavu vyberajte hrnčekom a odložte.
    4. Keď je kapusta natlačená v súdku, prikryte ju na vrchu čistými drevenými doštičkami a zaťažte napríklad dobre umytým kameňom. Dolejte z odloženej šťavy tak, aby ste zaliali aj doštičky. Súdok postavte do plastového lavóra na podložku (napríklad na dve drevá) a do žliabka pri vrchnáku nalejte čistú vodu. Keď kapusta začne o pár hodín búrlivo kvasiť, zo súdka vytečie časť šťavy do lavóra. Počas tohto procesu preto dopĺňajte odloženú šťavu, prípadne slanú vodu.

    Autor článku

    Tatiana Kubicová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Vo vydavateľstve News and Media Holding začínala pred viac ako desaťročím v spravodajskej redakcii, pracovala aj v lifestylových magazínoch, až jej najviac zachutil časopis Dobré jedlo. Stará sa o to, aby ste na webe Dobrého jedla vždy našli aktuálne recepty zo sezónnych surovín, prináša vám horúce gastro trendy i praktické rady do kuchyne. Popri práci neodolá maškrteniu a na každom fotení so šéfkuchárom zodpovedne ochutnáva všetky recepty, vďaka čomu si obľúbila aj jedlá, na ktoré pred tým ani nepomyslela.