Reklama

Kurací PAPRIKÁŠ: Máte ho radi dobre zahustený?

paprikáš

Zdroj: Dobré jedlo

Reklama

Nech je vám dnes v kuchyni príjemne a inšpiratívne...

  • Dĺžka prípravy (min): 100
  • Počet porcií: 4
  • Náročnosť: stredná

Suroviny

Potrebujeme:

  • 1 ks celé kurča alebo kuracie kúsky s kosťou a kožou
  • 1 ks koreňová zelenina na vývar
  • 2 ks cibule
  • 3 ks strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica mletej sladkej papriky
  • 1 lyžica pikantnej mletej papriky (nemusí byť)
  • 1 ks kurací vývar alebo voda
  • 200 ml kyslej smotany
  • 1-2 lyžica hladkej múky (nemusí byť)
  • 1 ks soľ";i:10;s:42:"1 ks olej alebo tuk (bravčový, kačací)

Postup

Krok 1

Ak použijete celé kurča, oddeľte stehná a prsia. Stehná rozkrojte cez kolenný kĺb na dve časti, prsia na polovice. Z chrbta a krídel spravte rýchly vývar, ideálne v tlakovom hrnci – bude stačiť 30 – 45 minút.

Krok 2

Na oleji alebo tuku v hrnci osmažte nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovita, pridajte nadrobno nakrájaný cesnak a po chvíli odstavte hrniec z plameňa. 3

Krok 3

Do cibule vmiešajte oba druhy mletej papriky, premiešajte a vráťte hrniec nad oheň. Pridajte osolené kuracie kúsky a chvíľu spolu za občasného miešania opekajte.

Krok 4

Do hrnca prilejte toľko uvareného vývaru alebo vody, aby siahal zhruba do polovice výšky kuracích kúskov. Hrniec prikryte a mäso duste 45 – 60 minút.

Krok 5

Ak chcete paprikáš zahusťovať, vymiešajte kyslú smotanu s múkou, primiešajte do nej pár lyžíc horúcej šťavy z kuracích kúskov a vlejte k mäsu. Priveďte do varu a pomaly povarte ešte pár minút. Ak nezahusťujete múkou, paprikáš iba krátko povarte s kyslou smotanou, ktorá má izbovú teplotu. Smotanu temperujte tak, že ju necháte voľne ohriať na izbovú teplotu alebo do nej postupne pridávajte šťavu z uvareného mäsa. Smotanu tiež môžete podávať priamo pri stole.

Krok 6

Paprikáš dochuťte soľou, ak chcete, mäso vykostite a vráťte späť do omáčky. Podávajte s domácimi haluškami.