Kurací PAPRIKÁŠ: Máte ho radi dobre zahustený?
8. 12. 2020, 8:35 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:23)

Zdroj: Dobré jedlo
Nech je vám dnes v kuchyni príjemne a inšpiratívne...
- Dĺžka prípravy (min): 100
- Počet porcií: 4
- Náročnosť: stredná
Suroviny
Potrebujeme:
- 1 ks celé kurča alebo kuracie kúsky s kosťou a kožou
- 1 ks koreňová zelenina na vývar
- 2 ks cibule
- 3 ks strúčiky cesnaku
- 1 lyžica mletej sladkej papriky
- 1 lyžica pikantnej mletej papriky (nemusí byť)
- 1 ks kurací vývar alebo voda
- 200 ml kyslej smotany
- 1-2 lyžica hladkej múky (nemusí byť)
- 1 ks soľ";i:10;s:42:"1 ks olej alebo tuk (bravčový, kačací)
Postup
Krok 1
Ak použijete celé kurča, oddeľte stehná a prsia. Stehná rozkrojte cez kolenný kĺb na dve časti, prsia na polovice. Z chrbta a krídel spravte rýchly vývar, ideálne v tlakovom hrnci – bude stačiť 30 – 45 minút.
Krok 2
Na oleji alebo tuku v hrnci osmažte nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovita, pridajte nadrobno nakrájaný cesnak a po chvíli odstavte hrniec z plameňa. 3
Krok 3
Do cibule vmiešajte oba druhy mletej papriky, premiešajte a vráťte hrniec nad oheň. Pridajte osolené kuracie kúsky a chvíľu spolu za občasného miešania opekajte.
Krok 4
Do hrnca prilejte toľko uvareného vývaru alebo vody, aby siahal zhruba do polovice výšky kuracích kúskov. Hrniec prikryte a mäso duste 45 – 60 minút.
Krok 5
Ak chcete paprikáš zahusťovať, vymiešajte kyslú smotanu s múkou, primiešajte do nej pár lyžíc horúcej šťavy z kuracích kúskov a vlejte k mäsu. Priveďte do varu a pomaly povarte ešte pár minút. Ak nezahusťujete múkou, paprikáš iba krátko povarte s kyslou smotanou, ktorá má izbovú teplotu. Smotanu temperujte tak, že ju necháte voľne ohriať na izbovú teplotu alebo do nej postupne pridávajte šťavu z uvareného mäsa. Smotanu tiež môžete podávať priamo pri stole.
Krok 6
Paprikáš dochuťte soľou, ak chcete, mäso vykostite a vráťte späť do omáčky. Podávajte s domácimi haluškami.