Reklama

Krúpy sú späť: Vyznajte sa v ich veľkosti a naučte sa ich pripraviť na výbornú

Valentína Nídelová

Zdroj: Valentína Nídelová

Reklama

Krúpoveda

Aj vy ste na ne celkom zabudli? Krúpy sú zrnká jačmeňa zbavené vrchnej šupky, brúsené, leštené alebo aj bielené. Majú neutrálnu chuť. V minulosti patrili medzi tie najobyčajnejšie potraviny, ale dá sa z nich pripraviť mnoho chutných, zdravých a lacných jedál.

Potrebujú čas

Krúpy pred varením prepláchnite aspoň dvakrát v čistej vode a namočte ich na niekoľko hodín, najlepšie cez noc, do vody. Skrátite tým dĺžku varenia.

Ako sa varia

Krúpy zalejte vodou – malo by jej byť tri- až štyrikrát viac ako krúp a uveďte do varu. Znížte teplotu, osoľte a pod pokrievkou varte, kým nebudú mäkké. Občas premiešajte a podľa potreby vodu aj dolejte. Ķrúpy sa varia hodinu až hodinu a pol, podľa veľkosti. Sceďte a opláchnite, aby sa nezlepili.

Pozor, narastú

Krúpy sa pri varení až trojnásobne zväčšia. Myslite na to a varte ich v dostatočne veľkom hrnci. Môžete ich uvariť aj do zásoby – čo nespotrebujete, zmrazte.

10 – 7 – 3

Krúpy majú číslovanie podľa veľkosti. Najväčšie sú desiatky, stredné sedmičky a najmenšie trojky. Krúpom s veľkosťou 1 až 2 milimetre sa hovorí lámanka alebo perličky.

Ako príloha

Objavte krúpy ako prílohu. Okrem soli ich môžete ochutiť majoránom alebo opraženou cibuľkou.